Çipli Kimlikler İçin Ne Kadar Ödeyeceğiz?

Yeni yıldan itibaren dağıtılacak ve 10 yıllık kullanım süresi olacak çipli kimlik kartları, seyahat belgesi ve e-imza olarak kullanılabilecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Kasım 2013 18:18
Çipli Kimlikler İçin Ne Kadar Ödeyeceğiz?

Kartla, e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetten ulaşılacak. Yaşamın her alanında kolaylık sağlayacak nüfus kimlik kartları, yeni yılla birlikte vatandaşların cüzdanlarında yerini alacak.

Son Bakanlar Kurulu’nda İçişleri Bakanı Muammer Güler’in kimlik kartı ile ilgili yaptığı sunum ve gösterdiği taslak kartlar kuruldan onay aldı. 2014’ten itibaren dağıtımına başlanacak akıllı kimlik kartlarının vatandaşa maliyeti de belli oldu. Kartların 18 TL karşılığında verilmesi planlanıyor.

ŞİFRELİ ÇİP BULUNACAK
İçerisinde pek çok özelliği de barındıran akıllı kimlik kartları ile vatandaşlar vize istemeyen ülkelere gidebilecek. Akıllı kartlarda, vatandaşların banka hesap numaralarının, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip yer alacak. Kimliklerin üzerinde 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek.

DAĞITIMI 3 YIL SÜRECEK
Bakanlar Kurulu’ndan da onay alan akıllı kimlik kartlarının tüm vatandaşlara dağıtımı 3 yılı bulacak. Her yıl 25-30 milyon aralığında akıllı kimlik kartı dağıtılacak.

Yeni kimlik kartlarının kullanım özellikleri şöyle olacak:
* Yeni kimlik kartlarının 10 yıl kullanım süresi olacak. Bu kart dışında hiçbir belge ve kart taşımak zorunda kalınmayacak.

* Sahtecilikten kaynaklanan mağduriyetler önlenecek.

* E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden bu kartla ulaşılabilecek.

* E-imza olarak kullanılabilecek. ? Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği kolay ve güvenli yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluklar asgariye inecek.

* Vatandaşlar yeni kimliklere daha sonra belirlenecek küçük bir ücretle sahip olacak. ? Polikarbonlu, temaslı ve temassız çip içeren kartlar, gelişmiş güvenlik öğeleri barındıracak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum