Çünür ve Deregümü’ye Dokunmayın!

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, son yıllarda arsa bulmanın sorun olmasından dolayı imara açılan yerlerin tarım arazilerinden seçilmesini büyük bir tehlike olarak nitelendirdi.

Yayınlanma:
Çünür ve Deregümü’ye Dokunmayın!

Kutlu, “Isparta tarım kenti olarak biliniyordu ya artık böyle olmayacak. Atalarımız bile eski zamanlarda arazi bol olmasına rağmen tarım alanları zarar görmesin diye mezarları dağ yamaçlarına yapmışlar. Biz ise ilk işimiz tarım arazilerini imara açmak oluyor” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, özellikle eski Belediye Başkanı Hasan Balaman ve mevcut Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın döneminde imara açılan tarım arazileri yüzünden gelecekte Isparta’yı büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi.

Son olarak Başkan Günaydın’ın Çünür’de “Yeni Şehir Isparta” projesini hayata geçirmesiyle birlikte binlerce dönüm tarım arazisinin imara açılarak beton yığını haline geleceğini ifade eden Kutlu, “Isparta’da tarım arazileri devamlı betonlaşıyor.

Isparta tarım şehri olarak görülüyor ve biliniyor ancak yakında bu değişecek. Artık tarım şehri olmaktan çıkacağız. Çünür’de 1200 dekar arazi imara açıldı. Burası çok verimli, mutlak tarım arazileriydi. Buraları betonlaştırmak geleceğimizi tüketmek demektir. Gelecek nesillerimiz, arazilerimizden hiçbir şekilde faydalanamayacaklar” dedi.

GEÇMİŞTE ALINAN KARARLAR ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR
Tarım arazilerini hızlı bir şekilde betonlaştırmanın geleceği yemek anlamına geldiğini savunan Kutlu, şöyle devam etti; “Biz Oda olarak buna karşıyız. Ancak bunu da engelleyemiyoruz. Çünür’deki arazilerde 1987’de 1/5.000’lik imar yapılmış.

Bu yüzden engelleyemedik. Ancak 2005’te Toprak Koruma Kanunları ile Mera Koruma Kanunları çıkartıldı. Toprak Koruma Kurulu var. Bende bu kurulun üyesiyim. 2005’ten sonra yapılan her şeyi Toprak Koruma Kurulu olarak inceliyoruz. Kolay kolay topraklarımızı vermiyoruz. Ama geçmişte yapılana engel olamadık. Gerçekten vicdanımız sızlıyor. Tarım alanları gün geçtikçe daralıyor. Bu yüzden gelecek yıllarda tarım üretiminde sıkıntılar yaşanabilir.

BUGÜN MÜ AKLINIZA GELDİ?
Hasan Balaman döneminde 18 uygulamasına açıldı. Şimdiki Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’da bu uygulamayı yaptı. Hızlı bir şekilde araziler bitti. 1987’de 1/5.000 uygulaması yapılmış bugüne kadar dokunulmayan araziler bundan sonra neden imara açıldı? Dursun, devam etsin. Acil bir ihtiyaç mı var? Yapıya elverişli daha kenar yerler var. Ama kenar yerlerin altyapısı için daha fazla masraf gerekeceğinden verimli arazilerin imara açılması daha kolaya geliyor.

DEREGÜMÜ VE ÇÜNÜR’E DOKUNMAYIN
Isparta’nın meyve ve sebze üretimi Deregümü, Yakaören ve Çünür’den oluyor. Buraların betonlaşması Isparta’nın da geleceğine zarar veriyor. Tarım kenti Isparta’ya bu durum yakışmıyor. Bu konuda yerel yönetimin hassasiyetini biraz daha artırması gerekiyor. Geleceği iyi düşünüp, iyi karar vermek lazım. Atalarımız arazi bol olmasına rağmen mezarları bile dağ kenarlarına yapmışlar. Arazilerin geleceğini düşünerek, verimli arazileri kullanmamışlar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum