Çiftçinin Kazancı Borca Gidecek!

Bu yıl Isparta meyveciliği açısından hem bereketli hem de kazançlı bir yıl oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2016 11:39
Çiftçinin Kazancı Borca Gidecek!

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk 2016’nın kazançlı bir yıl olmasına rağmen çiftçilerin kazancının geçtiğimiz yıllardan kalan banka borçlarına gideceğini söyledi. Selçuk kirazdaki ihracat artışı gibi faktörlerin ise çiftçiye yansımadığına dikkat çekerek “ihracatta yada iç piyasa tüketimde esas kazananlar aracılar oluyor. Çiftçinin kazanması için kooperatifleşmenin artması gerekiyor” diye konuştu.

Isparta kiraz ve kayısıda hasat sezonun sonuna geldi. Hem kiraz hem de kayısı da rekoltenin yüksek olması ve alıcıların çiftçiden ürünleri toplaması nedeniyle 2016 yılı bereketli geçti. Hava koşullarında bir olumsuzluk yaşanmaması halinde elmada da rekoltenin oldukça yüksek olacağı düşünülüyor.

Meyvecilik açısından 2016 yılının bereketli geçmesinin çiftçilere büyük bir yansıması olmayacağını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk çiftçilerin kazancının geçen yıllardan gelen banka borçlarına gideceğini söyledi. Selçuk “evet bu yıl Isparta meyveciliğin açısından bereketli bir yıl fakat çiftçilerin büyük bölümü borçlu. Çiftçi geçen yıllardan gelen banka borçları, traktör borçları gibi borçlarının bir kısmını bu yıl ödeyebilecek. Benim kendimin de traktör borcu var. 5 yıl taksitle bizlere satılan traktörleri alırken ödeme günü hiç gelmeyecekmiş gibi düşünüyoruz. Sonrada ödemede sıkıntı çekenler olabiliyor” dedi.

ÇİFTÇİDEN ÇOK ARACI KAZANIYOR

Tarımsal ürünlerdeki en önemli sorunlardan birinin de çiftçinin ürettiği ürünlerden aracıların daha fazla kazanç sağlaması olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk “çiftçi ürünlerinin ihracatında da, iç piyasada ki satışında da aracılar kazanıyor. İhracata giden bir kiraz Yakaören’den 5 TL’ye çiftçiden alınırken, o kirazı ihracata gönderen firma daha fazla kazanç sağlıyor. İç piyasada tüketilen ürünlerden halciler kazanıyor. Çiftçinin gidileri ilaç ve tohum gibi ürünlerden ziraatçiler kazanıyor. Mutlaka onlarda kazanacak ama çiftçinin yarı beline vurup elinden ürünün yok pahasına alınmasına karşıyız” diye konuştu.

GEMİNİN MAZOTU ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDAN UCUZ

Çiftçinin en önemli girdilerinden mazot maliyeti ile ilgili de önlem alınması gerektiğini belirten Selçuk “gemi sahipleri var. Armatör deniyor. Bugüne kadar daha hiç görmedik tanıdığımız kimse yok ama onlara mazot ucuza veriliyor. Onlar 1-1,5 TL’den mazot kullanırken çiftçi 4 TL’den mazot kullanıyor. Bunları doğru bulmuyoruz. Üretim yaparak ülke ekonomisini geliştiren çiftçiye de ucuz mazot verilmelidir” ifadelerini kullandı.

ARACILIĞIN ÇÖZÜMÜ KOOPERATİFLEŞMEK

Çiftçinin aracı kadar kazanabilmesinin yolunun kooperatiflerden geçtiğini bildiren Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk “kooperatifleşmek çok önemli. Isparta’da örneğin Gülbirlik gibi kabuğunu kırmış çok güzel bir örnek var. Maalesef başkada çok güzel örneğimiz yok. İl merkezine uzak yerlerde tarımsal kalkınma ve sulama kooperatiflerinden iyi işler yapanlar var. Çiftçilerin kooperatiflerde yok bu şunu dedi, öteki bunu dedi. Yada başkan para yedi gibi tartışmalardan çıkarak iyi, dürüst insanları başa getirerek kooperatifleşmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.