Çocuklarımıza Sahip Çıkalım!

Isparta’da çocuğun suça karışması konularıyla alakalı yapılan değerlendirmelerde, aileler ve kurumların gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirten İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, “Çocukların suça karışmamaları için her kurumun üzerine düşeni yapması

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2012 13:48
Çocuklarımıza Sahip Çıkalım!

Isparta’da çocuğun suça karışması konularıyla alakalı yapılan değerlendirmelerde, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve aileler başta olmak üzere herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirten İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, “Çocukların suça karışmamaları için her kurumun üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bu çalışmalar polisin işini de kolaylaştıracaktır” dedi.

Isparta İl Emniyet Müdürü Mehmet Or, ailelerin çocuklarını kötü alışkanlıkların uzak tutması adına daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, çocukların sokakta neler yaptığını takip etmelerini istedi.

Yapılan huzur toplantılarında özellikle gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulmasına dikkat çekildiğini ifade eden İl Emniyet Müdürü Or, bu konuda sadece polise değil, Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilgili diğer kurumların yanı sıra ailelere de önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Gençlerin okul saatleri içersinde oyun salonları ve internet kafelere gitmesinin engellenmesinden, park ve mesirelik alanlarda uygunsuz davranışlar sergilemesinden, sigara ve alkol satışı yapan işletmelere kadar herkesin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğinin altını çizen Or, polisin zaten görevlerini tam yerine getirdiğini aktardı.

AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Çocuk Suçlarıyla alakalı olarak Çocuk Şube Müdürü Abdullah Dorum’un yaptığı istatistiki değerlendirmeye göre, Isparta’da 2010 ve 2011 yılları arasında 141 çocuğa zararlı madde kullanımından idari işlem yapıldı.
2012 yılının ilk 10 ayında ise 14 çocuğa zararlı madde kullanımından işlem yapıldığı belirtilirken, bu oranın tek defada 6 – 7 çocuk şeklinde olduğu, aynı çocuklara birden fazla işlem yapılabildiğinin kayıtlara geçtiği öğrenildi.

EVDEN KAÇANLAR SUÇA YÖNELİYOR…
Çocukların evden kaçma olaylarının da masaya yatırıldığı huzur toplantısında, bazı çocukların en az 5 defa evden kaçtıklarını, ailelerin yeterli düzeyde sorumluluk göstermediği öne sürüldü.
Suça karışan çocukların büyük çoğunluğunun evden kaçma şeklinde topluma karıştığı ifade edilirken, İl Emniyet Müdürü Or, ailelerin çocuklar konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerinin polisin işini de kolaylaştıracağını söyledi.

Öte yandan bu konuda özellikle sosyal hizmetler bünyesinde barınma sağlayan çocukların başı çektiğine vurgu yapılırken, Milli Eğitim yetkililerine de önemli görevler düştüğü iletildi.

GÜLİSTAN’DA ÖĞRENCİ ALARMI!
Huzur Toplantısı’nda konuşan Gülistan Lisesi Müdürü Mustafa İnan, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından okulda yürütülen projelerin yararlı olduğunu belirterek, kötü alışkanlıkları bulunan öğrencilerin ortak çalışmalarla suç ve suçlulardan uzaklaştırılması önerisinde bulundu.

Gülistan Lisesi’ndeki öğrencilerin çevresel faktörler nedeniyle büyük oranda kötü alışkanlıklara bulaştığına değinen Okul Müdürü İnan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or’dan bölgede ekip sayısının artırılması gerektiğini dile getirirken, bu bölgede mahalle sakinlerinin de yeterli desteği sağlamalarını istedi.

“VATANDAŞLAR DAHA DUYARLI OLMALI”
Okul Müdürü İnan, zaman zaman öğrencilerin mahalle aralarında sigara içtiği duyumlarını aldığını ancak, tespit yaparken zorlandıklarını kaydederken, “Mahalle sakinlerimizden isteğimiz, öğrencileri sigara içerken veya başka kötü olaylara karıştıkları zaman gördüklerinde telefonla bizlere ulaşmalarıdır” dedi.

İnan, bazı vatandaşların bu konuda vurdumduymaz tavır sergilediklerini söyleyerek, daha duyarlı olunması çağrısında bulundu.

