Demirel, 93. Doğum Günü’nde Anılacak

Demirel, 93. Doğum Günü’nde Anılacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ekim 2017 11:27
Demirel, 93. Doğum Günü’nde Anılacak

Ülke siyasetine 50 yıla damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanı ve eski Başbakanlardan hemşehrimiz Süleyman Demirel, yarın 93. yaş gününde mezarı başında ve ismini taşıyan Süleyman Demirel Üniversitesinde törenlerle anılacak.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Başdanışmanı ve Özel Doktoru Aylin Cesur tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada; “1 Kasım 2017 Büyük Devlet Adamı ve Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı sayın Süleyman Demirel’in 93. Doğum Günü’dür. 

Büyük kaybının ardından, hasreti her geçen gün derinleşen Cumhurbaşkanımızın 93. Doğum Günü münasebetiyle Demirel Vakfı tarafından İslamköy – Çalçatepe’de bir anma töreni ile yine Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yine bir anma töreni ve panel tertiplenmiştir. 

Cumhurbaşkanımızın siz değerli dostlarının bilgisine sunar, katılımlarınızdan onur duyarız” dedi. 

İŞTE DEMİREL’İ ANMA PROGRAMI: 

Buna göre; 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 93. Doğum yıldönümünde yapılacak anma programı şöyle: 

Tarih: 1 Kasım 2017 Çarşamba

Yer: Çalçatepe İslamköy – Isparta 

Saat 12.30 Çalçatepe’de Anma Töreni

Saat 13.00 Çalçatepe’de dua. 

Saat 14.00 Süleyman Demirel Vakfının düzenlediği öğle yemeği. 

Saat 17.00 Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 93. Doğum Günü anma programı: ‘Türkiye’de üniversitelerin geleceğinde geçmişin izleri ve Süleyman Demirel’in üniversite vizyonu’ konulu panel. 

Panelistler: Abbas Güçlü (Gazeteci – Yazar)

Prof. Dr. Eyüp Günay İspir (İstanbul Aydın Üniversitesi) 

İŞTE SÜLEYMAN DEMİREL’İN HAYATI 

1 Kasım 1924’de İslamköy’de dünyaya gelen 9. Cumhurbaşkanı ve eski Başbakanlardan hemşehrimiz Süleyman Demirel’in hayatı şöyle: Devlet Su İşleri'nin en genç genel müdürü iken 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile siyasete adım atan Demirel, 28 Kasım 1964’te Adalet Partisi Genel Başkanlığı’na seçilerek politik hayata başladı. Demirel, karşılaştığı iki askeri müdahaleye rağmen siyasetten hiç kopmadı.

Demirel, Şubat-Ekim 1965 döneminde görev yapan koalisyon hükümetinde, Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu. Demirel, daha sonra farklı dönemlerde 7 kez Türkiye’nin Başbakanı olarak sorumluluk üstlendi. 

Demirel, aktif siyasete, Cumhurbaşkanı seçilmesiyle son verdi ancak siyasetten hiç kopmadı. “Türkiye’nin siyaset duayeni” olarak tanınan Demirel, 50’den fazla üniversiteden fahri doktora aldı.

Demirel, Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü'den sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi oldu. Demirel, 6 dönem Isparta Milletvekilliği yaptı, 7 yıl yasaklı kaldı, 7 defa hükümet kurdu. 16 Mayıs 1993’te, TBMM tarafından Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı seçilen Demirel, 16 Mayıs 2000 tarihine kadar Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

9. Cumhurbaşkanı Demirel, emekli Cumhurbaşkanı olarak hayatını idame ettirirken, 

17 Haziran 2015 tarihinde tedavi gördüğü hastanede vefat etti.  

LİTERATÜRE GİREN 

SÖZLERİN SAHİBİ

Türk siyasetinde yer alan önemli isimlerin, bazı olaylar karşısında kullandıkları özgün sözler arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e ait olanlar hep öne çıktı. “Dün dündür, bugün bugündür” ve “demokrasilerde çareler tükenmez” ifadeleri siyasi literatüre kazandırdığı sözlerin başında yer aldı. 

Demirel’in hafızalara kazınan bazı sözleri şöyle : “Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz”, “Yollar yürümekle aşınmaz”, "Memlekette benzin vardı da biz mi içtik?", "GAP’ı gaptırmam”, "Üs yok tesis var", "Açım diyene geber diyemezsiniz", "Elektriğin komünisti olur mu?", "MİT gizli saklı işler yapan bir teşkilat değildir", "Ege bir Yunan gölü değildir, Ege bir Türk gölü de değildir, binanaleyh Ege bir göl değildir."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.