Çocuklarımızı Aile Sağlığı Merkezlerine Götürelim

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, aşı haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Nisan 2012 13:51
Çocuklarımızı Aile Sağlığı Merkezlerine Götürelim

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, aşı haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan, virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir. İnsanları hastalıklardan ve kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.

Aşılama hizmetleri bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmetidir. Ülkemizde son yıllarda aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiş olup;

- 2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Kızamık, Hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılmakta iken 2006 yılında Hib (Hemofilusinfluenza tip b), Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır.

- 2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib(Difteri-Boğmaca-tetanoz- Çocuk Felci-Hib (Hemofilusinfluenza tip b) tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır.

- Kasım 2008’den itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere; KonjugePnömokok Aşısı (KPA) takvime eklenmiş böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir.

- 2010 yılında ise ilköğretim 1. Sınıf öğrencilerine uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş ve bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmaya başlanmıştır.

- Nisan 2011 tarihinden itibaren de 7 bileşenli aşı yerine 13 bileşenli zatürre aşısı (KonjugePnömokok Aşısı) uygulanmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından aşılamanın desteklenmesi amacıyla yapılmasına karar verilen ve ilki 2005 yılında gerçekleştirilen Avrupa Aşı Haftası etkinliklerine Ülkemiz de 2012 yılına kadar altı kez katılmıştır.

Bu yıl 21-27 Nisan 2012 tarihleri arasında yedincisi gerçekleştirilecek olan “Avrupa Aşı Haftası’’nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yapılarak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarının artırılmasıdır. Bu kapsamda Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Yedinci Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusundasağlık personelinin duyarlılığın ve toplumun farkındalığının artırılması yolu ile 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir.

Geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılarını mutlaka yaptıralım, aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Aile Sağlığı Merkezlerine götürelim” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.