Damar Damar İçine Yerleştirdiler

Doğumsal kalp hastalığı rahatsızlığı kadını, hayata döndüren ameliyat gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Temmuz 2011 16:37
Damar Damar İçine Yerleştirdiler

Ömer ERDEM/Antalya, (DHA) - ANATLYA'daki özel bir hastanede, doğumsal kalp hastalığı rahatsızlığı nedeniyle aort atardamarında balonlaşma olan ve hayati riski bulunan 1 çocuk annesi 29 yaşındaki Kıymet Aydın'a, karın bölgesinden alınan farklı boyuttaki iki damar iç içe geçirilerek nakledildi. Opr. Dr. Afşin Yaveri, yaptıkları ameliyatın dünyada örneği olmadığını söyledi.

Doğumsal kalp hastalığı için 2008 yılında ameliyat edilen ev kadın Kıymet Aydın, sık yorulma ve solunum sıkıntısı şikayetleri ile Antalya'daki Özel Yaşam Hastanesi'ne gitti. Yapılan incelemelerde Kıymet Aydın'ın, yüksek kan basıncı nedeniyle daha önce ameliyat edilen damarında genişleme ve balonlaşma olduğu tespit edildi. Bu durumun aort atardamarında anevrizmaya yol açtığı ve ölümcül tehlikesi olduğu ifade edildi.

DAMAR İÇİNE DAMAR YERLEŞTİRİLDİ

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Afşin Yaveri, hastası için daha önce hiçbir operasyonda uygulanmadığını söylediği bir operasyon gerçekleştirdi. Ameliyatın çok başarılı geçtiğini söyleyen Opr. Dr. Yaveri, yaptığı operasyonu şöyle anlattı:

"Hastamızın sağlığına kavuşması için karın bölgesinden girişimde bulunarak, damarın içine damar yerleştirilmesi ve böylece balonlaşmış olan bölgenin yeni damarın dışında kalması planlandı. Hastamızın doğumsal damar yapısı nedeniyle ana atar damarının (Aort) üst tarafı 4 santim çaplı iken, aşağı tarafının çapı 2. 1 santim idi. Çap farkı teknik olarak planladığımız girişimi engelliyordu. Bu nedenle aort damarı içine alt tarafa 26 mm'lik damarı koyduktan sonra Aorta'nın geniş damarla yırtılmasını engelleyip koruduk. Daha sonra üst tarafa alt ucu 26 mm'lik damar içinde kalacak şekilde 40 mm'lik damar konuldu. ve aynı anda yapılan kontrol anjiyografisinde damarın sorunsuz oturduğu ve balonlaşmanın başarılı bir şekilde tamir olduğu gözlendi. Yaptığımız araştırmalarda bu gibi damar içine damar oturtarak yapılan girişimin dünyada daha önce yapılmamış olduğu bilgisine ulaştık. "

EŞİNİ KANDIRMIŞ

Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Kıymet Aydın, hastaneye nefes darlığı ve yürüme zorluğu şikayeti ile geldiğini belirterek, "Şu an sağlığıma kavuştum. Eşim ve doktorum bana yeniden hayat verdi. Hastaneden çıktığım zaman ilk işim kızıma sarılmak olacak" dedi.

Eşinin yanından ayrılmayan Ali Aydın ise "Eşimin ameliyatı konusunda iyi araştırma yaptım. Çoğu hastanenin yapmaya cesaret edemediği ameliyatı Afşin bey yaptı. Operasyona girmesi için 'Küçük bir ameliyata gireceksin' diyerek eşimi kandırdım" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.