CHP'den AK Parti'ye Anayasa tehdidi!

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, CHP'nin Uzlaşma Komisyonu'na üye vermesine ilişkin şartlarını açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Temmuz 2011 16:43
CHP'den AK Parti'ye Anayasa tehdidi!

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, CHP'nin Uzlaşma Komisyonu'na üye vermesine ilişkin şartlarını açıkladı:

"Bize kendi anlayışlarına uygun bir metin hazırlanıp dayatılmaya çalışılmamalı. Eşit olarak her partiden sayısı belirlenebilir bir komisyon kurulmalı"

AK Parti'nin uzlaşma aramaması halinde CHP'nin tavrının da sert olacağı mesajları veren Tarhan, "Yeni bir anayasa istiyorsanız eğer 326 ile kabadayılık yapamazsınız. Biz 135'in hakkını öyle bir veririz ki şaşırırsınız" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, TBMM'de düzenlediği basınla sohbet toplantısında AKP'nin yeni anayasa için oluşturduğu komisyonu değerlendirdi.

"326 İLE KABADAYILIK YAPAMAZSIN"

AKP'nin demokrasi anlayışını arızalı bulduğunu belirten Tarhan, "Bizim yanıtımız anayasa hazırlık sürecine ilişkin olarak şu olur. Yeni bir Anayasa istiyorsanız eğer, 326 ile de kabadayılık yapamazsınız, buna hakkınız yok, dememiz gerekir. Biz 135'in hakkını öyle bir veririz ki bu süreçte şaşırırsınız" dedi.

MECLİS TV TARTIŞMASI

Özgürlükçü bir anayasa hazırlamaya çalışanların Meclis TV'yi muhalefetin sesini kısacak şekilde dizayn ettiklerini ileri süren Tarhan, şöyle dedi:

"Meclis TV'nin yayınları sınırlandırılıyor, gerekçe spor müsabakaları, bunlarda aksama oluyormuş. Meclis Başkanı inceletiyorum demişti ama görünen o ki, inceleme sonucunda çıkan kararda bir değişiklik yok. Muhalefetin sesi kısılmaya çalışılıyor. Şunu görüyoruz aslında, yasama yürütmenin ablukası altında."

"TSK'YI BAŞARISIZ İLAN EDEREK KADROLAŞIYOR"

AK Parti'nin terörle mücadelede izlediği politikayı eleştiren Tarhan, "AKP'nin uyguladığı başarılı bir yöntem var. Terörle mücadelede TSK'yı başarısız ilan ederek kendi kadrolaşmasını yaratmasının önünü açıyor" dedi. Tarhan, şöyle dedi:

"AKP bir strateji değiştirme niyetinde bunu görüyoruz. Yalnız bu projenin kırsal alanda 'Kır Polisi' adıyla yeni bir yapılandırmaya işaret ettiğine ilişkin basında bilgiler var. Bu proje 90'larda denenmiş ve başarısız olmuş bir proje. Askeri polise bağlama düşüncesinin aslında tezahürü diyelim. İki kurum arasında çatışma ortamı yaratacağından endişe ediyorum. Olayların daha da artmasından endişe duyuyorum. O yüzden diyorum ki terörle başarısız olan eski projeleri canlandırmak çözüm değildir. AKP'nin uyguladığı başarılı bir yöntem var. Terörle mücadelede TSK'yı başarısız ilan ederek kendi kadrolaşmasını yaratmasının önünü açıyor. Bunu yaratmak için bu süreci kullanacak. Kendi yarattığı yeni yapılarla mevcut terörle mücadele yapısını ikame etmek düşüncesinde olduğunu görüyorum. AKP 9 yılda şunu yaptı; vur, kır, parçala, itibarsızlaştır, kurumlara yönelik yaptığı hep buydu ve kendi ordunu yarat anlayışının bir sonucudur."

AK PARTİ'YE YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

AK Parti'nin kendi anayasasını dayatmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Tarhan, AKP'ye şu çağrı yaptı:

"Terörle mücadelede uygulayacağınız yöntemler konusunda muhalefete bilgi veriniz. Terörle mücadelede bir gizli ajandanız yoksa iyi niyetle bu mücadeleye destek vermeye hazırız.

Gerçekten demokratik ve özgürlükçü bir anayasa istiyorsanız önyargılarınızdan kurtulmalısınız. Muhalefeti işin başında devre dışı bırakmaktan vazgeçin. İlke metni adı altında kafanızdaki yasakçı düşünceleri taslağa dönüştürmemelisiniz. Bizim yanımıza oluşturulacak o uzlaştırma komisyonuyla zihniniz temiz olarak gelmelisiniz. Her şey bu komisyonda şekillenmeli, tartışılmalı. Yoksa baştan hazırladığınız kendi metninizi dayatmaya ve komisyonu siz şekillendirmemeye çalışmamalısınız."

CHP'NİN ŞARTI

Bir basın mensubunun, "Uzlaşma Komisyonu'na üye vermeniz bu şartlara mı bağlı, bir metin çıkarsa varlığı komisyona üye vermenize neden olabilir mi?" sorusuna Tarhan, şöyle dedi:

"Bize kendi anlayışlarına uygun bir metin hazırlanıp dayatılmaya çalışılmamalı. Eşit olarak her partiden sayısı belirlenebilir bir komisyon kurulmalı ve ondan sonra tartışılmalı, temel ilkeler orada belirlenmeli, bir dayatma ile karşı karşıya olmak istemiyoruz."

CHP KOMİSYONA ÜYE VERECEK Mİ?

"Tutuklu milletvekillerinin durumu ile ilgili imzaladığınız mutabakat doğrultusunda herhangi bir adım atılmazsa yine de CHP olarak Uzlaşma Komisyonu'na üye verecek misiniz?" sorusuna da Tarhan, şöyle dedi:

"Bizim bir CMK belki Terörle Mücadele Yasası bir paket halinde çalışmamız var. Özellikle tutukluluk süresiyle ilgili bir çalışma yapılıyor. Bunlar Meclis açıldığında tabii ki tartışılacak. AKP'nin bu konudaki tavrını test edeceğiz."

"HERHANGİ BİR NET BİLGİ GELMEDİ"

"Meclis Başkanı'nın Meclis TV ile ilgili inceleme sonucunun değişmediğini belirttiniz, Bu görüş parti grubuna resmen iletildi mi?" sorusuna da Tarhan, "Herhangi bir net bilgi gelmedi. Ancak inceleneceğine ilişkin bir söylem vardı fakat hala incelenmekte anladığım kadarıyla, net bir sonuç yok bu konuda" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.