Clinton Isparta'ya Geliyor!

Türkiye'nin 55 yıllık siyasi tarihine damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamını anlatan, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi 26 Ekim'de resmen açılıyor. Açılışın sürpriz konukları da var!

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ekim 2014 12:32
Clinton Isparta'ya Geliyor!

AJANS32'NİN ÖZEL HABERİ

Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de bulunan 'Demirel Külliyesi' olarak da adlandırılan 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi', 16 bin metrekarelik arazi üzerine tasarlandı.

Bazı evlerin satın alınarak restore edilmesi ile başlayan yatırım süreci müze binasının inşasıyla devam etti. Deneyimli mimarlar tarafından çizilen proje kapsamında gerçekleştirilen uygulamada müze birçok kez şekil değiştirdi.

Müzenin koruma sisteminden iç ve dış tasarımına kadar her şey en iyi malzemelerden oluşturuldu. Müze içerisindeki eserler özel alarmlı sistemlerle korunurken, müzede özel taşlar kullanıldı.

Külliyede, müze dışında camii, namazgah, gasilhane, morg, vakıf merkezi, kafeterya da bulunuyor.

AÇILIŞA DÜNYA LİDERLERİ DAVET EDİLDİ
Müzenin açılışının 26 Ekim'de gerçekleştirileceği öğrenilirken, açılışa dünya liderleri de davet edildi. Ajans32 haber merkezinin edindiği bilgilere göre açılışa Amerika Birleşik Devletleri'nin 42'nci başkanı Bill Clinton da davet edildi.

CLINTON GELECEĞİM DEDİ
Resmi olmayan bilgilere göre, Clinton davete olumlu yanıt verdi. 1993 ile 2001 yılları arasında ABD başkanlığı yapan Clinton'un 26 Ekim'de Isparta'da olması bekleniyor.

ALİYEV'DE GELECEK
Açılışın bir diğer önemli konuğu ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev. İlham Aliyev'in de Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılışına katılması bekleniyor.

Açılışa çeşitli ülkelerden devlet adamlarının da katılacağı ifade ediliyor.

BÖYLE MÜZE YOK
Müzede, 46 bin kitap, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp-video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete- dergi, 500 giysi koleksiyonu ile 6 milyon belge bulunuyor.

Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izleri de taşıyan müzede, Demirel'in Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

BEŞİĞİ BİLE DURUYOR
Süleyman Demirel Külliyesi içerisinde yer alan müze sahasına Demirel'in doğup büyüdüğü ev de dahil edildi.

Demirel'in annesi Ümmühan, babası Hacı Yahya Demirel'in yaşamına dair fotoğraf ve çeşitli bilgilerin yer aldığı bu evde,Süleyman Demirel'in beşiği de yer alıyor.

Köy yaşamını yansıtan evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü de restore edilerek, fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürüldü.

7 BAŞBAKANLIK, 1 CUMHURBAŞKANLIĞI
Demirel'in doğduğu İslamköy'de oluşturulan ve Türkiye'nin siyasi tarihine ışık tutan müze binası, üzerindeki kubbeler ile dikkat çekiyor.

Kubbelerden büyük olanı Demirel'in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe başbakanlık dönemlerini simgeliyor.

Külliye içerisinde yer alan kütüphane binasında Demirel'in yazdığı kitaplar ile kendisini anlatan 46 bin eser ve 32 bin gazete- dergi arşivi bulunuyor.
40 MİLYON LİRA HARCANDI
Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni yaptıran 9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel, açılışın 26 Ekim'de yapılması beklenirken Şevket Demirel, önceki açıklamalarında yeni bilgiler ve belgelere ulaştıkça müzenin açılışının geciktiğini söylemişti.

Yapımına 1994 yılında başlanan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ne şu ana kadar 40 milyon lira harcandığı belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum