Çiftçiye Müjde

SGK’nın çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5’e varan tevkifat oranı, yeniden yüzde 1’e indirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2012 10:21
Çiftçiye Müjde

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5’e varan tevkifat oranının yeniden yüzde 1’e indirildiğini bildirdi.

Kutlu, böylece, çiftçilerin prim borçlarıyla ilgili bir haksızlığın, çözüldüğünü belirtti. Kutlu, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 6 Mart 2012 tarihli genelgesiyle, tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları istenmesi üzerine, prim borçlarına bakılmaksızın yüzde 5 oranında kesinti yapılmaya başlandığını bildirdi.

Kutlu “Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması, pek çok üreticimizi mağdur etmişti. Genel Merkezimiz çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine taşıdı. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5’e kadar yapılan tevkifat oranını yeniden yüzde 1’e düşürdü. Ayrıca değiştirilen mevzuatta, prim borcu olmayan çiftçilerin SGK il müdürlüklerinden borcu olmadığına, muafiyet kapsamına giren çiftçilerin de yine SGK il müdürlüklerinden muafiyet kapsamına girdiğine dair belge getirmeleri durumunda tevkifat yapılmayacak. Şayet çiftçilerin, prim borçları yüzde 1’den daha az ise yüzde 1 değil, çiftçinin borcu kadar tevkifat yapılacak” bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.