Çin Heyeti, Ortak Akıl’ın Konuğu Oldu

Isparta’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), üniversite, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşturulan Ortak Akıl Platformu’nun toplantısına, BAKA’nın organizasyonuyla Batı Akdeniz’de işbirliği ve yatırım fırsatları için gelen Çin tica

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Kasım 2013 12:34
Çin Heyeti, Ortak Akıl’ın Konuğu Oldu

Isparta’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), üniversite, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşturulan Ortak Akıl Platformu’nun toplantısına, BAKA’nın organizasyonuyla Batı Akdeniz’de işbirliği ve yatırım fırsatları için gelen Çin ticari heyeti de katıldı.

Isparta ve Burdur’un ortak havalimanı olan Süleyman Demirel Havalimanı’ndan (SD Havalimanı) uçuşlarla ilgili görüş alışverişinin ardından platform üyeleri ile Çinli heyet tanıştı. Konuk heyet, platform üyelerine işbirliği, yatırım ve ortak üretim yapmak için hazır olduklarını söyledi.

Kentin öncelikleri ile çözüm önerilerinin belirlemeyi amaçlayan BAKA, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Ticaret Borsası (ITB), Genç Girişimcileri Kurulu, Kadın Girişimciler Kurulu, Kent Konseyi, Göller Bölgesi Teknokenti ve işadamları derneklerinden oluşan Ortak Akıl Platformu, Kasım ayı olağan toplantısını Isparta Genç İşadamları Derneği’nin (IGİAD) ev sahipliğinde Barida Hotels’de gerçekleştirdi. Çin ticari heyeti ile Süleyman Demirel Havalimanı (SD Havalimanı) Müdürü İlhan Demir ile THY Isparta Satış Şefi Zeki Topkaya toplantıya konuk olarak katıldı.

Isparta Genç Girişimciler Derneği (IGİAD) Başkanı Adem Demiralay ile yönetim kurulu üyelerinin evsahipliğinde toplantıya; ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ile yönetim kurulu üyeleri, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Numan Tamer,BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Kent Konseyi Başkanı Prof.Dr. Mahmut Bülbül, Isparta TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Çağlar ve Isparta TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Büyükçulcu ile kurul üyeleri, TÜMSİAD Isparta Şubesi Başkanı Akın Tuna, Teknokent Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. İrfan Ateşoğlu, ISİAD Başkanı Özcan Pınarcı, IGSİAD, IGİAD, Süleyman Demirel Üniversitesi ile İl Özel İdaresi temsilcileri katıldı.

IGİAD Başkanı Adem Demiralay’ın açılış konuşmasının ardından platformun gündemindeki Isparta ve Burdur’un ortak havalimanından uçak seferleri görüşüldü. SD Havalimanı Müdürü İlhan Demir ile THY Isparta Satış Şefi Zeki Topkaya ile Ortak Akıl Platformu üyeleri, Süleyman Demirel Havalimanı’ndan THY’nin uçak seferleri, yolcu talebini etkileyecek gidiş-dönüş saatlerinin sabah gidiş akşam dönüş olarak değiştirilmesi, dönüş saatinin 22.00’den sonra olması halinde uçağın gece bekletilebileceği, iş dünyasının SD Havalimanı’nı kullanması, kış sezonunda Davraz’da konaklanabilmesi için haftasonu uçuşların düzenlenmesi, İstanbul’un yanısıra yeni uçuş noktaları olması gibi konuları ele alındı.

BAKA’nın Batı Akdeniz’e getirdiği Çin’in kuzeyindeki en büyük sanayi bölgesini, sanayi ve liman kentleri ile çelik, çimento, demiryolu onarım malzemeleri gibi ağır sanayi merkezi olan Hebei Eyaleti Xingtai bölgesinden 6 kişilik iş heyeti de, gündüz Burdur TSO’daki toplantı ile görüşmelerin ardından akşam da Isparta’da Ortak Akıl Platformu’nun toplantısına katıldı.

Heyete başkanlık yapan Bölgesel Yönetim Ticari İlişkiler Başkan Vekili Gao Shengli’nin rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı toplantıda Çin heyetinin sözcülüğünü yapan Hebei Eyaleti Ticari İşler Bürosu Başkanı Niu Fuzeng Xingtai geliş amaçları ve nedenlerini anlattı. Ortak Akıl Platformu üyeleri ile tek tek tanışan Çinli heyet üyeleri, traktör ve tarım makineleri, güneş panelleri, enerji, mermer, bisiklet ile cam sektörlerinde karşılıklı yatırım, işbirliği ve ticaret bağlantıları ile Türk ve Çin tarafı için birşeyler yapmak istediklerini belirtti.

Daha önce Isparta’ya geldiklerini, bu defa da Antalya ve Burdur ile BAKA bölgesini gezdiklerini ve daha geniş perspektiften baktıklarını söyleyen Heyet Sözcüsü Niu Fuzeng Xingtai, Türk insanını zor zamanlarındaki yanlarında olmaları nedeniyle çok sevdiklerini belirtti ve platform üyelerini BAKA’nın aracılığıyla Çin’e davet etti.

Sorunların çözümünde etkin ve çok önemli bir kurum olduğunu bildikleri BAKA’ya teşekkür eden Çin heyeti sözcüsü, Antalya ve Burdur’daki görüşmelerinde güneş enerjisi, solar vakum tüplerin üretimi ve ortak traktör işi yapmayla ilgili ön anlaşmaları olduğunu, Isparta’da birşeyler yapmak istediklerini söyledi. Ortak Akıl Platformu üyeleri ile Çinli iş heyeti karşılıklı yapılabilecekler konusunda görüş alışverişi yaptı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.