Deregümü Sebzecilikte ‘Çağ’ Atladı

Deregümü köyünde 2005 yılında gül bahçelerini bozarak örtü altı seralarda domates üretimine başlayan köylüler, yurt içi ve yurt dışından gelen talebe yetişemiyor. Fuarlara katılarak stand açan köylüler şimdi daha mutlu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Kasım 2012 11:07
Deregümü Sebzecilikte ‘Çağ’ Atladı

Son yıllarda sebzecilikte büyük atılım yakalayan Merkeze bağlı Deregümü Köyü, önceki gün açılan 8’inci Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarında stand açtı. Köyün eski muhtarı ve Üretici Ramazan Çakmak, şuanda köyde başta sera domatesi olmak üzere 18 ayrı sebze yetiştirildiğini bildirdi.

KÖYDE SERACILIK TUTTU, ÜRÜNLER İHRAÇ EDİLİR HALE GELDİ

Her iki aileden birinin sera kurarak domates üretimine başladığı 2 bin 800 nüfuslu Deregümü köyünde, kadın ve çocuklar tarafından toplanan domatesler, köye gelen tırlara yüklenerek kooperatif ve büyük şirketler aracılığıyla yurt içinde dağıtılıyor veya yurt dışına ihraç ediliyor.

ÇAKMAK; “700 DÖNÜMDE SERACILIK YAPIYORUZ”

Deregümü Köyü eski Muhtarı ve Üretici Ramazan Çakmak, yaptığı açıklamada, kendisinin muhtarlığı döneminde yani 2005 yılında birkaç üreticinin gül bahçelerini bozarak 4-5 dönüm alanda domates üretmeye başladıklarını, zamanla üretilen domatesin talep görmesi üzerine bugün yaklaşık 700 dönümde seracılık yapıldığını söyledi.

“ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN % 30’U İHRAÇ EDİLİYOR”

Bugün yılda ortalama 6 bin ton domates hasadı yaptıklarını bildiren Çakmak, üretimin yüzde 30'unun ihraç edildiğini, diğer kısmının ise iç piyasaya dağıtıldığını ifade etti. Özellikle Romanya, Bulgaristan ve Rusya'ya ihraç yapıldığını anlatan Çakmak; “Günde yaklaşık 100 ton domatesi Tırlara yüklüyoruz. Kentimizde gece ile gündüz arasındaki hava sıcaklığı farkından dolayı domatesin aroması çok yüksek, raf ömrü de en az 15 gün oluyor. Talebi karşılayamıyoruz. Üretim alanlarını genişletmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“SERACILIK BAŞLAYALI KÖYDE İŞSİZLİK KALMADI”

Çakmak, domatesten iyi gelir sağlanması üzerine gül bahçelerinin sökülerek yerine seralar oluşturulduğunu kaydederek, “Köyümüzde işsizlik kalmadı, bu nedenle yakındaki il ve ilçelerden çalışacak eleman arayışlarına başladık. Dışarıdan göç alıyoruz. Çalışacak elamanlara burada hem yer hem de üründen yüzde 25 civarında pay veriyoruz” diye konuştu.

“BU İŞTEN 10 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR”

Üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi'nden aldıkları destekle modern tarım yaptıklarını ve kaliteli ürün yetiştirdiklerini vurgulayan Çakmak; “Hedefimiz üretim yapılan alanı 2 bin dönüme çıkartmak. Özellikle büyük şirketlerin talebini karşılayabilmek için domates üretimini artırmamız gerekiyor. Domates üretiminden yılda 6 milyon liralık kazanç sağlıyoruz. Bu işten yaklaşık bin 400 kişi çalışıyor. Yani aileleriyle yaklaşık 10 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Çok güzel bir istihdam sağlanıyor” dedi.

“FUARLARDA STAND AÇAR DURUMA GELDİK”

Deregümü köyü eski Muhtarı ve üretici Ramazan Çakmak, köyde üretilen ürünleri tanıtmak için ellerinden gelen gayreti de gösterdiklerini belirterek; “Bilindiği gibi şehrimizde Isparta Ticaret Borsası tarafından geleneksel olarak Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenleniyor. Bu yıl fuarın 8’incesi başladı. Bizde Deregümü Köyü olarak bu fuarda stand açtık ve köyümüzde üretimi yapılan tüm sebze ve meyveleri burada vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.