Dereboğazı Yolunu Mecliste Konuştu

Isparta-Antalya Dereboğazı yolu ile ilgili kesin bir sonuca ulaşılması için girişimlerini sürdüren MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz TBMM Genel Kurulunda konu ile ilgili bir konuşma daha yaparak; yolun önemini ve yapılması halinde bölge olarak elde

Yayınlanma:
Dereboğazı Yolunu Mecliste Konuştu

Korkmaz ayrıca konunun sürekli gündeme getirilmesinde kesinlikle Isparta-Burdur arasında bir sürtüşme olduğuna dair bir emare çıkarılmaması gerektiğini. Burdur’unda kendi yöresi olduğunu, Burdur’a yapılan her şeyinde arkasında olduğunu fakat Isparta Milletvekili olarak Isparta’nın hukukunu, menfaatlerini savunmanın, seçmenler tarafından üstüne yüklenen en önemli vazifesi olduğunu belirtti ve İktidar Milletvekillerine Dereboğazı güzergahının duble yol kapsamına alınması hususunda üzerlerine düşeni yerine getirmeleri hususundaki çağrısını yineledi.

Korkmaz’ın TBMM’de Dereboğazı yoluyla ilgili yaptığı konuşması şöyle;
“Orta Anadolu’yu Güneye bağlayan Dereboğazı yolunun duble yol yapılması hakkında gündem dışı söz aldım.
Bu yolun ulaşım açısından taşıdığı önem kadar hikâyesinin de bu günkü kuşaklar tarafından bilinmesi gerekiyor.
Bahsettiğimiz yol; Ankara, Afyon ve Antalya’yı birbirine bağlayan ve Isparta’nın çevre yolundan geçen güzergah… 1950’li yıllarda bir grup memleket sevdalısı, hemşerim temelini atmış ve Türkiye’de ilk kez bir yol yapımı için dernek kurmuşlar. Mustafa Kazak, Yorgancı Memiş, Kadir Bozlu, Mehmet Reyhan, Hüsnü Altıntabak ve ismini sayamadığım bir çok hemşerimi hayır ve minnetle yad ediyorum.
Mustafa Kazak adlı bir büyüğümüzün, çocuklarının nafakası olan büyükbaş hayvanlarını, yol açmanın bir ibadet olduğunu düşünerek, satıp yol inşaatında çalışan işçilerin maaşlarını ödemesi, bu topraklara duyulan aşkın en güzel örneklerindendir.
Yapılan çalışmalar neticesinde, Dereboğazı yolu, 1980’li yıllarda hizmete girmiş, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Demirel tarafından da devlet yolu haline getirilmiştir.
Anadolu’nun ilmek ilmek inşaasında bu tür fedakârlık ve kahramanlıkları yaşatmanın ve çocuklarımıza aktarmanın bizlerin sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Bu yol taşıdığı avantajlar açısından da son derece büyük önem taşıyor.
156 km’lik “eski yol” dediğimiz Ağlasun, Bucak Antalya Yolu, Dereboğazı yolunun açılmasıyla 115 km’ye düşmüş, 40 km kısaltılarak, yakıt ve zaman tasarrufu sağlanmıştır.

2011 seçimlerinde Sayın Erdoğan, Hükümet meydanında, tüm Ispartalılara söz vererek, duble yolun Dereboğazı üzerinde yapılacağı taahhüdünde bulunmuş ve Ispartalıların siyasal desteğini istemiştir.
Isparta’nın AKP’ye bu kadar oy vermesinde bu sözün cazibesi yadsınamaz. Ancak ne olduysa, Başbakan, Karakolda doğruyu söyleyip, Mahkemede şaşması misali verdiği bu sözü unuturken, duble yol güzergahı değiştirilerek Ağlasun-Çeltikçi-Bucak üzerinden Antalya ya bağlanması kararı verilmiştir. Bu karar her açıdan yanlış bir karardır.
Dereboğazı yolunun asıl güzergâh olmasında objektif gerekçeler mevcuttur.

Ağlasun-Çeltikçi-Bucak güzergâhında kışın don ve buzdan dolayı, geçilmesi zor olan Köroğlu Belli ve Kibrit Tepesi vardır.
Dereboğazı güzergâhı kullanılır ise, Antalya havaalanına ve Manavgat ve Alanya’nın da yer aldığı Doğu Antalya ya ulaşım daha kısa ve avantajlı olacaktır. Batı Antalya denilen Kemer- Kaş tarafına ulaşmada kullanılan Burdur-Antalya yolu zaten duble yoldur. Doğu Antalya ülkemizin meyve-sebze deposudur. Nakliye kamyonları için Dereboğazı yolu son derece önemlidir. Tüketici için de önemlidir. Çünkü meyve-sebze ticaretinde en önemli maliyet, nakliye olduğu için sebze–meyve fiyatlarının da ucuzlamasına vesile olacaktır.

Dereboğazı güzergâhında şehir içi yollar kullanılmamakta, böylece trafik daha kolay seyretmektedir. Ancak Ağlasun-Çeltikçi-Bucak güzergâhında Burdur şehir merkezini geçmek zorunluluğu vardır.
Kış turizmi açısından önem arz eden Isparta-Davraz kayak tesisleri ve yaz aylarında yayla turizmi açısından da Dereboğazı güzergâhı önemlidir.
Sayın Başbakan; birçok yerde sözler vermiştir. Bunları unutturmamak, yöre AKP Milletvekillerine düşer. Ancak Isparta meydaında verilen sözün unutulduğu ortada… Ya da Isparta’nın açıkça atlatıldığı… İnanıyorum ki, Isparta’nın tüm Milletvekilleri Dereboğazı güzergâhı için benim gibi düşünüyorlar. Sadece söylemeye cesaret edemiyorlar. Bunun dillendirilmesi biz muhalefet Milletvekillerine kalıyor.

Ayrıca bu hususun Meclis Kürsüsüne taşınmasında da kesinlikle Isparta-Burdur arasında bir sürtüşme olduğuna dair bir emare çıkarılmaması gerekiyor. Burdur da bizim yöremiz, Burdur’da ki hemşerilerimizde bizim vatandaşımız, Burdur’a yapılan her şeyinde arkasında oluruz. Tabi Isparta Milletvekili olarak Isparta’nın hukukunu, menfaatlerini savunmak en önemli vazifemiz olsa gerek.

AKP Milletvekillerine bu yolun mücadelesinin verilmesinin Isparta için önemli bir hizmet olduğunu hatırlatıyor, biran önce Dereboğazı güzergahının duble yol kapsamına alınmasını beklediğimi ifade ediyorum” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.