Deli Başkan

Gülses Gazetesi Sorumlu Müdürü ve Aktif Gazeteciler Başkanı Ali Çokyaşa öyle bir köşe yazısı yazdı ki...

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ekim 2012 12:46
Deli Başkan

Hep düşünmüşümdür Türkiye’nin seçim ve seçilebilme şartlarını…

Seçmen olmak için hiçbir şart yok. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yeterli, seçilmek isin ise dolandırıcılık ve yüz kızartıcı suçlar gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak gerekiyor. Yani bir deli, bir meczup, bir alzehimer hastası milletvekili de olabilir, belediye başkanı da…

Ama bir deliyi hiçbir zaman muhtar seçmezler çünkü mahalle ya da köy halkı gerçeği bilir. Milletvekili ve belediye başkanı olmak için partiye müracaat edersiniz. Partilerin genel tercihleri arasında önce parasal durum sonra da şöhret gelir. Partiler seçilebilecek adaylara önem veririler.

Adayda kişilik, karakter, titr önemli değildir. Hatta adaylardan sağlık raporu istenmemektir. Hele hele adayından psikiyatr raporu isteyen bir partiyi ben hiç duymadım.

Bugün mahalle arasındaki bir atölye bile eleman alırken başvuru yapan kişiden sağlık raporu istiyor, hatta yapacağı işle ilgili sertifika yada belgesinin olmasını istiyor.

Ehliyet almak isteyen şoför adayından tam teşekkülü hastaneden sağlık raporu alması istenmektedir. Çünkü araç emanet edilecek insan önemlidir ve araç emanet edilecek insanın aklı başında olması ve fiziki engelinin olmaması gerekir.

Devletin o kadar önemi yoktur. Bu nedenle devlet yönetiminde aynı hassasiyet gösterilmez.

Ne diyelim? İnşallah bundan sonra seçilebilme şartları arasında sağlık raporu, yapacağı işle ilgili liyakat, diploma gibi belgelerde istenir. Ama Cenabı Allah bir ayeti kerimesinde ‘siz layık oluğunuz şekilde idare edilirsiniz’ buyurmakta.

Bu yazıyı yazma gereği nereden çıktı? Gelecek yıl yapılacak belediye başkanlığı seçimleri nedeniyle şimdiden kim hangi partiden aday olacak? Hangi parti kimleri aday gösterebilir? Tartışmaları başladı. Nedense benimde aklıma hangi partinin kimi aday göstereceği değil de, aday gösterilecek kişilerde aranan özellikler geldi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum