Cehalete ve Fakirliğe Karşı Savaş

Isparta Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği komisyonunda konuşan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Rahmi Ulu, cehalete, fakirliğe ve yabancılaşmaya karşı savaş açtıklarını söyledi.

Yayınlanma:
Cehalete ve Fakirliğe Karşı Savaş

Isparta Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Rahmi Ulu “esas işimiz okuma – yazma ile cehalete karşı, Mesleki kurslarla fakirliğe, zarurete karşı, sosyal ve teknik kurslarla da insanların kendi aralarındaki uyuşmazlıkları, yabancılaşmayı ortadan kaldırmaya yönelik fikirlerimiz var” dedi.

Toplantıda; 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılı planlaması yapıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Rahmi Ulu; “Hayat Boyu Öğrenme dediğimiz zaman, örgün eğitim dışında kalan her kişi ile ilgili ne yapabiliyorsak onlar işin içine giriyor. Gerek okuma yazma, gerek mesleki teknik kurslar, gerek sosyal kültürel kurslar olmak üzere. Bu kurslar içerisinde çok çeşitli kurslar var.

Anne - çocuk eğitiminden, işçilerin eğitimi, yetişkinlerin eğitimi, okuyamamış olanların eğitimi, ayrıca açık öğretim ile ilgili de çok geniş bir faaliyetimiz var. Açık öğretim faaliyetleri okullara verilmişti 2 yıl önce, ancak son düzenleme ile yeniden Halk Eğitim Merkezlerine verildi. Böyle olunca da Halk Eğitim Merkezinin işi çok daha fazla bir alana yayılmış oldu. Bunun yanında, esas işimiz okuma – yazma ile cehalete karşı, Mesleki kurslarla fakirliğe, zarurete karşı, sosyal ve teknik kurslarla da insanların kendi aralarındaki uyuşmazlıkları, yabancılaşmayı ortadan kaldırmaya yönelik fikirlerimiz var. Bu her üç kursumuz, insanımıza hizmet olarak, insanımızın sosyal ve kültürel yönünü yükseltme gayreti ile açılmaktadır. Şu ana kadar ilimizde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü faaliyeti olarak 2 bin 117 kurs açıldı. Buna 37 bin 894 kişi iştirak etti.

Devam eden kurslarımız var, çok kısa sürede bitirilecekler var, onlar bunun içerisinde değil. Bunun yanında biraz önce bahsettiğimiz, açık öğretim faaliyetlerine dahil ettiğimiz de yaklaşık 45 bin kişi bu faaliyetlerden istifade ediyor. Bu da ilimizde nüfus olarak %10’a tekabül ediyor” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ İLE 478 KURS AÇILDI
Halk Eğitim Müdürü M. Emin Arseven; “Çeşitlilik olarak açtığımız kurslardan bahsetmek istiyorum. Bu ara emlak danışmanlığı kursumuz var. Ev ve kurum temizliği, evde çocuk bakımı, halı dokuma, hasta kabul, hasta ve yaşlı bakımı, hızlı klavye, iş makineleri, giyim, kalorifer ateşçiliği, cam kesme – süsleme işçiliği, kırsal turizm etkinlikleri, kurban kesimi, kantincilik, ağır ve tehlikeli işlerdeki meslek kursları, arı yetiştiriciliği, aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, aşçılık, bant elemanı, nakış, bilgisayar kullanımı, cilt bakımı, çeyiz ürünleri hazırlama, dekoratif ahşap süsleme, doğalgaz, dikiş makineleri, el sanatları, motorlu taşıt sürücü direksiyon eğitimi, özürlü bakımı, kuaförlük. Sıvı yakıt kalorifer ateşçiliği, yönetici asistanlığı, yüz ve vücut masajı gibi meslek kurslarımız var.

Genel kurslar ise; internet e-posta, kamu internet bilişim kursları, iletişim, işaret dili, İngilizce, kur’an öğrenme, mehter, KPSS’ye hazırlık, ney kursu, Osmanlıca kursu, gitar, güreş, açık öğretim fakültesi destek kursları, hızlı okuma, aile eğitimi, Almanca, Arapça, direksiyon, avcı eğitimi, basketbol, üniversiteye hazırlık, liselere hazırlık, hentbol, resim, Rusça, sanatsal mozaik, step aerobik, türk halk müziği, halk oyunları, tiyatro, voleybol, yabancılar için Türkçe, okuma yazma kursları gibi” diye konuştu.

KÜÇÜKTEN BÜYÜĞE HAYAT BOYU ÖĞRENME
Vali Yardımcısı Mestan Deniz; “Yılda iki kez bu toplantıyı yapıyoruz. Birincisini bugün, bir diğerini de yılsonuna doğru gerçekleştireceğiz. Hayat Boyu Öğrenme konusu, küçükten büyüğe, ülkemizin her bölgesinde sütün vatandaşlarımız için elzem olan bir konu.

Öğrenmenin sınırı, yaşı yok. Her yaşta etrafımızda olan insanlarımızdan, kaynak kişilerimizden. Küçüklerimizden, büyüklerimizden öğrenebileceğimiz çok şeyler var. İşte bu bakımdan Milli Eğitim Bakanlığımız Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde örgün eğitimde öğrenme pozisyonunda olan çocuklarımızın programlarının dışında, örgün eğitim programlarımızın koordinatlarının yanı başında halk eğitim merkezi müdürlüğü çalışmalarına, yaygın eğitim çalışmalarına özel bir önem veriyorlar. Yıllardan beri bu toplantılarda genel bir işbirliği ve koordinasyon sağlanıyor.

İşin asıl sahibi, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile de bunun yanında diğer kuruluşlarımız da onlara yardımcı oluyorlar. İşbirliği içerisinde hem fikir alış verişi, tecrübe alışverişi yapıyoruz, hem de insanlarımızın çok çeşitli alanlarda bilgi ve becerilerini. Donanımlarını, daha da zenginleştirmek konusunda planlı programlı çalışmaları yapılıyor. Başta sayın Valimiz olmak üzere tüm yetkili amirlerimizin konuya ilgili olan eğitimcilerimizin ve bu konuda büyük manevi destek sağlayan Ispartalı vatandaşlarımızın bu çabalarını takdirle değerlendiriyoruz ve kendilerine sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.