Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki Isparta İzleri

Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki Isparta İzleri....

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Temmuz 2015 17:14
Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki Isparta İzleri

Binadaki taşların yüzde 90'ının Antalya ve Isparta'daki ocaklardan çıkan taşlardan oluştuğunu belirten yetkililer yeşil mermerin ise ithal olduğunu ifade etti. Binanın deprem için de çok dayanıklı yapıldığı bilgisi verildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi dün bir kez daha basın mensuplarına kapılarını açtı. Bu kez Külliye'nin ana binası gezdirildi. En çok merak edilen bölüm ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makam alanı oldu. Kabullerini burada gerçekleştiren Erdoğan, gazetecileri de makam odasında karşıladı.

Külliye'nin mihmandarlar eşliğinde vatandaşlara gezdirilmeye başlandığını ifade eden Erdoğan, cuma namazında vatandaşların akın ettiği Millet Camii için otopark yapılacağını söyledi.

"HUZUR BULDUĞUM ODA"
Erdoğan daha sonra kendisinin özel olarak kullandığı ve özel misafirlerini ağırladığı kütüphane odasının kapılarını gazetecilere açtı. Odadaki hatlar ve el yazmaları dikkat çekti. Özel korunaklı el yazma Kuran-ı Kerim'leri gazetecilere gösteren Erdoğan, "Bu oda için huzur bulduğum oda diyebilirsiniz" dedi.

"HAYRÜNNİSA GÜL'ÜN EMEĞİ BÜYÜK"
Duvardaki "Avnullahi aleyk" (Allah'ın yardımı seninle olsun) yazılı hattı da gösteren Erdoğan, selefi Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün Külliye içindeki eserlerde büyük emeği olduğunu vurguladı.

İŞTE GAZETECİLERİN GEZİDEN İZLENİMLERİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin Kuzey ve Güney Binalarının ardından dün de makam odalarının olduğu ana binayı gezdik. Ana binayı girince ilk göze çarpan yeşil mermerler oldu. Yeşil mermerin ise protokol imajı için özel seçildiği ifade edildi. Binadaki taşların yüzde 90'ının Antalya ve Isparta'daki ocaklardan çıkan taşlardan oluştuğunu belirten yetkililer yeşil mermerin ise ithal olduğunu ifade etti. Binanın deprem için de çok dayanıklı yapıldığı bilgisi verildi.

MGK SALONUNDA SÜRPRİZ
Cumhurbaşkanlığı makamının da yer aldığı ana binada 3 bodrum, zemin ve 4 kat bulunuyor. Ana binada 56 ofis, 20 toplantı odası ve 3 koruma odasının da bulunduğu toplam 126 oda var. İkinci katta Cumhurbaşkanlığı makamı ve ofisleri, heyet kabul salonu, MGK salonu ve Genel Sekreterlik makamı bulunuyor.

MGK salonu karşımıza çıkınca bir sürprizle karşılaşıyoruz. Salona girmek için ismimizi bir deftere yazdırıp imza atmamız gerekiyormuş. İmzamızı atıp salona giriyoruz. Girişte de bir boy aynası çıkıyor karşımıza salon kapısının önündeki küçük holde. Biz çıkınca koruma görevlilerinin salonu kilitliyor.

3 KADIN POLİS NÖBETTE
İkinci katta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makam odasının ofis odalarını geziyoruz. Makam koridorunun girişinde 3 kadın polisin beklediğini görüyoruz. Sonra makam odasına alınarak bir sürpriz yapılıyor Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine. Erdoğan muhabirlerle tek tek tokalaşıyor. Odaya girince makam odası değil de büyük bir salon izlenimi ediniyorum. Bir de tütsünün yandığını görüyoruz.

