Demirel'in Aile Fotoğrafında Kimler Var dı?

9. Cumhurbaşkanı'nın Aile Fotoğrafında hangi isimler vardı?

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Eylül 2011 11:06
Demirel'in Aile Fotoğrafında Kimler Var dı?

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1999 sonbaharında çektirdiği ve "Bu, bizim ailemiz" dediği fotoğrafta "manevi oğulları" olarak nitelendirdiği ve bankasının içini boşaltmakla suçlanan İnterbank'ın eski sahibiCavit Çağlar, Demirel'e yakınlığından dolayı bir çok ihale aldığı ileri sürülen Kamuran Çörtük yer alıyordu. Ayrıca fotoğrafta yer alan Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener de Çörtük'le olan yakınlığıyla tanınıyordu. Yine Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde Çankaya Köşkü'nde çektirdiği bir başka aile fotoğrafında ise Egebank'ın içini boşalttığı iddiası ile hakkında davalar açılan yeğeni Yahya Demirel'le birlikte görünüyor.

* Şefika Demirel: Süleyman Demirel'in yengesi. Hacı Ali Demirel'in eşi ve Yahya'nın annesi... Süleyman Demirel'in başbakan olduktan 6 ay sonra 1992 martında KKTC'de banka satın alıyor. Hemen izleyen aylarda Halk Bankası'ndan KKTC'deki bankaya kredi çıkartılıyor. Ve 1994'te banka batıyor.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın Emin Çölaşan'ın talebi üzerine gönderdiği yazılı açıklamaya göre de Vakıfbank ise öbür yeğen Yahya Murat Demirel'in şirketine ilk krediyi 1992'de açmış. Milliyet'ten Meral Tamer haklı olarak soruyor, "Neden 1990 ya da 1991 değil de, 7. Demirel hükümetinin kurulduğu kasım 1991'den sonra?" Yalova'nın açıklamasına göre1994'ten sonra krediler kesilmiş.

* Şevket Demirel: Süleyman Demirel'in kardeşi, "2. Yahya" Yahya Murat'ın da babası... Yahya Murat, 1993 ocağında "Başbakan'ın yeğeni, SEKA ürünlerine zam gelmeden 1 gün önce 2.5 milyar liralık duralit aldı"haberiyle basında boy göstermeye başlamış. Yeğen Demirel'in Genel Müdürü olduğu şirketin yönetim kurulu başkanı ise babası Şevket Demirel.

Cumhuriyet, 1994 kasımında "ORÜS'te temiz eller çelişkisi. Şevket Demirel'le ilgili iddiaları Teftiş Kurulu ve TBMM KİT Komisyonu farklı değerlendirdi" diye yazıyor. "Hazine'den Demirel'lere trilyonluk teşvik" yine aynı dönemde hemen bütün gazetelerde benzeri başlıklarla yer almış. Sabah'ın 1998 ağustosunda Ballı Biraderbaşlığıyla verdiği haberde de "Şevket Demirel'in 1994'te İzmit yakınlarındaki DYP'li Yeniköy Belediyesi'nden aldığı arazi, 4 yılda 100'e katlandı" deniliyor.
Kendi adıyla kurduğu Şevket Demirel Holding'in Yönetim kurul Başkanı. Şevket Demirel Holding A.Ş. bünyesindeki firmalar ile EDA Finansal Kiralama A.Ş. ve Üniversal Yatırım Holding A.Ş.'ye (Firmaların ağırlıklı ortağı yüzde 60 Şevket Demirel A.Ş.) açılan kredilere karşılık olarak Şevket Demirel Holding A.Ş. ve Murat Demirel'in borçlu ve müteselsil kefil olarak kefaleti yanında 28.2 trilyon TL ve 45.5 milyon dolar (toplam 88.9 milyon dolar) tutarında birinci derecede gayrimenkul ipoteği alınmış bulunuyor. Bunlara arasında İzmit'te 800 dönüm imarlı arsa, Beykoz'da 173 dönüm imarlı villa arsası ve fabrika binası gibi 1041 dönüm gayrimenkul de yer alıyor.

* Hacı Ali Demirel: 2000 Ekiminin ilk günlerinde Egebank tartışılırken Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel de, bir başka davadan mahkemede terliyordu. Hacı Ali; Demirel ailesinin kontrolünde olan Orma, Haymak, Terakki Kollektif, Kuştur, Göltaş ve Peraja-Coca Cola gibi şirketlerin ortağı… Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde devlet bankalarında aldığı krediler kamuoyunda tartışıldı. Dünya Kalkınma Bankası'ndan alınan 2.5 milyon dolarlık kredinin 1.2 milyon doları Demirellere ait Terakki Şirketi'ne verdiği öne sürüldü. Kamuoyunda hakkında tartışılan konular arasında usulsüz ihaleler, kaçak imar ve başbakan kardeşten destek gördüğü yer aldı. Borçlarından dolayı Kasım 1999 ve Nisan 2000'de hakkında iki ayrı tutuklama kararıverildi. İstanbul Tarabya'daki yalısı kredi borcuna karşılık olarak İşbankası'na geçti. Malki davasında Veli Sözdinler cinayetinde azmettirici olarak yargılandı ve Nisan 2000'de delil yetersizliğinden hakkında takipsizlik kararı verildi.

