Davraz'da Çığ Tehlikesi

Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (ISTUDAK) Başkanı Ali Telli, Davras Dağı'nın 2.telesiyejin son 300 metresi ve sonunda çığ tehlikesi bulunduğunu belirterek, kayakçıları bu bölgede kayak yapmamaları konusunda uyardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Şubat 2012 16:17
Davraz'da Çığ Tehlikesi

Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği; Başkanı Ali Telli yaptığı açıklamada, şu anda kar kalınlığının Kıryayla mevkisinde 2-2,5 metre, Oğlak Tepesi ve zirveye doğru çıktıkça 3-4 metreye ulaştığını söyledi.

Normal şartlarda kayak pistlerinin bulunduğu bölgelerde çığ riski olmadığına dikkat çeken Telli, "Ancak Oğlak Tepesi'nin sol kısmında yer alan 65-70 derecelik bir diklikte bulunan tepe (Doğu Rotası) Davras Dağı'nın 2. telesiyejin son 300 metresi ve sonunda çığ tehlikesi bulunmaktadır. Çığ kar yağdıkça katmanlar halinde birikir. Enalt tabakadaki karı toprak ve yer şekilleri tutar. Üzeri buz tutar. Yağan kar tabakalar halinde birikir. Kar ne kadar kalın olursa üzerinden kayma ve düşme fazlalaşır. Çığın yüzde 80-90'ı tipiden sonra meydana gelir. Davraz Dağı'nda tipi ve rüzgar etkisi vardır. Ayrıca Isparta'mızda gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı çok fazladır. Gündüz Güneş alan kar katmanları kaymaya başlar, bu da çığ riski oluşturur. Bu risk mart ayı sonuna kadar devam eder. Dağcıların, kayak ve snowboord yapanların bir ay daha bubölgeden uzak durmaları gerekmektedir" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.