DEPRESYONDAYIZ!

Özellikle son yıllarda artan antidepresan kullanımı psikiyatri uzmanlarını da harekete geçirdi. “Üzüntü stres mutsuzluk halleri her zaman ilaç gerektirmez” diyen uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.

Yayınlanma:
DEPRESYONDAYIZ!

Ülkemizde giderek artan antidepresan ilaç kullanımı, Isparta’da da büyük artış gösteriyor. Peki Antidepresanlar nasıl kullanılmalı? İyi bir yanıt alabilmek için depresyonun tedavisinde nelere dikkat etmeli?

Isparta Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Kemal Kıran, Ajans32 muhabiriyle yaptığı röportajda, depresyon ve antidepresan ilaç kullanımıyla ilgili merak edilen soruları cevapladı.

ANTİDEPRESANLAR İLK BEŞ İLACIN İÇERİSİNDE
Ülkemizde antidepresan kullanımı, son beş yılda %50 artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü yaptığı araştırmalarda dünya genelinde depresyonun yaygınlaştığına dikkat çekiyor. Depresyon artarken tedavi yöntemleri de şüphesiz ki artmakta Psikiyatri Uzmanı Dr. Ümit Kemal Kıran kullanılan antidepresanların nasıl kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu konuda açıklama yapan Kıran şunları kaydetti; “Bir kısım hastanın antidepresan tedavisine ihtiyacı varken, toplum baskısı veya ihmal ile tedavi olmuyor. Fakat bir kısım insanda ilaç kullanmasına gereksizken ilaç kullanıyor. Bazı hastalıkların kriteri ilaç kullanmaktır. Ama üzüntü stres mutsuzluk halleri her zaman ilaç gerektirmez. Eğer kişinin stresi 2 hafta sürmüşse ve yaşamını kötü etkiliyorsa ilaç tedavisi öneriyoruz. Ve Antidepresanlar mutlaka bir psikiyatrist kontrolünde kullanılmalıdır. Başlama ve bitirme kararı psikiyatristle birlikte verilmeli ve bu tür ilaçları almak psikiyatrist onayı olmadan sonlandırılmamalıdır.

Bütün dünyada en çok kullanılan ilaçlar arasında antidepresan ilaçlar geldiğini dile getiren Kıran; “Çağımızın getirdiği stres ve mücadele var. Dünya genelinde kaygı giderici ilaçlar ve antidepresan kullanımı artıyor. Ülkemizde de ilk beş ilacın içerisinde yer alıyor. Sanılanın aksine psikiyatri hastaları çoktur. Sağlık bakanlığı on hastanın beşi psikiyatri hastası olduğunu açıklamıştır.

HASTA DOĞRU YÖNLENDİRİLMELİDİR
Bu kadar yaygın kullanılan Antidepresan kullanımında sürenin önemine değinen Kıran; “Antidepresan ilaçlar belli bir süre sonra etkisini gösterir. Bu süre genelde 2-3 haftadır. Hasta takibi ile bu süre belirlenir. İlaç hemen bırakılmamalıdır. En az bir kutu ilaç kullanıldıktan sonra karar verilmesini istiyoruz. İlaç faydalı ve yan etkisi yoksa en az 6 ay kullanılmalıdır. Bu süre dünya genelinde 1 yıl olarak da değerlendiriliyor. Ama ben özellikle değinmek istiyorum ki kısa sürede ilaç bırakılmamalıdır.

Hasta bir süre devam ettikten sonra etkisini göreceği için bu süreyi beklemelidir. Ve hasta mutlaka takip altında tutulmalı kontrollerine gelmelidir. Tedavisi bitmeden ilacı bırakan hastada, kısa süre sonra hastalığı tekrar edebiliyor. Tabii şüphesiz ki, hastanın doktoru tarafından doğru bilgilendirmesi de çok önemlidir. Antidepresan ilaçlarını Aile Hekimleri ve diğer uzmanlarda yazabiliyor bu sağlık bakanlığı onayında bir durum. Fakat bu durum gereksiz ilaç kullanımını artırıyor. Halbuki bazı kriterler var, her durumda ilaç kullanılmamalı. Ayrıca antidepresan ilaçlarının kullanımı çok önemlidir. Hasta doğru yönlendirilmelidir” dedi.

UYGUNSUZ VE YETERSİZ İLAÇ KULLANIMI TEDAVİYİ GÜÇLEŞDİRİR
Hastanın Kullandığı ilacın bilincinde olmadığını belirten Kıran; “Bize gelen hasta daha önce antidepresan ilaç kullanmadım diyor. Fakat biz ilaç geçmişine bakıyoruz ki envai çeşit ilaç kullanmış. Ve kullandığı ilacın ne olduğunu bilmeden kullanmış. Uygunsuz ve yetersiz ilaç kullanımı tedaviyi güçlendirir. Üstelik bir kısım hastalık ilaçsızda tedavi edilebilir.

Bazı hastalarda hem ilaç tedavisi ve psiko terapi gerekebilir. Bunların hepsi psikiyatri uzmanın kontrolüyle ölçümlendirmelidir. Ve ben her zaman ilacı ikinci öncelik görüyorum. Bütün doktorlar içinde böyledir. İlaç gerekmedikçe ilaç verilmez. Tahammül sınırı eskisine göre azaldı insanlar gelişen teknolojiyle tıptan da mucizeler bekliyorlar. İlaçlarla bütün streslerinin yok olmasını istiyorlar.

Sabır eksikliği de insanları bu ilaçlara itiyor. En küçük hadisede hemen ilaç kullanılmamalıdır. Fakat ilaç kullanımın şart olduğu yerde de ilacın hem depresyona hem de diğer hastalıklara engel olduğu gerçeği de vardır. Örneğin aşırı stres yaşayan bir kişinin tansiyon seker veya astım krizi geçirme riski yüksektir. Stres bu hastalıkları tetikler. Antidepresan tedavisi gören hasta bu hastalıkları da kontrol altına almış olur” şeklinde konuştu.

Psikiyatri kontrolünde kullanılmalıdır
Antidepresan ilaçlarının artışının kontrolsüz kullanmakla da yaygınlaştığını belirten Uz. Dr. Ümit Kemal Kıran; “Yeşil ve kırmızı reçete gerektirmeyen antidepresan ilaçlar eczanelerden rahatlıkla alınabiliyor. Buda kontrolsüz ilaç kullanımını artırıyor. Fakat bazı ilaçlar intihar eyliminde olan kişileri olumsuz etkiler kişiyi intihara bile sürükleyebilir. Kişi arkadaşından duyduğu ilacı gidip alıp kullanıyor. Bunların önüne geçinmelidir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.