Dereboğazı Bizim İçin Çok Önemli

Kanal 32 Televizyonunda her Pazartesi akşamları yayınlanan ‘Basın Kulübü’ programının önceki akşamki konuğu kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Isparta İl Temsilcisi Mustafa Selim Özkutlu oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Haziran 2014 11:16
Dereboğazı Bizim İçin Çok Önemli

Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros tarafından hazırlanan ve saat 21.00’de başlayan programda Dernek Temsilcisi Özkutlu, son günlerde şehrin gündeminde yer alan konularda açıklamalarda bulundu ve özellikle de Dereboğazı Yolunun acilen duble yol yapılması konusu üzerinde durdu.

ÖZKUTLU; “ISPARTA’DA KURULMAKTA GEÇ KALDIK”
MÜSİAD Isparta İl Temsilcisi Mustafa Selim Özkutlu, programda yaptığı konuşmada; “Bilindiği gibi MÜSİAD, 1990'da bir grup Türk iş adamı tarafından kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Derneğimizin amacı, Türkiye'yi mahalli ve evrensel değerleri koruyan, bölgesinde etkin, dünyada saygın, müreffeh bir ülke haline getirmek; Türkiye'nin ve dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınmasını sağlamaktır. Isparta Şubesi olarak biz ise geçtiğimiz yıl Temmuz ayında kurulduk. Bu zamana kadar neden kurulmadınız diye sorarsanız evet haklısınız. Çünkü, bu konuda yanı Isparta İl Temsilciliğimizi kurmakta biraz geç kaldık” dedi.

“GİK’İN ISPARTA’DA YAPILMASINI TALEP EDECEĞİZ”
Temsilciliğin resmi açılışını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceklerini ifade eden Özkutlu, “Bu konudaki resmi açılışımızı 27 Haziran’da yapmak istiyoruz ve bunun için Avrupa Birliğinden Sorumlu Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Derneğin Genel Başkanı Nail Olpak’ı davet ediyoruz. Bu açılışımızda, Derneğimizin her ay düzenlediği Genel İdare Kurulu toplantısı belirlenen bir şehirde yapılıyor. 85. Genel İdare Kurulu toplantısı Elazığı ilinde, 86.sı ise Van’da yapıldı. Bizde bu açılışımızda sayın Genel Başkanımızdan bir ayın Genel İdare Kurulu toplantısını İlimizde yapılmasını isteyeceğiz.

“BİZİM AMACIMIZ EKONOMİSİ İYİ BİR ISPARTA ORTAYA ÇIKARABİLMEK”
Konuşmamın başında da söylediğim gibi bizim dernek olarak amacımız ulusalda Türkiye'yi, yerelde ise Isparta’mızı mahalli ve evrensel değerleri koruyan, bölgesinde etkin, dünyada saygın, müreffeh bir ülke ve şehir haline getirmek, Türkiye'nin ve Isparta’nın; dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınmasını sağlamaktır. Isparta’nın ekonomisi, yatırım anlamda iyi bir konuma gelmesi için çalışıyoruz. Bundan sonra da bu amaç doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Bir anlamda yerelde bizim derdimiz Isparta’dır” dedi.

“DEREBOĞAZI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Derneğin Genel İdare Kurulu’nun 85.sinin Elazığ Şubesi’nin ev sahipliğinde 25 - 26 Nisan 2014 tarihlerinde Elazığ’da gerçekleştirildiğini ve bu toplantıda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a içinde Dereboğazı Yolunun da yer aldığı Isparta için yor haritası raporu sunduklarını dile getiren Selim Özkutlu; “Bilindiği gibi Isparta – Antalya Dereboğazı yolu bizim için çok önemlidir. Bu yol 1950'li yıllarda bir grup Isparta sevdalısı tarafından kurulan bir dernek marifetiyle temeli atılmış, 1980'li yıllarda zamanın Başbakanı Sayın Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır. 1990'lı yıllarda da Sayın Demirel tarafından Devlet yolu haline getirilmiştir. 156 km olan Isparta- Ağlasun - Bucak - Antalya yolu, Dereboğazı yolunun açılmasıyla 115 km' ye düşmüş böylece hem yakıt, hem de zaman ta­sarrufu sağlanmıştır. Kaldı ki İstanbul - Ankara ve diğer illerden gelip yaz aylarında büyük bir nüfus yoğunluğu yaşanan Serik - Manavgat - Alanya yörelerine (Doğu Antalya) gitmek iste­yenler Dereboğazı yolunu kullanarak asgari 40 km tasarruf etmektedirler. 12 Haziran 2011 de yapılan Genel Seçimler öncesinde Sayın Başba­kanımız Recep Tayyip Erdoğan Isparta mitinginde Isparta - Antalya duble yolunun Dereboğazı’ndan yapılacağı sözünü vermiş idi. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğünün yatırım programında Isparta - Antalya duble yolu gözükmemektedir. Sadece 2013 yılı sonla­rında Isparta-Ağlasun kavşağı arası 12 km, Antalya- Isparta çıkışı Topallı Köyü arasında 12 km. olmak üzere 24 km duble yolun ihalesi yapılmış bulunmaktadır.

O nedenle özellikle Batı Anadolu’da komşu illeri ile duble yolla bağ­lanmayan tek il Isparta’dır. Isparta - Antalya arası maalesef 2 şeritli bazı yer­lerde ise 3 şeritli yollarla ulaşım sağlanmaktadır. Isparta - Antalya arası duble yolu güzergahı mutlaka Dereboğazı olmalı­dır. Zira Doğu Antalya ve Havalimanı için en kısa yol Dereboğazı yoludur. Yine ülkemizin önemli sebze ve meyve deposu konumunda olan Antalya, Serik, Manavgat, Alanya ve Gazipaşa hallerinden çıkan sebze ve meyve kam­yonları Ankara, İstanbul gibi metropollere ulaşım olarak en kısa yol olarak Dereboğazı yolunu tercih edecekler, böylece büyük şehirlerde ikamet eden halkın da mutfak giderle­rine önemli bir katkı sağ­lanmış olacaktır. Dereboğazı yolunun duble yol olması halinde Isparta - Antalya arası yaklaşık 40 - 45 daki­kaya inecek, böylece ile­ride Antalya Havalimanının hava trafiği yoğunluğu yü­künü hafifletmek için Isparta Havaalanı da daha faydalı hale gelebilecektir. Günümüzde birçok ilde ve ülkede havaalanlarının şehre uzaklıklarının yerine göre 50 - 60 da­kika arasında olduğu malumunuzdur.

Isparta Havaalanından, Antalya Havaalanı’na Dereboğazı üzerin­den mesafe şehir trafiğine girmeden 135 km olacaktır. Bir diğer önemli konu ise 2023 Turizm stratejik planlamasında ilimizin kış turizm bölgesi ilan edilmesi nedeniyle Antalya Havaalanı ile Davraz Kayak Merkezi arasındaki mesafe özellikle dikkate alınmalıdır. Yolun açılması ile Davraz Kayak Merkezinin cazibe merkezi olma özelliğine hızla kavuşacağı düşünülmektedir. Ayrıca özellikle yaz aylarında aşırı nem ve sıcaktan bunalan Antalyalı hemşerilerimiz için 1050 rakımındaki Isparta doğal klima özelliği ile cazibe merkezi haline gelecek ve kolay ulaşım özelliği ile Antalya ve Isparta illerinin ekonomisine ciddi katkılar sağlanabilecektir. Yukarıda da izah etmeye çalıştığımız üzere Isparta - Antalya duble yol projesi Dereboğazı güzergahı üzerinden programa alınması halinde Sayın Başbakanımızın sözü de yerine gelmiş olacaktır” dedi.

“86. GİK TOPLANTIMIZI VAN’DA YAPTIK”
MÜSİAD’ın 86. Genel İdare Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde Van ilinde gerçekleştiğini dile getiren İl Temsilcisi Mustafa Selim Özkutlu; “Van’da düzenlenen 86. Genel İdare Kuruluna Isparta’yı temsilen katıldım. Van’da düzenlenen genel idare kurulunun konuğu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı oldu. Isparta’yı ilgilendiren 7-8 maddelik bir rapor hazırladık Bakanımıza da sunduk. Ayrıca sunum yapma fırsatı da oldu. Bunlardan bir tanesi gülün desteklenmesi ile ilgili bir talebimiz vardı. İkincisi malumunuz mermer oldukça bölgemizde değer kazanmakta buradaki talebimiz ise işlenmiş mermer ithalatına kota ve yüksek gümrük vergisi konularak yerli firmaların rekabet gücünün artırılması yönünde oldu. Üçüncü talebimiz elmaya ihracat iadesi yardımı verilmesi yönünde oldu. Dördüncü talebimiz halı ihtisas gümrüğünün Isparta da hizmet vermeye devam etmesi yönünde oldu. Beşinci talebimiz ise Ahilik etkinliklerinin İl Ticaret Müdürlükleri yerine Esnaf ve Sanatkârlar koordinasyonunda yapılması yönünde oldu. Altıncı talebimiz ise Isparta İl Ticaret Müdürlüğünün alt yapısının iyileştirilmesi yönünde oldu. Yedinci talebimiz ise Isparta Gümrük Müdürlüğü bünyesinde ki tır parkı ve antrepo yapılması oldu. Sekizinci maddemiz Isparta Süleyman Demirel Havalimanına gümrük bürosu açılması konusunda bir talebimiz oldu. Bu toplantıda ayrıca ülkemizi yakından ilgilendiren terör konuları da ele alındı. Özellikle MÜSİAD olarak, ülkemizde, huzur ve pozitif istikrarın devamından yana olduğumuzu ifade ettik etmeye de devam edeceğiz. Bu noktada, ülkemizde özellikle son günlerde yaşanan bazı olayları endişe ile takip ediyoruz” dedi.

“ÇEVRE DÜZENİ PLANINA 4 AYRI İTİRAZIMIZ OLDU”
Programda son olarak Antalya - Burdur - Isparta Planlanma Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı konusuna da değinen Selim Özkutlu, bu konuda da Dernek olarak 4 itirazlarının olduğunu ve bunu da ilgili mercilere bildirdiklerini söyledi. Özkutlu konuşmasında; “Bu Çevre Düzeni Planının amaçları: 2025 yılını hedefleyen planlama bölgesinin koruma ve gelişme hedef ve stratejilerini belirlemek. Koruma - kullanma dengesini kurarak doğal, tarihsel ve kültürel değerleri korumak. Verimli tarım topraklarını ve orman alanlarını korumak. Turizmin çeşitlenmesini ve sürdürebilirliğini sağlamaktır. Bu plan, alt ölçeklerde hazırlanan fiziksel planlara esas oluşturacak planlama kararlarının temelini oluşturur. Yani 1/100.000 Çevre Düzeni Planı onaylanınca yürürlüğe girecek ve 2025 yılına ölçek plan değişikliği mümkün görülemeyecektir. Bu nedenle askı süresi 29 Mayıs 2014 tarihinde biten çevre düzeni planında göz önüne alınması gereken ölçekler biraz önce belirttiğimiz tariflenen ilkeler çerçevesinde göz ardı edilmemelidir.

Bu bağlamda çevre düzeni planına itirazlarımız olmuştur. Buna göre; İl merkezinde kuzey Ankara yolu ve doğuda Eğridir yolunu birbirini bağlayan çevre yolu güzergahı, SDÜ Doğu Kampüsü mülkü sınırlarından geçirilerek üniversitenin gelişimi engellenmiş ve bir önceki plandaki güzergah konforu yok edilmiştir. Yol güzergahının önceki plandaki konumuna getirilmesi gerekmektedir. Var olan Organize Hayvancılık Alanı, büyütülerek kentsel gelişim alanının içinde kalmış, sonucunda olacak çevre kirliliği göz ardı edilmiştir. Bu alanın Bayat köyüne kaydırılması gerekmektedir. Mehmet Tönge Mahallesine ayrılan yol güzergahındaki mezarlık alanı ve eski SSK hastanesi devamında Gülkent Hastanesi ek binası olarak kullanılmış olan yapıların olduğu bölge konut alanı olarak gösterilmiştir. Konut alanı olarak gösterilen kesimlerin eski işlevlerine döndürülmesi gerekmektedir. Barla beldesinde inanç turizmine yönelik Turizm Alanı olarak belirtme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.