Dağ Fare Doğurdu: ALIN SİZE TEŞVİK!

Umutla beklenen yeni teşvik sistemi Isparta için tam bir hayal kırıklığı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Nisan 2012 11:39
Dağ Fare Doğurdu: ALIN SİZE TEŞVİK!

Umutla beklenen yeni teşvik sistemi Isparta için tam bir hayal kırıklığı. Eski sistemde Antalya, Mersin gibi yatırım imkanı yüksek illerle aynı kefeye konulan Isparta bu sefer Konya, Kayseri ve Denizli ile eşdeğer tutuldu. Burdur istediğini aldı üçüncü bölgeye yerleşti. 10 dolarla kaybettiğimiz teşvik paketinden yararlanan Afyonkarahisar dördüncü bölgede

KONYA VE KAYSERİYLE AYNI GELİŞMİŞLİĞE SAHİBİZ

2009 yılında uygulamaya geçen bölgesel teşvik sisteminde Burdur ile birlikte Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Denizli gibi sanayi ve turizm yatırım kapasitesi kat kat yüksek olan illerle aynı teşvikten yararlanan Isparta son teşvik sistemiyle bir kez daha yıkıldı. 6 bölgeye ayrılan yeni teşvik sisteminde Isparta bu kez Konya, Denizli, Kayseri, Sakarya, Tekirdağ, Yalova, Kırklareli , Edirne, Bolu, Çanakkale ve Aydın’a verilen teşviklerden yararlanacak. Komşumuz Burdur, üçüncü bölgede gösterildi.

STRATEJİK YATIRIMLARA BEŞİNCİ BÖLGE DESTEĞİ

En az teşvik alacak ikinci basamaktaki iller arasında yer alan Isparta için çıkış yolu otomotiv, uzay ve savunma sanayi gibi stratejik yatırımlar ile madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımlar olacak. Bu yatırımlar sayesinde Isparta 5. bölgeye verilen teşvikten yararlanılabilecek. Gümrük vergisi indirimi, makine ve teçhizat için KDV indirimi, bu ürünler için sigorta indirimi gibi önemli teşvikler veriliyor

İller bazlı yeni teşvik sistemiyle Isparta, Türkiye’de 6 bölge arasında ikinci bölgede yer aldı. TÜİK’in 61 kriterine göre yapılan değerlendirmede Isparta en az teşvikten yararlanacak ikinci basamaktaki iller arasında. En çok teşvik 6. bölgeye veriledi. Yeni pakette sevindirici olan stratejik yatırımlar ile madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak olana yatırımlarda 5. Bölge teşviklerinden yararlanacak olmamız. Örneğin Bakanlar Kurulu Kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen 254 yerleşim yeri arasında Isparta’da ilan edilmiş iki bölge var. Davraz Kayak Merkezi ve Tren Garı bölgesinde hazırlanan Gülpark projesi kapsamındaki yatırımlara Arsa tahsisi, sigorta prim desteği, 50 milyon TL'ye kadar faiz desteği verilecek..

62 YATIRIMA TEŞVİK VERİLDİ

Isparta’da, bölgesel bazlı teşvik sisteminde 2010 Ocak 2012 Şubat yılları arasında toplam 548. 1 milyon TL tutarındaki sabit yatırımlar için 62 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Verilen teşviklerle bin 372 kişinin istihdamı öngörüldü.

İL BAZLI TEŞVİK

Yeni teşvik sistemiyle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin yatırım ve üretiminin artırılması hedeflendi. Yeni teşvik paketini açıklayan Başbakan Erdoğan, yeni paketin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacağını söyledi. Başbakan Erdoğan ''Yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, 'İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi'ne geçiyoruz. Şurası özellikle önemli: İllerin, bölgesel dağılımdaki yerleri, daha sonra TÜİK'in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir. Yatırımcı Çorum organize sanayi bölgesinde yatırım yaparsa dördüncü bölgenin değil beşinci bölgenin imkanlarından yararlanacak. '' dedi. Hiçbir il için özel bir kriterin bulunmadığını belirten Erdoğan, “TÜİK'in elinde 61 ayrı kriter var. Yani filancanın tesiri, böyle bir şey söz konusu değil. Bu kriterler neyi gerektiriyorsa, bu kriterlere göre illerimizin sıralaması yapılmış ve bölgeler buna göre belirlenmiştir. Hiçbir il için özel bir yöntem kullanmadık. Bura ekonomik kriterlerin dışında, sosyal göstergelerde çok önemli rol oynamıştır” diye konuştu

4 ANA BAŞLIK

Yeni sistem genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımlar adı altında 4 ana başlıkta toplandı. Yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden), Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği sağlanacak. Yatırımın büyüklüğüne göre destekten yararlanma süresi de değişecek. Yeni teşvik sistemiyle, sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak Stratejik Yatırımlar özellikle desteklenecek. Böylece, ithal etmek zorunda kalınan malların üretimi teşvik edilecek. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek. Stratejik yatırımlara, Yatırım malı üretimi için gümrük vergisi indirimi, Makine ve tezçhizat için KDV indirim, Bu ürünler için sigorta indirimi, Yatırım yeri tesisi, KDV iadesi desteği sağlanacak.

EĞTİM YATIRIMLARINA TAM DESTEK

Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da desteklenecek. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5'inci bölge desteklerinden yararlanacak. Demiryolu ve denizyolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları da aynı şekilde, nerede olursa olsun, 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek.

6. BÖLGEDE YATIRIM YAPAN PRİM ÖDEMEYECEK

Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van en fazla teşvik verilecek olan en az gelişmiş 6. bölge kapsamındaki iller oldu. Bu illerde yatırım yapanlar SSK işveren payından, SSK işçi payından Gelir vergisi stopajından kurtulacak. Yani 6. bölgede yatırım yapan yatırımcı, çalışanına net asgari ücret ödeyecek. Başka bir ödeme gerçekleştirmeyecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum