Denetlemeler Başlıyor

Vergi daireleri, uygulanması artık zorunlu olan yeni nesil yazar kasa kullanımıyla ilgili denetimler yapacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Nisan 2014 18:33
Denetlemeler Başlıyor

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, kayıt dışılığın engellenmesine ve vergi gelirlerine önemli katkısı olan yeni nesil yazarkasa kullanımıyla ilgili denetimlerden önce zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin eksikliklerini gidermesini talep ettiklerini belirtti.
Dakın, söz konusu zorunluluğa uymamanın cezai müeyyidesinin 1.200 lira olduğunu söyledi.

POS VE YAZARKASA BİR ARADA
Dakın, yeni nesil yazar kasalarla POS makinesi ve yazarkasanın bir araya geldiğini, böylece kartla yapılan alışverişler için hem POS makinesi hem yazarkasa işlemlerinin tek işleme indiğini ifade etti.

Dakın, 2008 yılında kayıt dışılıkla mücadele eylem planına giren veBakanlar Kurulu ile imza altına bu kararın, uzun bir mevzuat ve teknik alt yapı çalışmalarının ardından ilk defa geçen yıl hizmete girdiğini hatırlattı, yeni uygulamanın tam tesirini gösterebilmesi için yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

KDV TAHSİLİNDE ARTIŞ
Yeni uygulamanın ilk etkilerine bakıldığında 2014'ün ilk üç ayında dahilde alınan KDV'nin tahakkuklarında yüzde 19'luk, tahsilindeyse yüzde 15'lik bir artış görüldüğü bilgisini paylaşan Dakın, bu geçiş sürecinde yaklaşık 300 bin POS makinesinin yeni nesil yazarkasaya dönüşmesi beklenirken bu rakamın 100 bin civarında kaldığından yakındı.

Dakın, "Kayıt dışılıkla mücadelede Gelir İdaresi olarak her zaman kredi kartı ile harcama yapılmasını önemsediğimiz gibi yapılan kartlı harcamalardan doğan KDV'nin de en doğru şekilde Hazine'ye intikal etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için seyyar POS cihazı kullanan tüm işyerlerinin mevzuat hükümleri gereği yeni nesil yazarkasa kullanması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz" diye konuştu.

ZORUNLULUĞA UYMAYANA 1.200 LİRA CEZA
Bu kapsama girmeyen mükelleflerin de isterlerse bu tür yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabileceklerini belirten Dakın, mutlaka Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kullanımına onay verdiği 26 üreticiden birinin ürettiği cihazların kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alan mükelleflerin, aldıkları cihazlarını fatura tarihinden itibaren en geç 90 gün içerisinde vergi dairesine kayıt ettirerek "ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı" almak suretiyle kullanmaya başlayacaklarını aktaran Dakın, şunları kaydetti:

"Uygulanması artık zorunlu olan, kayıt dışılığı engellemeye ve ülkemizin vergi gelirlerine önemli katkısı olan yeni nesil yazarkasa kullanımı ile ilgili Başkanlığımız denetimlere başlayacaktır. Denetimlerden önce geçmesi zorunlu olan mükelleflerimizin eksikliklerini gidermesini talep ediyoruz. Söz konusu zorunluluğa uymamanın cezai müeyyidesi 1.200 lira özel usulsüzlük cezasıdır. Yapılacak denetimlerde mükelleflerin cezalandırılmasından daha ziyade uygulamanın teşviki ve eksikliklerin sözlü uyarımı şeklinde olacaktır."

ZORUNLULUK KAPSAMINDA OLAN MÜKELLEFLER
Yeni nesil yazarkasa uygulamasında zorunluluk kapsamındaki mükellefler şunlar:
- Perakende faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar
- Lokantalar Dışarıdan gelen müşterilere de hizmet veren otel restoranları
- Seyyar POS cihazı kullanan eczaneler
- Kapıda teslimatlı tahsilat yapan işyerleri
- Yol kenarı otopark hizmeti veren
- Eski nesil yazar kasalarının Mali hafızaları dolanlar
- Zorunluluk kapsamında olmayıp seyyar EFT-POS cihazı kullananlar.
- Zorunluluk kapsamında olmayan mükellefler

ZORUNLULUK KAPSAMINDA OLMAYAN MÜKELLEFLER
Yeni nesil yazarkasa uygulamasının zorunluluk kapsamında olmadığı mükellefler ise şunlar:
- Yazar kasa kullanma mecburiyeti olmayan toptan satıcılar
- Basit usule tabi mükellefler

DİĞER MÜKELLEFLER
- Pompalarında özel nitelikli ödeme kaydedici cihaz kullanan akaryakıt istasyonları
- Yerleşik bir yerde otopark hizmeti veren işletmeler
- Yük ve yolcu taşıyan işletmeler
- Kargo firmaları
- Serbest meslek erbabı doktor ve avukatlar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.