Cumhurbaşkanı Gül İçin Son 24 Gün

Cumhurbaşkanı ''Abdullah Gül'' için geri sayım başladı. Son 24 gün içinde hükümet yasal bir düzenleme yapmazsa Gül'ün görev süresi otomatikman uzayacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ağustos 2011 12:36
Cumhurbaşkanı Gül İçin Son 24 Gün

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 28 Ağustos'ta 4. yılını dolduracak. O güne kadar bir yasal düzenleme yapılamazsa Gül'ün görev süresi otomatikman 3 yıl uzayacak. Çünkü bir yıldan az kala değişiklik seçimi etkilemiyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili kafa karışıklığı sürüyor. Hükümet kanadından 7 yıl olduğuyla ilgili açıklamalar geldi ama belirsizlik sürüyor. Top her tartışmada Meclis'e atıldı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya "Son 24 gün yazısı" ile bu tartışmayı yeniden hatırlattı. "Meclis'in kararına da gerek kalmadan 24 gün içinde sorun bitecek ve Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl olarak tescil edilecek" diyen Sarıkaya şunları yazdı:

"Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasına göre, "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz"... Cumhurbaşkanı için yapılan bir seçim değil, halkoylamasıdır; çünkü yüzde 51'i bir kişi bulamadığı zaman iki dereceli bir aşaması bulunmaktadır" denilebilir.
Nitekim bu savı son günlerde sıklıkla dile getirenler de mevcut... Ancak referandum veya halkoylamalarının da bir seçim olduğuna ilişkin YüksekSeçimKurulu'nun geçen yıl almış olduğu bir karar var. Anımsanırsa YSK, geçen yıl Anayasa'nın halkoylamasına sunulmasına ilişkin referandum süreci tartışılırken noktayı koydu.

Bunu yaparken, Cumhurbaşkanlığı seçimini de doğrudan etkileyecek şu önemli kararı aldı: "Referandum yasası da bir seçim kanunudur; halkoylamasına ilişkin kanunlarda yapılacak değişiklikler de bir yıl geçmeden uygulanamaz..."

SON GÜN: 28 AĞUSTOS

Sarıkaya bu gelişmeleri sıraladıktan sonra alınan kararların Cumhurbaşkanının görev süresini nasıl etkileeyceğini şöyle anlattı:

"Abdullah Gül 28 Ağustos 2007'de Cumhurbaşkanı seçildi. Eğer süresi 5 yıl olarak öngörülüyorsa, gelecek yılın 28 Ağustos'unda görev süresinin bitmesi gerekiyor.

Ancak,Anayasa değişikliğiyapılmış olmakla birlikte Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu hâlâ Meclis'ten çıkmış bulunmuyor. Ortada seçimin nasıl yapılacağını düzenleyen bir yasa olmayınca da gerçekleşmesi şansı yok. Seçimlere bir yıldan az kala yapılacak düzenlemenin de yukarıda saydığım gerekçelerden dolayı uygulama şansı olmuyor.

Dolayısıyla 28 Ağustos'a kadar bir düzenleme yapılmadığı takdirde, Gül'ün süresi zaten hiçbir yasa değişikliğine gerek kalmadan kendiliğinden uzamış bulunuyor.

28 Ağustos'a kadar da Meclis'in toplanıp böyle bir değişikliği geçirme şansı bulunmuyor.

Dolayısıyla Anayasa değişikliği çalışmalarıyla yeniden alevlendirilmek istenen "5 mi, 7 mi" tartışması da böylece kendiliğinden kapanmış olacak."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.