Çürük Binasını Yıkıp, Yapana Belediye Desteği

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta'da depreme dayanıksız binalarını yıkıp, yeniden yapanlardan ruhsat harçları alınmamasını, üstüne de para desteğinde bulunulmasını istedi.

Yayınlanma:
Çürük Binasını Yıkıp, Yapana Belediye Desteği

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta'da depreme dayanıksız binalarını yıkıp, yeniden yapanlardan ruhsat harçları alınmamasını, üstüne de para desteğinde bulunulmasını istedi.

Isparta Belediyesi Meclisi, Günaydın başkanlığında toplandı. Günaydın, çürük binaların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirterek, Meclis üyelerinden destek istedi. 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depremi ile Van depremini hatırlatan Günaydın, depreme karşı alınacak en iyi tedbirin, sağlıklı yapılar olduğunu söyledi. İnsanları depremin değil, binaların öldürdüğünü söyleyen Günaydın, "Çadır ve kurtarma ekiplerinden önce binalarda tedbir alınmalı. Binalar sağlam olsaydı, yıkılmasaydı ne kurtarma ekiplerine ne de çadırlara gerek duyulurdu" dedi.

Isparta'nın da deprem kuşağında yer aldığını dile getiren Günaydın, olası bir 7 şiddetindeki depremde Isparta'da Van'dan daha fazla binanın çökme tehlikesi yaşayacağını ileri sürdü. Isparta ve çevresinde çürük binaların bulunduğunu savunan Günaydın, güçlendirmenin çözüm olmayacağını asıl çözümün binayı yıkıp, deprem koşulları kapsamında yeniden inşa etmek olduğunu belirtti.

Isparta'da çürük binasını yıkıp, yeniden yapılması yönünde vatandaşlara çeşitli teşvikler sunulması gerektiğini kaydeden Günaydın, şunları söyledi:

"Meclis'te bir karar alalım. Çürük binasını yıkıp, yenisini yapandan imar harcı almayalım. Ölçüm yapalım ve binaları '5 şiddetinde, 6 şiddetinde ve 7 şiddetinde yıkılacaklar' diye kategoriye ayıralım. 5 şiddetinde yıkılacaklardan başlayarak yıktırıp, yenisini yaptıralım. Ruhsat harçları da almayalım. Hatta üste para verelim. Belediyenin tüm gücünü bu işe seferber edelim. Bu işi yaparsa Belediye Meclisi yapar, biz yaparız. Ben, partim ve belediyem riske girmeye hazırız. Korkmayalım. Radikal kararlar alalım. Ölçüm cihazlarını alıp, tüm binaları test ettirelim."

Belediye Meclis Üyelerinden Mehmet Cantürk, önce binaların ölçümleri yapılması gerektiğini belirterek, çürük olup olmadıklarının tespitinden sonra yıkım kararlarının alınmasını istedi. Ahmet Aydemir ise eski binaların yıkılarak yenilerinin yapılması konusunda vatandaşın teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Kadir Özkan da çürük binalarda yapılacak güçlendirmenin sağlıklı olmayacağını bildirdi.

Konunun ilgili meslek kuruluşlarıyla görüşülmesi amacıyla toplantı 14 Kasım Pazartesi gününe ertelendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum