Ceza Yazma Heveslisi Değiliz

Ceza Yazma Heveslisi Değiliz

Yayınlanma:
Ceza Yazma Heveslisi Değiliz

Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, ev ve apartmanların çatı katları yapımlarını denetlediklerini belirterek; “Zaman zaman bu konuda cezai – işlem uyguluyoruz. Ancak, bizim amacımız vatandaşlarımızın kural ve kanunlara uymasıdır. Çünkü biz kimseye ceza yazma heveslisi değiliz” dedi. 

Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, geçtiğimiz gün Kanal32 Televizyonunda yayınlanan ‘Isparta’da ne var? Ne yok?’ programına katılarak sorumlu olduğu İmar Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 

ŞANLITÜRK; “ESKİDEN % 4 EĞİMLE 

2 KAT ÇATI YAPILABİLİYORDU” 

Başkan Yardımcısı Şanlıtürk, açıklamasında imardaki eski ve yeni uygulamaları anlatarak; “Daha önce çatılar oluşturulurken binanın uzun kenarları dikkate alınarak yüzde 4 eğim yapılırsa, 2 kat çatı yapılarak yaşam alanı oluşturulabiliyordu. Ancak şimdi bu yok. Artık bunları denetliyoruz. Zaman zaman bu konuda yaptırımlar uyguluyor. Cezai işlemlere kadar giden konularımız bir hayli fazla. Biz kimseye ceza yazma heveslisi değiliz. Önemli olan şehrin kanunlar çerçevesinde yapılaşmasını sağlamak. Bina kaç metre olursa olsun çatı yüksekliği belirli seviyede olacak. Şimdi kısa kenarlar da dikkate alınacak. Artık kırma çatı sayesinde çatı katı oluşmayacak” dedi.  

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN UZUN 

SÜREN PROSEDÜR ORTADAN KALDIRILDI” 

Günümüzde enerji tasarrufunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Yardımcısı Şanlıtürk; “Ülke ekonomisi için önemli olan yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bir değişiklik yapıldı. Vatandaşlarımız evlerinin çatısında güneş enerjisi üretip, haneye katkı sağlayabiliyordu. Daha önceki yönetmelikte yeniden ruhsatlama gerekiyordu. Artık buna gerek yok. Vatandaş çatısında güneş enerjisinden elektrik üretecek vatandaşlarımız teknik uygunluk raporu ile belediyemize müracaat edip, izin alabilecekler. Daha önce uzun bir prosedür uygulanıyordu. Bu ülkemiz ve ilimiz açısından çok önemli. 

“ENGELLİLER İÇİN ASANSÖR VE 

RAMPALAR İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI” 

Diğer bir önemli konu ise engelli vatandaşlarımızın durumu. Yönetmelikte özürlü vatandaşlarımız için binadaki rampalar, asansörler bunların detay ölçüleri net bir şekilde detaylandırıldı. Daha önce yapılan rampalar çok kullanışlı olmuyordu. Asansörler kullanışlı olmuyordu. Bu konuda net maddeler var. Bu da dezavantajlı gruptaki vatandaşlar için önemli bir yenilik. Halk arasında apart tabiri kullanılan stüdyo dairelerle ilgili yeni düzenleme getirildi. Daha önce 1+0 daire yapılabiliyordu. Minimum 1+1 yapılacak. Küçük olmayacak. Minimum ölçülerde düzenleme getirildi. Banyo, oda, yatak odası ölçüsü gibi. Yaşanabilir bir alan oluşturma açısından çok önemli. 1 salon, 1’de yatak odası olacak. Bu ilk etapta haf tepki oluşturdu. ‘10 apart çıkarken 8 çıkıyor’ diye tepki konuldu. Ama sağlıklı yaşam alanı oluşturma açısından çok önemli.  

“BİNA TABAN ALANLARI 

DAHA GENİŞ KULLANILACAK”

Bu yönetmelik yüksek katlı binalardan daha ziyade tabana yayılmış binaların oluşmasına imkan tanıyor. Bina taban alanları daha geniş kullanılacak. Yüzde 40’larda kullanılan bina taban alanlarını daha geniş kullanma imkanı veriyor. Kat genişliklerinde yol genişliklerine göre sınırlama getirildi. Bina yapacağınız yerdeki yolunuzun değişikliği sizin binanızın maksimum katını oluşturuyor. Yol genişliği kat yüksekliğini belirler hale geldi. Hmax tabir edilen durumlarda yol genişliğine bakacaksınız. 5 kat bina yapabilmek için 15 metre genişliğinde yola ihtiyaç var. 

“ŞEHRİMİZİN YOĞUN OLAN ARAÇ 

TRAFİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK” 

Öte yandan; 1 Ekim 2017 yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği şehir içi yapılaşmada artık bizim rehberimiz. Bu yönetmelik neler getirdi, neler götürdü? İmar Yönetmeliğimizin bizim açımızdan en önemli getirisi; şehirler lejant hükümleri ile yol alırken yönetmelik sayesinde il belediyeleri kendi yönetmeliklerini yapabilecekler. Değişmez maddeler dışındaki maddelerde Belediye Meclisi ve Bakanlık onayıyla uygulanacak. Bu bize artık ilimizin imar yapısında söz sahibi olma hakkı getiriyor. Bu çok önemli bir değişiklik. Isparta Belediyesi, Meclis İmar Komisyonu, Mühendisleri Odası temsilcileri ile toplantılar yaparak yeni bir yönetmelik hazırlığı yapıldı. Meclisce onaylanan bu yönetmelik şu an bakanlık onayına sunuldu. Onaya müteakiben artık uygulanacak. Yeni İmar Yönetmeliği; binaların taban alanında, bodrum katlarda otopark yapabilme alanlarını büyüttü. Belediye olarak üzerinde durduğumuz bir konuydu. Binaların alt katlarında otoparkları çözelim, araçların sokağa park edilmesine izin vermeyelim düşüncesindeydik. Bu değişiklik öncesinde meclis kararımızla otoparkla ilgili düzenlemeler yapılmıştı. Bu yönetmelik bize bina yol cephelerine 3 metre kalıncaya kadar arsanın tamamı otopark olarak kullanılabilecek. Bu şehrimizin yoğun olan araç trafiğine katkı sağlayacaktır” dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.