Sorunca Erdoğan tütsünün adının "buhur tütsüsü" olduğunu söylüyor. Erdoğan muhabirlere ilk olarak "nasıl buldunuz?" diye soruyor. Erdoğan turun daha önce yapılmasının daha iyi olacağına yönelik mesajların verilmesi üzerine ise "etekteki taşların döküldüğünü ve nereden yaklaşılacağını öğrenmek açısından isabetli olduğu" vurgusu yapıyor. Erdoğan, arzu eden vatandaşların Külliye'de gezdirildiğini de dile getirdi.

Külliye'de en çok beğendiği yerin sorulması üzerine Erdoğan gülerek "burasıdır" dedi. Bir de içerde kütüphaneli odası olduğunu söyleyen Erdoğan, sonra da "orası daha sıcak" diyerek ilk kez muhabirleri özel odasına götürdü.

Küçük bir kütüphanenin olduğu odayı Erdoğan, "huzur bulduğum alan" olarak da niteledi. Özel kabullerini bu odada yaptığını söyleyen Erdoğan bu odadaki Kuran'ı Kerim'leri ve hattat yazıları tek tek anlattı. Hattat yazıların birini gösterirken Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrinüssa Gül'ün bu hattat yazılar için çok çalıştığını da dile getirdi.

Makam katında ve ana binada bir dikkat çeken ise tabloların çok fazla olması. Camii resimlerinin, eski yazıların ve değişik manzaraların tablolarının olduğu ara geçişlerde bir dikkat çeken de "hilye" adı verilen Arapça yazılar oldu. Lütfullah Göktaş bunlardan birinin Peygamberimizin fiziki özelliklerinin anlatan bir yazı olduğunu vurguladı. Besmele ile başlayan yazı dualarla bitiyor.

CUMA NAMAZINI KILDIRACAK MI?
Erdoğan ile sohbet sırasında Külliye'nin içinde büyük bir opera binasının da yapıldığını öğreniyoruz. Ayrıca camiye gelenlerin çocuklarının oynaması için çocuk parkının da yapıldığını Erdoğan dile getiriyor Külliye'nin nelerden oluşacağını anlatırken. Cuma namazını kendisinin kıldıracağının medyaya yansıdığının hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, "kim yazdı onu" dedi.




4 TANE ÇOK AMAÇLI SALON
Ana binada yabancı konuk devlet başkanları için makam, toplantı ve dinlenme odasının olduğunu görüyoruz. Binanın giriş köşelerinde ise 4 tane çok amaçlı salon geziyoruz. Ana binadaki eşyaların büyük bölümünün Çankaya Köşkü'nden getirildiği belirtiliyor. Ana binadaki koridor boyları ise 80 metre uzunluğunda. Yükseklik ise dikkat çekici bir şekilde 8 metre. İlk katlarda karşımıza çıkan büyük avizelerin de Türk malı olduğu ve plastik olduğu belirtiliyor.

Makamları gezerken Genel Sekreter Fahri Kasırga'ya da uğradık. Kaçak iddialarının asılsız ve yersiz olduğunu da dile getiriyor. Ruhsatların temelden alındığını belirten Kasırga, olmayan altın klozetleri de gösterebileceklerini vurguladı.

'KAÇAK TARTIŞMALARINI ŞIK BULMUYORUM'
Erdoğan Külliye'nin kaçak olması ile ilgili tartışmalara ise sert çıktı. Erdoğan, "Buranın herhangi bir sorunu yok. Danıştay'ın 3 tane kararı var. Ama malasef sürekli olarak burayı gündemde tutmayı ben şık bulmuyorum. Kaldıki Mimar ve Mühendisler Odasının İstanbul'da Karaköy'deki yeriyle alakalı binanın hali ortada. En üstte sonradan
oraya uydurma bir çatı yapmak suretiyle gazetelerde çıktı, orayı restoran haline getirdiler. Burası böyle bir yer değil. Sıfırdan projesiyle her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamıdır. Bunun üzerinde bu kadar öyle provakatif haberler veya dezenformasyon yapmak bunlar hiç doğru şeyler değil" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.