Çanakkale Ruhu Eğirdir’e Taşındı

Eğirdir Belediyesi’nin katkılarıyla, “Çanakkale'den Anadolu'ya Gezici Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi” Eğirdir’de sergi açtı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Kasım 2014 16:16
Çanakkale Ruhu Eğirdir’e Taşındı

Serginin açılışına Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, ADD Eğirdir Şube Başkanı Erdoğan Öngün, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çanakkale'den Anadolu'ya Gezici Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi Eğirdir’de ziyarete açıldı. Müze, 24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında Eğirdir Belediyesi Kervansaray Düğün Salonu’nda ziyaretçilere açık olacak.

Eğirdir Belediyesi katkılarıyla 'Çanakkale'den Anadolu'ya' adlı proje kapsamında gerçekleştirilecek sergi Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale bölgesinin en çok ziyaret edilen Müze’sinde bulunan eserlerden oluşuyor.

24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında Kervansaray Düğün Salonu’nda açık kalacak olan sergide Çanakkale Savaşları'na ait savaş malzemesi sergileniyor. Gerçek ebatta kıyafet ve silahlarla donatılmış askerlerin de bulunacağı müzede temsili şehitlik ve hastane çadırı da kuruldu. Sergide film gösterileri, resim ve tablolarında olması ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Gezici Müzesi Müdürü Cengiz Yürükaslan ise Çanakkale'den Anadolu'ya projesi kapsamında oluşturulan Çanakkale müzesinde 25 anlatım tablosu ve Çanakkale savaşında Eğirdir’den savaşa giderek şehit düşenlerin isimlerinin yazıldığı küçük şehitlik ve temsili canlandırma çadırı bulunduğunu kaydetti. Çanakkale Savaşında bizzat yer alan tüfek, tabanca, tablolar, kılıç, mermi, elbise, ayakkabı, mataraların bulunduğu, duygu yüklü görüntülerin dikkat çektiği gezici müzenin 29 Kasım 2014 Cumartesi akşamına kadar ziyarete açık olacağı bildirildi.

Çanakkale şehitliklerine gidemeyen ve gitme imkânı olmayan veya gerekli bilgiden yoksun olan öğrenci ve vatandaşlara yönelik düzenlenen müzede, milli birlik ve beraberliğin temeli olan Çanakkale ruhunu yaşatmak, yeni nesillere anlatması amaçlanıyor.

Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, "Çanakkale ile ilgi bu müzenin Eğirdir’e gelmesi için teklifte bulundular ve hiç düşünmeden evet dedim. Daha öncede Çanakkale’ye ilçemizden birçok öğrenci göndermiştik. Çanakkale’ye gidip yerinde görmek çok farklı ama bir nebze de olsa ilçemizde Çanakkale ruhunu yaşatmak için müze yetkililerimizle irtibata geçtik. Yaşanan olayları, çeşitli eşyalarla ve canlandırmalarla özellikle öğrencilerimizin Çanakkale ruhunu öğrenmesi ve yaşaması bakımından Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi'ni çok önemli buluyorum. Müzenin açık kalacağı süre boyunca ziyaretçiler o ruhu yaşayacaktır. Tüm Eğirdir halkımızı 29 Kasım Cumartesi akşamına kadar açık olacak müzemize davet ediyorum. Mutlaka herkesin gelip görüp incelemesi ve bu ruhu yaşamasını tavsiye ediyorum" dedi.

Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz, Çanakkale ruhunu Eğirdir’e getiren Belediye Başkanı Ömer Şengöl ve müze yetkililere teşekkür etti. Kaymakam Yılmaz, “Çanakkale ruhunu herkesin kalben ve ruhen yaşaması gerekiyor. Bunu ilçemizde yaşamakta ayrı bir duygu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Ayrıca, ilçedeki bütün okullara otobüs görevlendiren Eğirdir Belediyesi, öğrencilerin müzeyi gezmesi için olanak sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.