Değişimin Tehdit Ettiği Saklı Cennet

Değişimin Tehdit Ettiği Saklı Cennet

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2015 17:27
Değişimin Tehdit Ettiği Saklı Cennet

Doğa Kâşifi Uz. Dr. Cahit Ağçal, Eğirdir Gölü Havzası’ndaki Boyalı Lagünü’nde HABİTAT ve ekosistemin insan baskısı altında olduğunu söylüyor. Uz. Dr. Cahit Ağçal, ‘İnsan Doğa Ana’nın bir parçasıdır. Doğa’yı kurtarmak aslında kendimizi kurtarmaktır’ diyor

DOĞA’DAN UZAKLAŞMANIN
İNSAN YAŞAMI AÇISINDAN
ÇOK ÖNEMLİ SONUÇLARI VAR
Doğa Kâşifi Uz. Dr. Cahit Ağçal, şöyle diyor: «Doğayı anladığımız takdirde hem gücümüzü hem de yaşamamızı daha iyi hale getirebiliriz. Doğa orada, uzaklarda olan bir nesne değil. Yaşıyor, nefes alıyor ve bizim bir parçamızdır. Doğadan uzaklaşmanın insan yaşamı üzerinde çok önemli sonuçları var. İnsanlar tam olarak bunu anlayamıyor. Anlasaydık, verdiğimiz kararlar çok farklı olurdu.»

ISPARTA’NIN EN GÜZEL DOĞA
PARÇASI BOYALI LAGÜNÜ
EKOSİSTEMİ KORUNMALI
Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cahit Ağçal, Boyalı Lagünü’nün daimi kuşların yanı sıra göçmenlere de geçici süre ile yaşam alanı sunduğunu kaydediyor. Uz. Dr. Ağçal, Kızılırmak Deltası’ndan sonra Türkiye’nin en büyük Kuş Cenneti olan Eğirdir Gölü Havzası’ndaki ekosistemin korunması için herkese görev düştüğünü savunuyor.

İŞTE BOYALI LAGÜNÜ
Özel Davraz Yaşam Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cahit Ağçal, ismini Boyalı Köyü’nden alan ve Eğirdir Gölü Havzası ile Isparta’nın en güzel Doğa Ana parçası olan Lagün’ün kirlilik ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Ağçal, Davraz Yaşam Dergisi için Boyalı Lagünü’nü anlattı:

«Boyalı Lagünü zalim değişimin tehdit ettiği dünyamızda yaşama tutunup var olma savaşı veren küçük bir cennet. Gelin bu cenneti biraz tanıyalım ve bu nadide güzelliği koruyup yarınlara taşıyalım.

Boyalı Lagünü, Eğirdir Gölü’nün batı kıyısında Boyalı Köyü’nün yanında ağaçların gölde ayrı bir kara parçasını yay şeklinde çevrelediği ve kuzeybatı yanından suyun lagüne su girişinin olduğu enfes bir doğal güzellik. Lagünün bir kısmında yoğun bir sazlık alan mevcut ve yine lagünün kuzeybatı yönündeki dış kısmındada yoğun bir sazlık alan mevcut olup bu alanlar bir çok su kuşuna ve ötücü kuşlara korunaklı bir yuvalama alanı sağlıyor. Lagünün diğer bölümlerinde ise sığ sular ve ağaçlar hâkim, sığ sular birçok kenar su kuşunun beslenme bölgesi olmuş durumda. Göl su seviyesinin zaman zaman artıp çoğalması ile bu alanın kuş popülasyonuda değişmekte.

Boyalı lagünü özellikle göç eden kuşların göç yorgunluklarını attıkları ve aynı zamanda beslenip tekrar göç için güç topladıkları küçük bir kuş cenneti adeta. Lagünün daimi üyeleri ise sakarmeke,küçük batağan,gri balıkçıl, bahri, karga,saksağan, gümüş marı, karabaş marı, serçe, ispinoz, sığırcık ve yalıçapkını şeklinde sayılabilir. Lagün kışın çok soğuk zamanlarda sık sazlıklar nedeniyle kuşlar için güzel bir sığınma alanı; diğer mevsimlerde ise kuşların sık ziyaret ettikleri ve üredikleri bir küçük cennet. Lagünün hemen yanıbaşındaki leylek yuvası her yıl bir çift leyleği ağırlar genelde 3 yavru büyüten leylekler yavruların büyümesi ile bölgeyi terk edip baharda yeniden bir araya gelirler. Önce erkek leylek gelip yuvayı onarır, bakımını yapar ve dişiyi beklemeye başlar dişinin gelmesi ile gagalarını birbirirne vurarak bir kur seramonisi başlar ve sonunda çift yuvada birlikte yumurtlama sürecini başlatırlar.

İnsan popülasyonu kışın sadece balıkçılar ve meraklı gezgin ile fotoğrafçılardan oluşmakta zaman zamanda maalesef kaçak avcıların uğrak yeri olmakta; bahar ile birlikte insanları sık uğradıkları ve yazın yüzme, piknik ve hatta konakladıklar bir doğa cenneti. Ne yazık ki insan populasyonun fazlalaştığı yaz dönmelerinde lagün ciddi bir kirlenmede yaşıyor, piknikçileri bir çoğu maalesef doğada erimeyen çöplerini de orada bırakıp gidiyorlar. Hemde lagünün hemen girişinde çöp konteynırları olmasına rağmen. Oysaki bu güzel lagünün bir tek koruyucuları oaraya gelen ve o güzelliğin tadını çıkaran insanlar olmalı, çöplerini oraya bırakmak bir yana oradaki doğada yok olmayacak çöpleride toplamalılar.

Boyalı lagünü sadece kuşların değil başkaca bir çok canlınında yuvası bunlar arasında kelebekler, kaplumbağa, su kaplumbağası, yılanlar, kurbağalar, yusufçuklar, sinekler, çeşilik böcekler,solucanlar, zanan zaman yılkı atlarını sayabiliriz.

Boyalı lagünü aynı zamanda Isparta’nın en güzel manzara veren yeri diyebiliriz; her mevsim ayri güzellikte doyumsuz bir manzara sergiler. Özellike lagün üzerinde toplanan kümülüs bulutları olupta yansımada birlikteyse seyrine doyum olmayan manzaralar ortaya çıkar.
Unutmayalım doğayı korumak aynı zamanda insan yaşamınıda korumaktır.»

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.