Çin Heyeti BAKA’yı Ziyaret Etti

Ekonomik işbirliği imkanlarını araştırma üzere Isparta’ya gelen Çinli heyet, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nı (BAKA) ziyaret etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mart 2011 22:05
Çin Heyeti BAKA’yı Ziyaret Etti

Ekonomik işbirliği imkanlarını araştırma üzere Isparta’ya gelen Çinli heyet, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nı (BAKA) ziyaret etti.

Çinli heyete, Isparta, Antalya ve Burdur’un yatırım fırsatları ile alanları, sektörleri ilgili ayrıntılı bilgi verildi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Konuk heyete, yenilenebilir enerji, havacılık teknolojisi, elektrikli otomobil üretimiyle ilgili yatırımların şu an için fırsat olduğu aktarıldı.

Isparta Belediyesi ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerinin ikili ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Çin'in Xingtai kentinde gerçekleştirdiği 10 günlük ziyaretten 7 ay sonra, Çin’den Xingtai Ticaret Bürosu Yönetici Yardımcısı Gao Shengli, Şingtai Dış Ülkeler Yatırım ve Ortaklık Başkanı Su Xingguo, Çin Hükümeti Hebei Eyaleti Ticari İşler Bürosu Başkanı Niu Fuzeng, Xingtai Borsa Yatırım LTD Şti. Başkanı Jiao Qibin, Xingtai Elektrik Trafik ve Ekipmanları LTD Şti. Başkanı Zhao Xiangtian'dan oluşan heyet, Isparta’ya geldi.

Isparta Belediyesi ve ITSO ziyaretlerinin ardından Çinli heyet, Batı Akdeniz’de yatırım yapılacak alanlar, sektörler ve işbirliği konularında bilgilenmek amacıyla BAKA’ya geldi. Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile SDÜ Yenilebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül ile SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Öksüz’ün de eşlik ettiği Çinli heyet, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, İç Denetçi Özer Metin, Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ve Destek Hizmetleri Birim Başkanı İsmail Kılınç ile biraraya geldi. BAKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi uzmanı M. Muhsin Vural’ın Batı Akdeniz’in turistik değerleri ve yatırım potansiyeli fırsatlarını, yatırım açısından güçlü yönlerini içeren sunum yaptı.

ENERJİ, HAVACILIK, ELEKTRİKLİ OTOMOBİL
Sunumun ardından soru- cevap bölümüne geçildi. Çinli heyet, bölgesel ve yerel teşviklerle ilgili, hangi alanlarda yatırım yapabileceklerini sordu. Konuk heyete, yenilenebilir enerji, havacılık teknolojisi, elektrikli otomobil üretimi ile ilgili yatırımların şu an için fırsat olduğu ve rekabet problemi yaşamayacakları aktarıldı. Gıda ve içme suyu alanlarıyla ilgilendiklerini, kendi firmalarının yatırım yapıp yapamayacağını soran Çinli heyete, yatırım için herhangi bir engel olmadığı ancak gıda sektöründe Türkiye’de güçlü firmaların bulunduğu ve rekabet sıkıntısı yaşayabilecekleri bilgisi verildi.

Çinli heyete, organize sanayi bölgesi ve serbest bölgelerle ilgili bilgiler veren BAKA uzmanları, ihracat düşünüyor ve ihracat stratejileri varsa Antalya Serbest Bölge’yi önerdi. Çinli heyet, kalkınma ajansının yapısını da sordu ve özerk yapısı olmasıyla birlikte merkezi yönetimle birlikte çalıştığı bilgisi verildi. Güneş enerjisiyle ilgili kamu kurumlarının herhangi bir yatırımı ve politikasının olup olmadığı soran Çinli heyete, bu alanda kamu yatırımlarının olmadığı, ancak özel sektörün teşvik edildiğini, yatırım alanı tahsisi, vergi indirimi, hibe desteği verdiği bilgisi verildi. Çinli heyet, Eğirdir’e gitmek üzere BAKA’dan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.