Davraz’da Türk - ABD İşbirliği Zirvesi

Isparta’nın Amerika Birleşik Devleti’nin (ABD) Indiana Eyaleti Muncie kentiyle kardeş şehir olmasının ardından başlayan diyalog, Türk ve ABD’li işadamları arasında yatırım ve ticari işbirliği olanakları konusunda arayışlarına dönüştü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ocak 2011 15:25
Davraz’da Türk - ABD İşbirliği Zirvesi

Isparta’nın Amerika Birleşik Devleti’nin (ABD) Indiana Eyaleti Muncie kentiyle kardeş şehir olmasının ardından başlayan diyalog, Türk ve ABD’li işadamları arasında yatırım ve ticari işbirliği olanakları konusunda arayışlarına dönüştü.

ABD’nin ekonomik anlamda sorunsuz eyaletlerinden biri olarak kendilerini tanımlayan İndiana heyeti, Isparta’ya geldi. Isparta Belediyesi’nin evsahipliğindeki ziyaret, Davraz’daki yemekli toplantıda tarafların ekonomi, sektörleri, yatırım alanları konularında karşılıklı sunumlarla ekonomik bir zirve niteliği kazandı. Ekonomik ilişkilerin artırılması amacıyla tarafların karşılıklı ziyaretleri sıklaştırması benimsendi.

Türk işadamları ile ticari işbirliği olanaklarını araştırmak üzere Türkiye'ye gelen İndiana Eyaleti heyeti, İstanbul ve Konya’nın ardından Indiana'nın Muncie şehrinin kardeş kentiolan Isparta'yageldi. Tanışmak için geldiklerini ve karşılıklı diyalog ile ilişkileri geliştirmeye çok önem verdiklerini, Isparta gibi temiz ve dost bir bölgede bulunduklarını belirten Doğu İndiana Eyaleti Merkez Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dan Zuerner’in başkanlığında, İndiana Eyaleti Muncie Belediye Başkanı SharonMcshurley, İndiana Connersville Eyaleti Ekonomik Kalkınma Grubu Müdürü BraynCoats, Ticaret ve Kalkınma Ofisi Ekonomi Başkanı JayJulian ileSherry Marie Roberts’ten oluşan ve Prof.Dr. Necati Sözüöz’ün danışmanlığındaki heyet, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Konuk heyetin belediye ziyaretinde, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Isparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Ahmet Adar ile yönetim kurulu üyeleri, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili, belediye yetkilileri ve işadamları hazır bulundu.

Ziyaretin her iki şehir için de yararlı olmasını ve ilerleyen günlerde de sürmesini dileyen Başkan Günaydın, Amerika'dan gelen kardeş heyetle akşam da Davraz Kayak Merkezi'nde bir otelde yemekli toplantı yapacaklarını, Türk ve Amerikalı heyetlerin iki şehrin ekonomik alanda işbirliği olanaklarını görüşeceği belirtti. Başkan Günaydın, makamında ağırladığı konuklarına plaket sunup minyatür birer halı ile gül ürünleri seti hediye etti.

ABD heyeti, şehir merkezini ve tüfek dipçiği üreten fabrikayı gezdikten sonra Davraz’daki otele geçti. Amerikan Ticari Heyeti ile Davraz Sirene Otel’in Pisidia Toplantı Salonu’nda akşam saat 18.00 de başlayıp gece 00.35 de biten bir toplantı gerçekleştirildi.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, başkan yardımcıları, daire müdürleri, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Isparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Ahmet Adar, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, ITSO ile ITB yönetim kurulu ve meclislerinin üyeleri, IGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Peray, ISİAD Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Pınarcı, IGİAD Yönetim Kurulu Başkanı AdemDemiralay ilederneklerin yöneticileri, BAKA uzmanları Ali Galip Bilgili, Mehmet Pehlivan, İsmail Kılınç ve Bayram Altıntaş ile MODÜLMER temsilcileribiraraya geldi.

‘AJANS HER ZAMAN GÖREVE HAZIR’

İki ülke arasında ticaret ve işdünyası için köprünün temellerinin atıldığı toplantıda katılımcılar kendilerini tanıttı. ITSO, ITB, ISİAD, IGİAD ile İGSİAD’ın başkanları ile yöneticileri kurumsal yapıları ile bulundukları sektörlerini anlattı. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ajansın çok katılımcı bir organizasyon yapısı olduğunu, yönetim kurulunun 3 ilin valileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, ticaret ve sanayi odalarının başkanlarından; iş dünyası ve yerel yöneticilerden oluştuğunu, üniversiteler, kamu kurumlarından, yerel yönetimler, sivil toplum örgütlerinden üyelerden oluşan 100 kişilik katılımcı bir kalkınma kurulu bulunduğunu, icra organı olan genel sekreterliğin yatırım konusunda uzmanlardan oluştuğunu belirtti. Daha çok ekonomi alanında uzmanların bulunduğu BAKA’nınyatırımcılara her türlü desteği sağlayan bir kurum olduğunu belirten Engin, ajansın, bundan sonraki iş bağlantılarında da aracı ve destek misyonunu yükleneceğini, bölgenin yatırım potansiyeli konusunda uzmanların her türlü talebe cevap verebilecek donanıma sahip olduğunu kaydederek, her zaman hizmete hazır olduklarını kaydetti.