SUÇA KARIŞAN ÇOCUKLAR KONUSUNDA
‘ORTAK ÇALIŞALIM’ ÇAĞRISI…

Emniyet Müdürlüğü ile uyuşturucu kullanan çocuklarla alakalı ortaklaşa bir çalışma yapabilecekleri önerisinde bulunan Okul Müdürü İnan, “Polisin tespit ettiği ve okulumuzda eğitim – öğrenim gören öğrenciler konusunda, eğitimciler olarak bizlerin de bilgisi olursa, daha faydalı çalışmalar yapılacağını düşünüyorum. En azından kendi okulumuzdan başlayarak, çocuk suçlarında azalma kaydedileceği kanısındayım. Bu sayede arkadaş çevrelerindeki suça karışma oranlarını da en aza indirgeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

TUBİM KAPSAMINDA TİYATRO ÇALIŞMALARI YAPILACAK…
İl Emniyet Müdürü Or, Okul Müdürü İnan’ın bu çağrısına ılımlı yaklaşarak, “Yaklaşık 8 yıldan bu yana Isparta’da suça karışan çocuk sayılarında ciddi bir artış söz konusu olduğunu gördüm. Göreve geldiğim süreden bu yana, yani yaklaşık 2 ayda uyuşturucudan işlem yapılan kişi (satıcı - kullanıcı) sayısını zikretmek bile istemiyorum” diye konuştu.

İldeki polis sayısının artırılacağını aktaran İl Emniyet Müdürü Or, “Kentte personel sayısını artırarak, bölgeye daha hakim olarak görev yapılmasını sağlayacağız. Özellikle okul saatlerinde ekiplerimizin denetimleri bundan sonra daha sık devam edecek. Uyuşturucu konusunda da zaten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü’nün Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İle Mücadele (TUBİM) Projeleri kapsamında öğrencilere yönelik bir tiyatro çalışması var. Bu çalışmalar önümüzdeki günlerde okullarda hayata geçirilecek” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK SUÇLULAR İÇİN CAYDIRICI CEZALAR UYGULANSIN”
Öte yandan ilde meydana gelen hırsızlık olaylarının çoğunun çocuk hırsızlar tarafından yapıldığını ileri süren bir vatandaş, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or’dan konuyla ilgili yardım istedi.
Bir süre önce kendi evinden yaklaşık 20 bin TL civarında ziynet eşyası hırsızlığı yapıldığını dile getiren emekli yönetici Süleyman Özkara, çocuk suçlarının azaltılmasına yönelik, üst mercilere iletilmek üzere İl Emniyet Müdürü Mehmet Or’dan yardım talebinde bulundu.

‘Suç işleyen çocuklar için ceza yolu açılsın’ diyen Özkara, çocukların küçük yaşta suça nasıl bulaştıklarının araştırılması, bu konuda suçluların tespiti için daha geniş bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
Özkara, “Bu konuda vatandaş olarak mağdur durumdayız, bu çocuklarımızın da hayatları sönüyor. Diğer yanda polis çalışıyor, hırsızlık olayını çözüyor. Polisin emekleri de boşa gidiyor” şeklinde konuştu.

“NEREDEYSE BEN SUÇLU ÇIKACAKTIM”
Yaptıkları düğün sonrasında evde muhafaza ettikleri ziynet eşyalarının çalındığını, suçluların polis tarafından kısa süre sonra bulunduğunu kaydeden Süleyman Özkara, olaya karışan çocuk yaştaki 3 şüphelinin isimlerini söyleyerek, mahkeme sonrasında caydırıcı bir ceza almadıklarından yakındı.

Özkara, “Yaşları 12 – 15 arasında bulunan 3 çocuk şüphelinin, yaklaşık 20 bin TL tutarında hırsızlık yaptılar. Benim düğünümden kalan ziynet eşyalarım gitti. Şüpheliler yakalandı ama benin mağduriyetim giderilmedi. Üstüne üslük neredeyse ben suçlu çıkacaktım” diyerek isyan etti.
İl Emniyet Müdürü Or ise, bu konunun ciddi bir konu olduğunu, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gerekli sıkıntıları ileteceğini ve zaten konuyla ilgili bir çalışmasının söz konusu olduğunu kaydetti.

“TOPLUM DESTEKLİ POLİS, ÖĞRENCİ
GÖZÜNDEKİ POLİS İMAJINI DEĞİŞTİRDİ”
İl Emniyet Müdürü Mehmet Or ile görüşme fırsatı bulan okul müdürleri, yaptığı çalışmalarla geçtiğimiz yıl Türkiye 1.’si olan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü faaliyetlerinden memnun kaldıklarını söyleyerek, bu çalışmaların daimi olmasını istediler. Toplum Destekli Polislik faaliyetleri sayesinde Isparta’da, polisin sadece suçlu yakalama mekanizması olmadığının benimsetildiği ve polis – çocuk ilişkilerinin artırıldığı kaydedildi.

HABER: Feti KILIÇ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.