Deprem Haritamız Değişecek

AFAD, bölgelerin hangi derecede deprem riski altında olduğunu gösteren haritayı yeni verilere göre güncelliyor. İşte Türkiye'nin yeni deprem bölgeleri listesi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ağustos 2013 14:47
Deprem Haritamız Değişecek

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu yaptığı açıklamada, şu anda kullanılan Türkiye deprem bölgeleri haritasının, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün 1992 yılında belirlediği diri faylara göre hazırlandığını söyledi.

Harita 1996'da hazırlanırken o güne kadar meydana gelen depremlerin göz önüne alındığını anlatan Nurlu, bunun üzerinden yaklaşık 17 yıl geçtiği için yaşanan depremleri de kapsayan yeni harita ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti.

TÜRKİYE'NİN DEPREM HARİTASI YENİLENECEK
Bu çerçevede AFAD'ın koordinesi ve öncülüğünde, DASK'ın katkıları ve ODTÜ, Kandilli Rasathanesi ile MTA uzmanlarının işbirliğiyle yeni bir çalışma başlatıldığını vurgulayan Nurlu, yeni haritayı 15 kişilik uzman ekibin hazırlayacağını bildirdi.

Nurlu, Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında desteklenen projede ayrıca AFAD'ın oluşturduğu bilim heyetinin yapılan çalışmaları sürekli denetleyeceğini kaydetti.

Yeni haritada MTA Genel Müdürlüğünün geçen yıl hazırladığı Türkiye Diri Fay Haritası ve şu ana kadar ülkede yaşanan depremlerin baz alınacağını dile getiren Nurlu, şöyle devam etti:

"Mevcut haritanın yanı sıra 17 yıllık bir deprem aktivitemiz daha var. Şu anda diri faylar ile depremler üzerinde çalışılarak, bunların ilişkileri ortaya konuluyor. Sahada bir çalışmamız yok. MTA Genel Müdürlüğü, diri fayları çıkarmak için sahada gerekli çalışmaları yapmıştı. Ülkemizde deprem aktivitesi de AFAD Başkanlığımızca sürekli incelenen bir olay. Bu nedenle şimdi sadece bunların eşleştirmesini yapıyoruz."

YENİ HARİTA GELECEK YILA HAZIR
Çalışmayla, risk durumunu birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci deprem bölgesi olarak gösteren haritada değişiklikler olabileceğini ifade eden Nurlu, "Çalışmalar sonucunda, belki üçüncü ya da dördüncü deprem bölgesinde kalan bir ilin, risk durumunun arttığını veya azaldığını göreceğiz. Haritada çok büyük değişiklikler de olabilir. Şu anda bir şey söyleyemiyoruz" ifadesini kullandı.

Nurlu, yeni haritanın gelecek yıl içinde tamamlanacağını ve sonuçların kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

TÜRKİYE DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI
Deprem Bölgeleri Haritası, hangi yerin kaçıncı derecede deprem bölgesinde yer aldığını gösteriyor. Haritaya göre, Türkiye'nin yüzde 96'sı deprem bölgesinde yer alıyor.

Mevcut haritaya göre, Türkiye'nin deprem bölgeleri listesi şöyle:

"-Birinci derece: İstanbul, Kocaeli, Çanakkale, Manisa, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Yalova, Bursa Bilecik, Sakarya, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kırıkkale ve Hatay.

-İkinci derece: İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Şırnak, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı ve Çorum.

-Üçüncü derece: Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya ve Mersin.

-Dördüncü derece: Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde ve Adana.

-Beşinci derece: Aksaray, Konya, Karaman ve Niğde."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum