Çok Şey Mi İstiyorlar?

Türk Eğitim Sen Şube Sekreteri Şaban İliksiz Yazdı...

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ekim 2012 11:49
Çok Şey Mi İstiyorlar?

Türkiye çapında engellilerin pek çok sorunlarının olduğu bilinen bir gerçektir. Bu sorunlarının çözülmesi için engellilerin her şeyden evvel sorunlarını çözüm mercilerine götürmeleri gerekmektedir. Bu amaçla üniversite sınavlarında başarılı olmuş SDÜ öğrencisi bir kızımız engelli bir aile dostumuz aracılığıyla yaşadığı sıkıntıyı benimle paylaştı ben de bu sıkıntısını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Sıkıntının adı ulaşım sorunu… Türkiye’nin pek çok iliyle kıyaslandığında, Isparta şehir içi mesafe uzaklığı en kısa olan iller arasında yer alır. Diğer yandan engelliler konusunda fikir üreten ve çalışmalar yapan kurum, kuruluş sivil toplum örgütü de oldukça fazladır. Durum böyle iken şehir içi ulaşım mesafesi çok kısa olan Isparta’da yaşanan sıkıntı nedeniyle istikbalini, geleceğini karartmayı göze almış bir engellinin derdine yetkililerimizin derman olmasını bekliyor ve istiyoruz.

Tekerlekli sandalye üzerinde hayatını sürdürmesine rağmen Üniversite sınavlarında başarılı olmuş ve “Peyzaj Mimarlığı” bölümünü kazanmış pırıl pırıl bir genç arkadaşımız Isparta’ya gelmiş ve üniversiteye kaydolmuştur. Üniversitedeki dersleri haftanın üç gününe sıkıştırılmış olan bu gencimiz derslerinin olduğu günlerde üniversiteye gidip-gelmekte sıkıntı yaşıyor.
Bu tür engellilerin sıkıntılarının giderilmesine yönelik olarak çalışan, fikir üreten ve çözüm yollarını hayata geçiren yerel yöneticilerimiz ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileri varken bu konularda bizim dışarıdan gazel okumamız uygun olmayabilir. Ama, işte denize düşen yılana sarılıyor. Bizim bir takım sivil toplum kuruluşlarında hizmet ettiğimizi öğrenen engelli bir aile dostumuz konuyu bize aktarınca bizler de ilgili ve yetkililerimize konuyu buradan aktarmak istedik. Kesinlikle yetkililerimizin bu konuyu çözeceklerine inanıyorum.

Bu genç kızımızın durumunun Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Sayın Mehmet Yavuz beye telefon açılarak iletildiğini öğrendim. Sayın Başkan, sıkıntının geçici olarak çözümü konusunda yardımcı olmuş ve özel bir araçla bu gencimizin üniversiteye ulaşmasını sağlamış bulunuyor. Ancak, bu durumda da bir refakatçi ihtiyacı doğuyor. Konuya duyarlı davranışı nedeniyle Isparta Özel Halk Otobüsleri Başkanı Sayın Mehmet Yavuz’a buradan teşekkür ediyoruz.

Malum olduğu üzere Isparta Belediye’sinin engellilere yönelik bir otobüsü bulunmaktadır. Bu otobüs ile engelli ilköğretim ve lise seviyesinde okuyan çocuklarımız gerekli kurum-kuruluşlara taşınmaktadır. Engellinin durağa gelmesi bir sorun, otobüse inmesi-binmesi ayrı bir sorun iken duraklarda uzun süre sandalye üzerinde otobüs beklemeleri ayrı bir ızdıraptır. Ayrıca duraklarda otobüsün uzun süre indirme-bindirme yapmak için beklemesi söz konusu değildir. Bu nedenlerle, küçük bir minibüse asansör tertibatı yaptırılamaz mı? Zira engelliler için büyük otobüs tam çözüm olamıyor. Engelliler bu asansörlü küçük minibüs ile randevu sistemiyle eğitim-öğretim kurumlarına taşınamaz mı? Bu bir yöntemdir.

Başka yol, yöntem mutlaka vardır. Engellilerin dert, problem ve kısıntılarının çözümü için çalışan birçok kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bize söz söylemek en son düşer diye düşünüyorum.
Umarım bu sıkıntının çözümü konusunda yetkililerimiz destek ve yardımcı olurlar. Öncelikle bu kızımız fazla deşifre olmak istemediği için çeşitli bilindik sansasyonel yolları kullanmak istemedi. Bunu belirtmek istiyorum.
Valilik, Belediye, Üniversite ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerine ve hayırseverlere sesleniyoruz. İlimizde öğrenim görmek için gelen bu engelli gencimize el birliği ile destek olalım, ulaşım sıkıntısını çözelim. Gencimizin iletişim bilgileri bizde mevcuttur. Engelli gencimizin sorunu ile ilgili olumlu-olumsuz gelişmeleri sizlerle tekrar paylaşacağız. Destek ve katkıda bulunanları sizlere duyuracağız. Görev hepimize düşüyor…

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.