Cumhurbaşkanı Gül Sessizliğini Bozdu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kriz sonrası yaşanan süreci anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Temmuz 2011 14:23
Cumhurbaşkanı Gül Sessizliğini Bozdu

Hareketli saatlerin yaşandığı Çankaya Köşkü krizle ilgili beklenen açıklamasını yaptı. Gün boyu süren görüşmelerin merkezinde yer alan Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay eski başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emekliliğini istemesiyle ilgili olarak konuştu:

''Biz kendisinin devam etmesini istememize rağmen kendisi bu kararı verince saygıyla karşıladık. Diğer komutanların zaten emeklilik süreleri gelmişti."


ERDOĞAN ASKERİ ŞURA'NIN BAŞKANI


Yaşananları olağanüstü bir durum olarak niteleyen Gül, "yeni kuvvet komutanlarıyle ilgili istişare olacak mı" sorusuna Başbakan Erdoğan'ın askeri şuranın başı olduğuna dikkat çekerek cevap verdi:


''Yeni komuta heyetinde olacak kişiler bu askeri şurayı zaten yönetecekler. Sayın Başbakan askeri şuranın başkanı olarak... Onlar kendi istişarelerini kendi kararlarına bağlayacaklardır. O bakımdan herkes Türkiye'de herhangi bir kriz, herhangi bir problem devam ediyor gibi görmesin. "

Gül, İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, ''Haberiniz var mıydı? Üçlü zirvede biliyor muydunuz generallerin istifa edeceklerini, emekliliklerini isteyeceklerini?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

BİR SÜREDİR KENDİSİ AYRILMAYI DÜŞÜNMÜŞ

''Aslında herhangi bir kriz söz konusu değil ortada, onu söylemek isterim. Tabii ki Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, askeri yönünden saygı duyduğumuz ve değerli bir komutandır. Bir süredir kendisi ayrılmayı düşünmüş. Biz kendisinin devam etmesini arzu etmemize rağmen kendisi bu kararı verince onu da saygıyla karşıladık. Diğer komutanlar zaten bildiğiniz gibi emeklilik süreleri gelmişti, emekli olacaklardı. Dolayısıyla yeni komuta heyetinin sorumlulukları alacakları için Askeri Şura'daki bütün çalışmaları onların götürmeleri anormal karşılandı. Dolayısıyla bunu normal görmeniz gerekir bu açıdan. Her şey de kendi mecrasında devam ediyor gördüğünüz gibi, herhangi bir boşluk da söz konusu değildir.''

HERŞEY KENDİ MECRASINDA DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soru üzerine, Türkiye'nin bir hukuk ülkesi olduğuna ve Türkiye'de kuvvetler ayrılığı bulunduğuna işaret ederek, ''Mahkemelerin kararı ayrıdır, hükümetlerin, Cumhurbaşkanını veya devletin diğer organlarının ülkemizin kuvvetler ayrılığı prensibi olduğunu hepimiz biliyoruz. O açıdan yapılabilecek şu anda tabii bir şey yok. Ama şunu herkesin bilmesi isterim ki her şey kendi mecrasında devam ediyor. Başbakanlıktan dün yapılan açıklamada gördüğünüz gibi Askeri Şura normal toplantılarını yapacak ve normal terfiler ve normal görüşmeler kendi kuralları çerçevesi içerisinde her şey devam edecek'' diye konuştu.

KRİZ YOK

Gül, ''Dünkü toplantıda kuvvet komutanlıklarıyla ilgili istişareler olup olmadığı'' yönündeki soruya karşılık şu yanıtı verdi:

''Onlar ayrı, bunlar ayrı konular. Şüphesiz ki demin söylediğim gibi yeni komuta heyetinde olacak kişiler bu askeri şurayı zaten yönetecekler. Sayın Başbakan askeri şuranın başkanı olarak... Onlar kendi istişarelerini kendi kararlarına bağlayacaklardır. O bakımdan herkes Türkiye'de herhangi bir kriz, herhangi bir problem devam ediyor gibi görmesin. Şüphesiz ki dünkü yaşananlar kendi çapında bir olağanüstü durumdur ama her şey mecrasına girmiştir, yörüngesine girmiştir ve normal prosedürler işleyecektir.''



HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.