CHP Silahlı Şiddet Olaylarını Meclise Taşıdı

Büyük infial uyandıran İstanbul Esenyurt saldırısının ardından bireysel silahlanma ve artan şiddet olayları TBMM Gündemine taşındı.

Yayınlanma:
CHP Silahlı Şiddet Olaylarını Meclise Taşıdı

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı artan şiddet ve ölüm oranlarını Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde İstanbul Esenyurt’ta tüm ülke genelinde büyük infial yaratan cinayetlerin, bireysel silahlanma tehlikesinin vardığı boyutu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Halıcı “Bireysel silahlanma konusuyla ilgili uzun yıllardır önemli çalışmalar sürdüren Umut Vakfı, Türkiye’de 40 milyona yakın silahın sadece 4 milyonunun ruhsatlı olduğu istatistiğini vermiştir. Yani Türkiye’de 2 kişiye 1 silah düşmektedir” dedi.
CHP’li Vekil, önergesinde ayrıca Türkiye’de silahlı şiddet olaylarının her yıl yüzde 5 oranında arttığını ifade etti.

CHP’li Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şunlar;
– Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilme üzere; 2020 Ocak ayı ila 2023 Ağustos ayı arasında geçen sürede kaç silah ruhsatı verilmiştir? Bunların kaçı taşıma kaçı bulundurmadır? Bunların illere göre dağılımı nedir?
– Bahsi geçen tarihler arasında verilen yivli ve yivsiz tüfek ruhsatı sayısı nedir?
– Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; şu anda kaç ruhsat başvurusu beklemektedir?
- Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilme üzere; 2015 ila 2023 yılları arasında geçen sürede kaç silahlı cinayet, kaç yaralama olayı gerçekleşmiştir? Bu olaylarda kullanılan silahların kaçı ruhsatlı, kaçı ruhsatsızdır?
- Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilme üzere; 2015 ila 2023 yılları arasında geçen sürede yakalanan ruhsatız tabanca ve tüfek sayısı nedir? Bunlar hangi illerde yakalanmıştır?
– Son 5 yılda; Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde bulunan ancak işletmelere devredilen poligon sayısı kaçtır? Bunlar nerelerdedir ve ihaleleri ne şekilde yapılmıştır? Bu işletmeler hangileridir?
– 2020 Ocak ila 2023 Ağustos ayları arasında geçen sürede silahlı şiddet olayına karışan sığınmacı ve göçmen sayısı kaçtır? Bunların uyrukları nedir ve bahsi geçen olayların ardından bu kişilerin akıbetleri ne olmuştur?

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.