* Yahya Demirel: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in diğer yeğeni I. Yahya 52 yaşında ve Hacı Ali Demirel'in oğlu... Yahya Demirel adını hayali sunta ihracatıyla duyurdu. Yahya, cezaevinde yattı, çıktı, vuruldu,iyi oldu. Şekerbank'tan büyük paralar çekti. Kıbrıs'ta bir banka kurdu, sonra kapatıldı. Yahya Demirel, usulsüz teminat mektubu sağlamaktan 1 yıl 3 ay hapis yattı ve sahibi olduğu şirketleri baz morfin kaçakçılığından haksız vergi iadesine kadar bir dizi yasadışılıkla suçlandı.
1988'e gelindiğinde hayali sunta ihracatı olayı çoktan kapandı. Yatırımcı yeğen yerinde durmadı. Bu kez deŞekerbank'ı 20 milyon dolar dolandırdığı gerekçesiyle (amcası Süleyman Demirel'le kucaklaştığı bir fotoğrafın eşliğinde) Sabah gazetesinin 1. sayfasına haber oldu. 1992'de 1. Yahya'nın Kıbrıs Yatırım Bankası'nı satın alması da gazetelere manşet oldu.

* Cavit Çağlar: Süleyman Demirel'in "işte ailem" dediği fotoğrafta yer alan Bursalı işadamı Cavit Çağlar daİnterbank'ın "kansız" ama "kirli" soyguncusu olarak adlandırıldı. Egebank gibi köklü bir geçmişe sahip olanİnterbank 1988'de Selanikte kuruldu. Bursa bağımsız milletvekili Çağlar'ın kurduğu paravan şirketlere kaynak aktarmada kullanıldıktan sonra 8 Ocak 1999'da Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca elkonuldu. İnterbank'ın başvurusu üzerine 1999 Ocak'ında, Çağlar'ın beş şirketi hakkında 158.4 milyon dolarlık haciz kararı alındı. İnterpol tarafından aranan Çağlar ABD’de yakalanarak Türkiye’ye iade edildi. Hakkında hayali ihracat iddiasıyla da açılmış birçok dava var.

* Ali Şener: Fotoğrafta yer alan Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener de Çörtük'ün adamı olarak, köşktekişahsi harcamaları ve İstanbul'da el koymaya kalktığı ancak beceremediği 10 trilyonluk arsayla anılacaktı. (Şener bu işi başarabilseydi. 65 dönümlük arazinin üzerine 1150 villa inşa edecekti. Kabaca ortalama 200 bin dolardan sayılsa, Şener'in buradan vurgunu 230 milyon dolar veya yaklaşık 230 trilyon lira olurdu.)
Otomotivden inşaata, sanayiden akaryakıt ticaretine kadar birçok sektörde şirketleri olan Şener, Türkiye Kalkınma Bankası eski Genel Müdürü Özal Baysal’ın göreve getirilmesi ve korunması ile suçlandı. ‘Gayrimenkul kralı’ olarak anılan Nevzat Ak’la birlikte trilyonluk orman arazilerini ele geçirme operasyonuna da adı karıştı. Bu konuda ifade verdi.

* Kamuran Çörtük: İzmir'deki Balina Operasyonu'nda, Kamuran Çörtük'ün sahibi olduğu Bayındır Dış Ticaret'in 1 trilyon 508 milyar liralık naylon fatura kullandığı belirlendi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in aile fotoğrafında yer alan Çörtük'ün, Galatasaray Kulubü Başkanı Faruk Süren yöntemiyle naylon faturalarla vergi iadesi aldığı saptandı.
Alaattin Çakıcı'nın devreye girdiği Türkbank ihalesinde, bankayı alan Korkmaz Yiğit'in 10 Kasım 1998'de Kanal 6 Televizyonu'nda yayınlanan bandında siyasetçiler nezdinde arabulucuk yaptığını öne sürdüğü Çörtük, bu açıklamanın ardından TÜSİAD Haysiyet Divanı kararıyla üyelikten ihraç edilmişdi.
Çörtük'ün sahibi olduğu Bayındırbank'a 10 Temmuz 2001'de içinin boşaltıldığı gerekçesiyle el konuldu.
Çörtüh hakkında Sahibi olduğu Bayındır Grubu’nun Vakıfbank’tan kullandığı kredilerle ilgili olarak, Devlet Denetleme Kurulu’nun ‘usulsüzlük’ raporu var. Ayrıca 60 trilyonluk bir hayali ihracat olayı ile de suçlanıyor.

haber10/ netbul/ milliyet/ sabah/ evrensel

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.