Çöpten %95 Enerji ve %5 Gübre Sağlanacak

Isparta Belediyesi’nin denetimi altında bulunan Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesisleri’nde, çöpten enerji ve gaz üretimi için kollar sıvandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Nisan 2012 15:22
Çöpten %95 Enerji ve %5 Gübre Sağlanacak

Isparta Belediyesi’nin denetimi altında bulunan Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesisleri’nde, çöpten enerji ve gaz üretimi için kollar sıvandı.

Türkiye’de sayısı sadece 16 olan düzenli çöp depolama alanından birisi olan Isparta’da, uygulanacak proje ile hem çevre kirliğinin önüne geçilmesi hem de ekonomik girdi sağlanması hedefleniyor. Dünyada örneği sadece Kanada ve Almanya’da bulunan tesislerden birisinin de Isparta’da kurulması için ön görüşmeler sürüyor. Bu kapsamda Avusturyalı firma temsilcileri Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın ile bir araya gelerek proje ile ilgili görüşmelerde bulundu.

Uygulanması düşülen projeye göre çöp alanındaki atıklar hem bertaraf edilecek hem de çöp reaktörlerden geçirilerek çöp hacmi yüzde 95 oranında azaltılacak. Geriye kalan yüzde 5’lik dilim ise kül şekline dönüşürken, ortaya çıkacak olan yüzde 5’lik dilim ziraatta gübre olarak kullanılabilecek. Projenin gerçekleşmesiyle öncelikle doğanın kirletilmesinin önüne geçilmiş olacak, ayrıca enerji üretimi sağlanmış olacak. Böylelikle atıkların yüzde 95’i enerjiye dönüştürülürken, yüzde 5’lik dilimi de gübre haline gelecek.

Firma yetkililerinden Bodo Gottwald Isparta Belediyesi’ne çevresel konularda yardımcı olmak istediklerini dile getirerek, bu projenin öneminin önümüzdeki yıllarda daha da artarak anlaşılacağını belirtti. Gottwald “Size çevresel konularda öncelikle çöpün bertarafı ve aynı zamanda da enerji kazanımı noktasında yardımcı olabiliriz. Bunu önümüzdeki yıllarda yüzde 8 oranında enerji ihtiyacının artacağını hesaba katarak yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Isparta Belediyesi’nin böyle bir projeye sıcak bakmasının çok güzel olduğunu aktaran firma temsilcisi Rosa Serrat ise, “Bir anne ve geleceği düşünen bir insan olarak çocuklarıma güzel bir çevre bırakmak istiyorum. Tabi ki güzel bir çevreyi bırakmak isteyen sadece ben değilim, bu sadece Avusturya’da değil, Dünyanın her yerinde yapılabilir. Isparta’da bunlardan bir tanesi olabilir, neden olmasın” ifadesinde bulundu.

Çöpten enerji üretmek için çalışmaları bir yıldan buyana devam ettirdiğini hatırlatan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, bu teknolojiyi Isparta’ya kazandırmak istediklerini belirtti. Günaydın, konuyla ilgili temsilcilerin kurulması planlanan teknoloji ile ilgili olarak kendisine bir rapor sunduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde gelecek olan teknik heyetin çöp depolama alanında bir dizi incelemelerde bulunacağını aktardı. Isparta Belediyesi olarak böyle bir projeyi şehre kazandırarak Dünya’da öncü olmak istediklerini belirten Başkan Günaydın, şu anda bu teknolojinin Kanada ve Almanya’daki bir şehirde kurulu olduğunu iletti. Kendisinin de yine önümüzdeki günlerde Almanya’ya giderek, çöpten enerji üretimi için kurulan tesisi yerinde inceleyeceğini aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kurulacak olan tesisle birlikte yüksek ısı derecesiyle gazların da ayrıştırılacağını ve yine enerji elde edileceğini belirtti.

Günaydın, “İki yıldan buyana bu konu ile ilgili olarak incelemelerde ve araştırmalarda bulunuyordum. Biz belediye olarak hazırlıklarımızı yapacağız. Tesislerimizde sadece enerji üretmeyeceğiz. Enerjinin yanı sıra bazı gazlarda elde etme imkânına sahip olacağız. Bu gazlar için de stok depoları yapılacak. Dolayısıyla ekonomiye çok büyük katkısı olan ve çevre sorununu kökünden çözen bir sistem olacak. Bu tesis sayesinde 100 birim giren çöp, 5 birime kadar düşüyor. Hem çöp oranımız düşecek, hem çevre kirliliği hem de hava kirliliği yaşanmayacak. Bu projenin uygulaması 2 tane, inşallah 3’üncüsünü de Isparta’ya yapmak istiyoruz. Bu proje karşısında heyecan duyuyorum. Araştırmalarımızla dünyanın önünde kalmak istiyoruz. Bunu kurduğumuz zaman insanlığın en büyük doğa hizmetini, çevre hizmetini yapmış olacağız. Bu bakımdan bu toplantıyı çok yararlı gördüm. İnşallah Isparta’mıza, Türkiye’mize örnek olması dileğinde bulunuyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum