Davraz Buluşması

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) organize ettiği Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı Isparta Davraz’da gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Nisan 2011 14:07
Davraz Buluşması

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) organize ettiği Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı Isparta Davraz’da gerçekleştirildi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz, “Türkiye’de sizin kardeşlerinizin evidir. Kardeşlerinizin evine hoşgeldiniz. Biz bu biraya gelişi kardeşlerin sahip oldukları zenginlikleri birbiriyle paylaşması şeklinde anlıyoruz. Sizlere Isparta’nın zenginliklerini tanıtmaya çalıştık” dedi.

Görevleri arasında “bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak” görevi de bulunan BAKA’nın organize ettiği Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı Antalya’nın ardından Isparta Davraz’da da gerçekleştirildi.

Körfez ülkelerinden işadamlarına bölgedeki sektörel bazda yatırım fırsatlarını yerinde tanıtmak ve bölge iş dünyasıyla da işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen toplantın açılışına Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu üyesi Memduh Oğuz, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri,  Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında ticari işbirliği sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel'in ortağı Muhammed Yahya El Muraffeh ile körfez ülkelerinden 69 işadamları ile Isparta ve Burdurlu işadamları katıldı. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, açılış konuşmasında Körfez ülkelerinden işadamlarını  Isparta’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Engin,  “Dün Antalya’daydık. Antalya sıcak bir iklim. Ancak Davraz’da yayla iklimi var. Burası adeta cennet parçası diyebiliriz. Körfez işadamlarına geldikleri için yeniden teşekkür ediyorum. Bütün katılımcıları saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

ITSO’DA TEMAS SAĞLAYACAK BİRİM
ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ise, Körfez ülkeleri işadamlarının bölgede bir çok sektörde yatırım yapma fırsatına sahip olduklarını söyledi. 6 Körfez ülkelerinin geçen yıl bölgemize yaptıkları ziyaretin ardından başlayan ve yaklaşık bir yıl süren süreçten sonra toplantının gerçekleştirildiğini belirten Kaçıkoç, şöyle devam etti: “Başta Valimiz ve BAKA Sekreterimiz’in çabalarıyla siz işadamlarını buraya getirdik. Amacımız Antalya Isparta ve Burdur’un iş imkanlarını sayın dostlarımıza tanıtmak. Bu dost işadamlarımız başta gülcülük ile kozmetik olmak üzere Antalya, Isparta ve Burdur’da kendilerine uyan sektörlerde yatırım işbirliği yapabilirler. ITSO olarak bu işbirliğinde kendilerine yol göstereceğiz. Tabi BAKA adına çalışacağız. Odamızda Arap ülkeleri ile temas sağlayabilecek bir birim oluşturuldu. Bu kapsamda bir Umman şirketi ile bağlantıya geçtik.”

‘KARDEŞLERİMİZ HOŞGELDİNİZ’
Isparta tanıtım CD’sinin sunumunun ardından Isparta Valisi Memduh Oğuz, Körfez ülkeleri ve bölge işadamlarına ‘kardeşlerim’ diye seslendi. Vali Oğuz, “Buradan bulunan tüm topluluklar bizim kardeşimiz. Sizi Türkiye Cumhuriyeti’nin bakış tarzı sadece bu kelimeyle ifade edilir. Buraya işadamı olarak gelmeniz önemli değil.  Sizin kardeşimiz olmanız bizim için en önemli özelliktir. Bizi sizin ülkelerinizi ziyaret ederken yabancı bir ülkeye değil kardeşlerimizin evine gidiyor gibi hissederiz. Türkiye’de sizin kardeşlerinizin evidir. Kardeşlerinizin evine hoşgeldiniz. Biz bu buraya gelişi kardeşlerin sahip oldukları zenginlikleri birbiriyle paylaşması şeklinde anlıyoruz. Isparta’nın zenginliklerini tanıtmaya çalıştık” dedi.

Eğirdir Gölü’nün Türkiye’nin en büyük içme suyu kaynağı olduğunu belirten Vali Oğuz, “Dünyanın en güzel manzaralarından birini oluşturmaktadır. Bu gölü seyrederken keşke Ortadoğu’daki ‘Müslüman kardeşlerimiz de bu manzarayı görebilselerdi’ diye düşünmüşümdür Şu anda bir sıcak iklimde bulunan kardeşimiz burada tatil yapsa diye düşünüyorum. Bu güzelliği kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. BAKA’nın önderliğindeki bu görüşmelerde Eğridir Gölü çevresinde ortak bir yatırım planlamasını kardeşlik arzusu olarak ifade ediyorum” diye konuştu.  

‘GELİN ZENGİNLİKLERİ PAYLAŞALIM’
Körfez ülkeleri işadamlarını güvenli kent Isparta’da yatırıma davet eden Vali Oğuz, şöyle devam etti: “Bu vilayette 550 bin ton elma, 170 bin ton kiraz, 10 bin ton kayısı üretilmektedir. İngiliz Kraliçesi’nin kirazı bizim ağacımızdan kraliyet sofrasına gidiyor. Biz istiyoruz ki kardeşlerimiz bu kirazı kendi memleketlerine götürsünler. Isparta kalkınmış doğal güzellikleri mükemmel aynı zamanda güvenli bir şehirdir. Bizim vilayetimizde hiçbir suç işlenmez. Cüzdanınızı yere düşürseniz kaybolduğu yerde ertesi gün gidip bulabilirsiniz. Yatırım yapmak çini her türlü ortam burada mevcuttur. İşadamlarımıza ‘burada para ve imkan var gelin birleşelim’ demiyorum. Bizim sizinle paylaşmak istediğimiz zenginliklerimiz güzelliklerimiz var. Gelin bunu paylaşalım” diye konuştu.

Suudi Arabistan’dan 47, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 3, Katar’dan 3, Kuveyt’ten 2, Ürdün’den 8, Mısır’dan 4, Irak’tan 2 Arap işadamı ile Isparta’dan 75 Burdur’dan da 35 firma temsilcisiyle ikili görüşme gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıları yarın Isparta, Burdur ve Antalya’yı gezecek. Burdur’da Vali Süleyman Tapsız ile yemekte işadamlarıyla buluşacak ve benzer toplantılara katılacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.