Deprem Beklenen Yerlerden Biri De Göller Bölgesi

Türkiye'nin 2012-2015 yılları arasındaki deprem haritası, 2015 yılına kadar Göller Bölgesi’nde deprem beklentisinde olunduğunu gösterdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2013 13:14
Deprem Beklenen Yerlerden Biri De Göller Bölgesi

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan Türkiye'nin 2012-2015 yılları arasındaki deprem haritasını çıkardığı çalışmasını tamamladı. Ercan haritada 2015 yılına kadar beklenen depremlerin yerlerini belirledi.

Deprem beklenen iller arasında birinci derece deprem kuşağında yer alan Göller Bölgesi'nde 'Afyon-Burdur' da yer aldı Star Gazetesine konuşan Ercan, Dünyanın dış çekirdeğindeki hareketin 1998'den sonra on kat arttığını ve bu tarihten sonra Türkiye'de büyük depremler yaşandığını söyledi. Prof. Ercan, "Deprem, sel, yangın ve heyelan gibi afetlerde 2013-2015 yılları zirve zamanı olacak. Türkiye'de çok sayıda deprem meydana gelecek. Ege, Güneydoğu ve Doğu Anadolu gergin. Marmara ise sakin görünüyor" dedi. Prof. Ercan, harita üzerinde üçgenler belirleyerek 2013-2015'te büyüklüğü yıkıcı sınır 6.2'den büyük olması beklenen yerleri açıkladı

İŞTE DEPREM BEKLENEN İLLER
Saroz Körfezi'nde 8 Ocak'ta meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, beklenen Marmara depremi ne zaman yaşanacak sorusunu gündeme getirdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Saroz'da meydana gelen 6.2'lik depremin Marmara'da beklenen büyük depremi tetikleyecek şekilde yorumladıklarını ama bunun doğru olmadığını söyledi.

Ercan, "Saroz depremi olsa idi Kuzey Anadolu Fay hattının kuzey kolunda, Tekirdağ ve İstanbul'u etkileyecek yer üzerinde olacaktı. Halbuki deprem Bandırma-Yenice Gönen'de Truva'ya doğru olan Etili-Çan'da oldu. Bu bağımsız ve büyük bir depremdi, artçıları da oldu ve olacak. Deprem için Limni - Bozcaada depremi diye söylemek daha doğru olur. Bilimsel adı ile Etili kırığı üzerinde oldu. Etili kırığının kuzey doğu ucu Erdek ile Bandırma'nın olduğu yerden Marmara Adası'nı geçip gidiyor. Marmara ile ilgisi bu. Bir kuzey doğu ucu Marmara'da. Güney Batı ucu Biga'yı kesip Ege'ye gidiyor. Bandırma - Erdek de depremsellik açısından gergin. İstanbul'u etkileyecek bir deprem için ise, gerginlik yok" dedi. Ege, Güneydoğu ve Doğu'nun gergin olduğunu ifade eden Ercan, deprem olacak bölgeleri de şöyle sıraladı: Ege'de 'Etilik-Biga-Çan', 'Bandırma-Bababurnu-Gönen-Manyas Gölü', 'Foça-Midilli-Karaburun' 'Rodos-Fethiye-Finike', 'Nazilli-Denizli-Pamukkale', 'Manisa-Akhisar' ve Sisam. Göller Bölgesi'nde 'Afyon-Burdur', "Güneydoğu Anadolu'da 'Adıyaman-K.Maraş-Malatya', 'D.Anadolu'da 'Karlıova-Erzincan' ve Karadeniz'de ise 'Amasya-Merzifon'.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.