YATIRIM OLANAKLARI VE TÜRKİYE’Yİ TANIMAK

Tanışmak için geldiklerini ve karşılıklıdiyalog ile ilişkileri geliştirmeye çok önem verdiklerini, Isparta gibi temiz ve dost bir bölgede bulunduklarını belirten Doğu İndiana Eyaleti Merkez Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dan Zuerner, vergi, elektrik gibi enerji alanlarında indirim, yatırım arsasının belediye tarafından ücretsiz tahsisi, finans konusunda, federal hükümetin araştırma için destekleri gibi avantajlar sunduklarını, dünyaca ünlü firmaların yatırım yaptığı gibi sanayicileri yatırım için İndiana’ya beklediklerini söyledi. Indiana’daki yatırım fırsatlarını anlatan sunumda en büyük güneş panelleri üreten eyaletin İndiana olduğunu belirten Zuerner, Amerika’nın tam ortasında bulunan bir eyalet olduklarını ve Isparta ile çok benzerlikleri bulunduğunu, bir dahaki sefer ailesiyle birlikte geleceğini sözlerine ekledi.

Heyetteüç farklı Connersville, Marion ve Muncie şehirlerinin temsil edildiğini belirten ve içlerinde Türkiye’ye ilk kez gelenlerin de bulunduğu heyete başkanlık yapan Zuerner, Türkiye hakkında birçok Amerikalı’nın yanlış düşünce içinde bulunduklarını, bilseler daha farklı olacağını, Türkiye ile ilgili bilgileri CNN haberlerinde gördüklerinden elde ettiklerini belirtti. Zuerner, heyetin ana misyonunun birinin de Türkiye’yi tanımak ve ülkelerinde hak ettiği şekilde anlatma olduğunu kaydetti.

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, yatırımcı istediklerini yeni öğrendiklerini, bunun olabileceğini, ABD’li yatırımcıları da Isparta’ya beklediklerini avantajların tüketim alanlarına Ortadoğu ve uzakdoğuya yakın olmanın ilgi çekeceğini belirtti.
BAKA Uzmanı Mehmet Pehlivan da, BAKA kurumsal yapısı ve görevleri, Isparta ve bölgenin ekonomik verilerini, Süleyman Demirel Üniversitesi, Teknokent, Organize Sanayi Bölgesi, öne çıkan sektörler ve yatırım alanlarını içeren sunum yaptı. Pehlivan, turizm sektörünün dikkat çeken yatırım alanları, kozmetik, gül, mermer, kiraz ve elma yetiştiriciliğigibi dikkat çeken sektörler, göller ve doğal kaynaklar, tarihi değerler, tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili bilgiler verdi.

Eski çağlardan günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Isparta’nın turizm potansiyeli de anlatan BAKA Uzmanı Pehlivan, Yenilenebilir Enerji ve havacılık teknolojileri alanında Isparta ve bölgenin potansiyeline dikkat çekti ve bölgenin güneş enerjisinde en verimli güneş ışını alan bölge olduğunu kaydetti. Amerika’daki büyük şirketleri Batı Akdeniz Bölgesi’ne yatırım yapmaya davet eden Pehlivan, bu alanlarda yapılacak yatırımların Isparta’da bulunan yerli şirketleri olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.
Yoğun programı nedeniyle toplantıya gecikerek katılan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İndiana Eyaleti Munci ile kardeş şehir olma sürecini anlattı, toplantının karşılıklı ticari ilişkileriartırıp yatırımların yapılmasına başlangıç olacağına inandığını belirterek, çok faydalı olan karşılıklı ziyaretlerin artırılmasını istedi.

İkili görüşmelerde de, BAKA uzmanlarına konuk heyet üyelerinin, özellikle hacı olmayı düşünen Hristiyanlar için büyük önem taşıyan St Paul’un bulunduğu Yalvaç İlçesi’ndeki Pisidia Antik Kenti’ne özel ilgileri ve inanç turizmine yatırım yönünde ilgi göstermeleri dikkat çekti. Türkiye’yi umduklarından daha gelişmiş bulduklarını ve çok etkilendiklerini ifade eden Amerikan Heyeti, Türkiye’nin uluslararası tanıtımının çok etkili bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

BAKA uzmanları Amerikan Heyetini aileleri ile birlikte tatil yapmak için de Isparta’ya davet etti. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ticari ilişkileri geliştirecek toplantıların Amerika ve Isparta’da karşılıklı devam etmesi temennisiyle Batı Akdeniz Bölgesi’ndeki yatırım fırsatlarını anlatan BAKA uzmanlarınca hazırlanan kitapçık ve CD’leri misafir heyete takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum