Demirel İçin Türkiye'nin En Büyük Anıt Mezarı

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel içinhazırlanan Türkiye’nin en büyük Anıt Mezarıtamamlanmak üzere.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2014 14:03
Demirel İçin Türkiye'nin En Büyük Anıt Mezarı

Akdeniz Gazetesi'nin Haberi

58 Bin m2’de konuşlandırılan Anıt Mezar’da Demirel’in Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olmasını simgeleyen 9 Gölet var. Suni göletlerin 8’i tamamlandı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için İslamköy (Atabey/ Isparta) Köyü Çalcatepe’de hazırlanan Anıt Mezar, tamamlanmak üzere. Gazeteniz Akdeniz Haber Merkezi, gökyüzü fotoğrafçılığı yöntemi ile 58 Bin m2 yüzölçümlü havzanın son halini çekti. Bir zamanlar
kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalcatepe, şu an yemyeşil hale getirildi.

9 SUNİ GÖLET BULUNUYOR
Sanayici Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel tarafından inşa ettirilen Anıt Mezar’ın da içinde bulunduğu havzada tam 9 ayrı suni gölet bulunuyor. Bu rakam, Demirel’in Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı olmasını simgeliyor. Şu anda 8 suni
göletin yapımı tamamlandı. 1’inin ise yapımı halen sürüyor.

DÜNYA ORMANI
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için inşa ettirilen Anıt Mezar, Türkiye’nin en büyük anıt mezarı niteliği taşıyor. 58 Bin m2 yüzölçümlü yapıt, Dünya Ormanı içeriyor. Bir zamanlar kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalcatepe’de şu an dünyanın dört bir
köşesinden getirilip dikilen farklı türde ağaçlar büyüyor. Bu da Demirel’in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasının bir parçasını simgeliyor.

ANIT MEZAR 12 METRE HEYKELLER OLACAK
58 Bin m2 yüzölçümde; 9 suni göletli, dünyanın farklı orman türlerini bir araya getiren Anıt Mezar’da yükseklik 12 metre olacak. Çalcatepe’de kurulan Anıt Mezar, İslamköy’e; Atabey’e ve geniş açıdan Isparta’ya kuş bakışı hâkimiyetinde. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu Dönemi’nden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel’in atalarının, hayat arkadaşının, hemşerilerinin bulunduğu kabristanlığı da görüyor. Ayrıca Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi de görüş açısında yer alıyor.

9. CUMHURBAŞKANI DEMİREL,
‘BU DÜNYA NUMUNESİ’ DEMİŞTİ
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Isparta’yı ziyaretinde Anıt Mezar havzasını da gezmişti ve ‘bu dünya numunesi’ demişti. Demirel’in analizi şöyle idi: “Bu proje dünyada bir numunedir. Çalcatepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alan idi. Kardeşim (‘- Dr. Şevket Demirel’) önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi.

Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey’in eseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye’nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum