Cumhurbaşkanı'na Şikayet Ettiler

Apart ve yurt işletmecileri, SDÜ yerleşkesi içerisindeki 2 bin öğrencilik apart projesi ihalesinde usul ve yasaya aykırı hareket edildiği iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı'ndan inceleme yapılması talebinde bulundular.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Kasım 2013 15:08
Cumhurbaşkanı'na Şikayet Ettiler

Yurt ve apartçılar ile bazı meslek örgütleri ve esnafların büyük tepkisine neden olan SDÜ'deki apart ihalesi devletin zirvesine taşındı.

Özel yurt ve apart işletmecileri, SDÜ'nün 35 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile ihale ettiği yaşam merkezi projesi için SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e şikayet ettiler. İnceleme başlatılması talebiyle gönderilen yazıda söz konusu ihalenin yasalara ve usullere aykırı bir şekilde gerçekleştirildiği iddia edildi.

Özel yurt işletmecisi ITSO Meclis Üyesi Arif Ünal imzasıyla Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen yazıda şu görüşlere yer verildi:

"12.08.2013 tarihinde SDÜ Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından SDÜ mülkiyetinde bulunan Isparta Merkez Çünür Boyalık Mevkii ...................parselde kayıtlı toplam 44 bin 432 m2 tarla vasfındaki taşınmazın 35 yıl süreli olarak irtifak hakkı tesisine ilişkin olarak ihale yapılmış bulunmaktadır.

Söz konusu ihale yasa ve mevzuat hükümlerine aykırı şekilde yapılmıştır. İhaleye ilşikin muhammen bedel kamu yararına aykırı olacak bir şekilde tespit edilmiştir. Bu durum açıkça kamu zararına neden olmaktadır. Kullanma izni veya irtifak hakkı kurulmasına ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerenin yüzde birinden azt olmamak üzere tespit ve takdir edilir.

Buna göre SDÜ tarafından yapılan ihalede muhammen bedel 44.431 m2 toplamı için 35 yıllığına 69 bin 160 TL üzerinden çıkartılmıştır. Söz konusu taşınmazın rayiç değeri birim m2 olarak 92.58 TL'dir. İrtifak ihalesi yapılan taşınmaz 44.431 m2 olduğu hesaplandığında taşınmazın ilk yıl için kiralama bedeli 41.134 TL olması gerekirken 35 yıllığı 69.160 TL'den ihaleye çıkartılmıştır. Bu durumda söz konusu irtifak ihalesinin yıllığı 1976 TL bedele isabet etmektedir.

Yine 2886 sayılı yasanın 9. maddesinde tahmin edilen bedel, idarelerce tespit edilir veya ettirilir. İşin özelliğine göre gerektiğinde bu bedel veya bu bedelin hesabında kullanılacak fiyatlar belediye, ticaret odası, sanayi odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulur. Tahmin edilen bedel, bunun dayanaklarının da eklendiği bir hesap tutanağında gösterilir ve asıl evrak arasında saklanır."Hükmü yer almaktadır.

Buna göre söz konusu ihalenin muhammen bedeli tespit edilirken belediye, ticaret odası gibi kuruluşlarca soruşturma işlemi yapılmamıştır. Bu durum açıkça kanun hükmüne aykırıdır. Yine söz konusu irtifak ihalesi ancak kamu yararı, turizm amaçlı, eğitim amaçlı, sağlık amaçlı, sosyal amaçlı, yatırımları teşvik amaçlı, fuarcılık amaçlı, kalkınmada öncelik amaçlı şekilde yapılması gerekirken ihalenin hangi amaçla yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.

Ayrıca söz konusu ihale ilan şartlarına uygun olarak da yapılmamıştır. Söz konusu ilan bir kez yapılmış olup, bu durum da ihale usulüne aykırı olup başlı başına ihalenin iptali gerekmektedir.

Yine söz konusu ihale sadece Isparta'da yayın yapan gazetede yayınlanmış olup, ihale Ispartalı ihçbir gerçek vey atüzel kişi tacir tarafından duyulmadığı tarafımca da duyulmamış olup ihaleye katılmam mümkün olmamıştır. Söz konusu ihale üniversitenin internet sayfasında da yer almadığı gibi, ihaleye ilanın yayınlanmadığı iller olan İstanbul, Sakarya ve Konyalı 3 tacirin ihaleye iştirak etmesi rekabetçi unsuru hiçe saydığı gibi, ihalenin usul ve yasaya aykırı olarak yapıldığının birer karinesi şüphesini doğurmuştur.

Yukarıda açıklamış olduğum hususlar doğrultusunda söz konusu ihalenin makamınız tarafından incelenerek gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımla talep ederim."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum