Çin Isparta’daki Hazineyi Buldu

BAKA’nın organizasyonuyla Batı Akdeniz’e işbirliği ve yatırım fırsatları için gelen Çin heyeti, Isparta’daki pembe hazine ‘gül’ü buldu. Heyet Başkanı Gao Shengli, Çin’de gül yetiştirmek isteyen vatandaşlarına ücretsiz alan tahsis edebileceklerini ve vergi

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Kasım 2013 17:39
Çin Isparta’daki Hazineyi Buldu

Uzun süredir gülde teşvik konusuyla meşgul olan Isparta dün Çin heyetini ağırladı. İşbirliği ve yatırım fırsatları için Isparta’ya gelen Çinli heyet, Isparta gülüne hayran kaldı. Heyet Başkanı Gao Shengli, ülkesinde gül üretimi yapmak isteyen vatandaşlarına ücretsiz alan tahsisi ve vergide iyileştirmeler yapabileceklerini ifade etti.

Çin Heyet Başkanı Gao Shengli, Isparta’nın gülünün oldukça meşhur olduğunu ve bu meşhurluğu Çin Halk Cumhuriyeti’ne de taşımak istediklerini belirterek, “Çin’de Isparta’nın 10 katı büyüklüğünde alanımız var. Buradaki üreticiler Çin’de gül yetiştirmek isterlerse, ücretsiz alan verebiliriz. Vergide de iyileştirmeler yapabiliriz” dedi.

GÜLÜMÜZ DEĞERLENSİN
Isparta’da Çinli yatırımcıların artmasını istediklerini söyleyen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Daha önceki görüşmelerimizde de pil, mermer, elektrikli bisiklet gibi alanlarla ilgili görüşmeler yapıldı. Ama biz gül ve gül yağının da değerlendirilmesini istiyoruz. İlişkilerimizin daha da gelişmesini umuyoruz.” dedi.

Batı Akdeniz’e gelmelerindeki amaçlarını anlatan Heyete başkanlık yapan Bölgesel Yönetim Ticari İlişkiler Başkan Vekili Gao Shengli, “Gül yağına ilişkin ülkemizde araştırma yapacağız. Talebe göre gül yağı da ithal edebiliriz. Çin’de gül yetiştirmek isteyen üreticilere gerekli araziyi ücretsiz tahsis edebiliriz.” diye konuştu.

Gül yetiştirmek için hava şartlarının önemine değinen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise, “Gül yetiştirmek için hava şartları, iklim çok önemli bir faktör. Bu nedenle Çin’de yetiştirmek yerine, Isparta’da bunu daha da geliştirip, Çin’e göndermeyi uygun buluyoruz.” sözleri üzerine Shengli, Çin’de küçük ölçekli bir alanda bunu deneyebileceklerini söyledi.

ISPARTA BİR MERKEZ OLSUN
4 yıl önce de Isparta ziyaretinde bulunduklarını ifade eden Hebei Eyaleti Ticari İşler Bürosu Başkanı Niu Fuzeng Xingtai ise, bu ziyaretten olumlu bir sonuç çıkmadığını söyledi. Antalya ve Burdur’da da bir takım temaslarda bulunduklarını belirten Xingtai, “Bu iki ilde ortak yapabileceğimiz işler oldu. Biz Isparta’yla birlikte de işler yapmak istiyoruz. Yani bu işbirliğinin merkezi Isparta olsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

ISPARTA’DA ELMA SUYU FABRİKASI YOK
Türkiye’de Isparta’nın elma üretimindeki yerini de anlatan Başdeğirmen, elma ihracatı konusunu da gündeme getirdi. Türkiye’nin elma suyu ürettiğini söyleyen Xingtai, “Türkiye’den sunulan elma suyu fiyatları Avrupa’nınki ile aynı. Elma üretimi Bizim ülkemizde de çok fazla. 3 yıl önce elmayla ilgili fiyat istedik. Fakat bize herhangi bir geri dönüş yapılmadı.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.