Cumhuriyet Bayramı

90 yıl önce Ankara’da toplanan Büyük Millet Meclisi, 1921 Anayasası’nın bazı maddelerini değiştiriyor ve ikinci maddenin sonuna “Türkiye Devleti’nin şekl-i Hakümeti Cumhuriyet’tir” cümlesini ekliyordu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ekim 2013 10:51
Cumhuriyet Bayramı

O gün derhal bütün şehirlere bildirilen, top atışları ve sevinçle karşılanan Cumhuriyet’i, her yıl 29 Ekim günü bütün ulusça kutlamaktayız.

Cumhuriyet’in ilanını, bilinen Türk tarihinin en önemli aşamasını teşkil etmektedir. Zira, ancak Cumhuriyet’in ilanından sonra yapılan çelşitli reformlarla Türk Ulusu’nun içinde bulunduğu hayat şartlarından daha iyilerine götürmenin adımları atılabilmiştir.

Cumhuriyet Türkiye’si bir taraftan Ulu Önder Atatürk’ün 10. yıl Nutku’nda söylediği gibi, çağdaş medeniyet düzeyine erişebilmek için şekilde bir takım yenilik çabalarına girişirken bir taraftan da dünyevi değişiklikler yapacak hareketlere geçmiştir. Ve toplumumuzun bugünkü bünyesine damgasını vuran işte bu ikinci değişiklikler olmuştur.

Eğer bugün Türkiye medeni alemin bir üyesi olabilmişse bunda mecellenin yerini medeni kanunun alması ve diğer medeni kanunların kabul edilmiş olmasının büyük rolü olmuştur.

Bugün 90 yaşına basan Cumhuriyet ulusal yaşantısı bitmiş sayılan bir milletin Büyük Atatürk’ün önderliği ile nasıl yeniden canlandığının, çağdaş, bilim ve teknik düzeye çıkma çabalarında nasıl başarı kazandığının bir örneğidir.

Atatürk büyük nutkunun sonunda bütün bunlara değinerek; “Bugün vasıl olduğumuz netice, bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir” bu neticeyi Türk Gençlerine emanet ediyorum. Emaneti yıllardan beri koruyan Türk Gençliğinin Atası’nın güvenine layık olduğunu her zaman ispat etmiştir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.