Deprem'den Sonra Şimdi de Yanardağ Sorunu

Olası depremlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için tüm kurumlar işbirliği mesajları verdi, elimizden geleni yaparız dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2012 13:54
Deprem'den Sonra Şimdi de Yanardağ Sorunu

Olası depremlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için tüm kurumlar işbirliği mesajları verdi, elimizden geleni yaparız dedi.

Ancak, deprem kadar önemli bir sorunla karşı karşıya olunduğunun altını Süleyman Demirel Üniversitesi Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, çizdi.

Özgür, Yakaören’de devam eden gaz çıkışının kaynağını Gölcük yanardağı olarak gösterdi. Özgür, “Yakaören’de bir gaz çıkışı var, bunun hikayesini biliyorsunuz. Bu gaz çıkışı doğal olarak hala devam ediyor. Bu gaz, büyük olasılıkta volkanizmadan geliyor. Gaz çıkışı izlenmeli, bu gazın çıkış yatağından izlenebilir, su kaynaklarında izlenebilir veya çeşitli yerlere jeofiziksel aletler koyarak, sismik aletler koyarak izleme yapılabilir. Bu da bir başka sorun” dedi.

YANARDAĞ SUSKUNLUĞUNU BOZABİLİR
Nevzat Özgür, yanardağın suskunluğunu, bir gün gelip bozabileceğinin de altını çizdi. Özgür, “Biz burada yanardağ, volkanizma bölgesinde yaşıyoruz. Genç bir volkanizmamız var. 6 milyon yıl önce başlamış, en son 24 bin yıl önce aktifliği sona ermiş, şu anda suskunluk döneminde. Bu ilerde tekrar aktif olabilir. Buna karşı da bir sistem, bir ön izleme sismeti kurulabilir. Bu konuda bir proje vermiştik ama henüz bir sonuç alamadık” dedi.

Bu açıklamaların ardından deprem kadar yanardağ gerçeğinin de raporlara eklenip, yanardağın hareketliliğinin takibi için gerekli altyapının hazırlanması en büyük temenni.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum