Çarpıklığın Nedeni İmar Affı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "1950'lerden bugüne 14 imar affı olmuştur. Her getirilen imar affı çarpık yapılaşmaların önünü açmıştır" dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ağustos 2013 09:38
Çarpıklığın Nedeni İmar Affı

Balta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce Barida Hotel’s de otelde düzenlenen Isparta Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 1950'lerde kentlerde yaşayan nüfus oranının yüzde 25'ken bugün bu oranın yüzde 76'lara ulaştığını söyledi.

Ekonomik göstergelerin kentlerdeki nüfusun artacağını öngördüğünü ifade eden Balta, kentlerdeki bu artışın bugün tartışılan kentsel dönüşüm ile ilgili sonuçları doğurduğunu anlattı.

Siyasilerin seçim zamanlarında kente göç eden insanlara taviz ve sınırsız özgürlük vermesinin çarpık ve salaş yapıların ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkati çeken Balta, "1950'lerden bugüne 14 imar affı olmuştur. Her getirilen imar affı çarpık yapılaşmaların önünü açmıştır" diye konuştu.
Balta, 1999 depreminde binlerce insanının hayatını kaybettiğini, ardından yaşanan Van depreminin ise kendilerini bu konuda yeniden düşünüp, karar verme konusunda motive ettiğini belirtti.

Bu kapsamda 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili bir yasa çıkarıldığını ifade eden Balta, şöyle konuştu:

"Deprem öncesi yapılmış 6,5 milyon konutun güvensiz olduğunu gördük. Yıkılan binaların altından şu kadar insanı canlı çıkarmaktan daha önemli olan bu enkazların olmaması. Bu binaları ayakta tutmak lazım. Gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkacaksak bizler de 6,5 milyon konutu yıkıp, yerine sağlıklı ve güvenli bir şekilde insanlarımızın hizmetine sunmamız gerekiyor. Bunun için de yasal bir altyapı gerekiyordu ve bu daTBMM'den geçti."

Güvensiz, sağlıksız binaları yıkıp, yerine enerji verimliliği yüksek yeşil binalar yaparak, akabinde marka şehirler oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Balta, "İnsanlarımızın bu alanlarda güvenli bir şekilde yaşamalarını temin etmek istiyoruz. Bakanlık olarak yasal altyapımızı hazırladık. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, buna öncelik veren belediyelerimize hiç bir ayrım yapmadan destek sağlıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum