Destek Olsun Üretim Coşsun

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölge ekonomisinin önemli tarım ürünleri gül ve elma ile ilgili görüş, öneri ile çözüm önerilerinin yer aldığı raporları ilgili bakanlıklara gönderdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Haziran 2013 17:11
Destek Olsun Üretim Coşsun

Gül raporunda, ‘Yağlık Isparta Gülü’nün, süs bitkisi olarak değil endüstriyel bitki olarak değerlendirilip tarımsal desteklemelerde ‘Yağlık Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkiler’ grubuna alınması ve üretilen yağlık gül çiçeğinin 60 kuruş/kg olarak desteklenmesi talep edildi.

Elma raporunda ise, ilgili bakanlıklardan ihracatın ekstra maliyet, zaman ve enerji kaybını cazip hale getirecek bir devlet teşvikinin olmasının beklendiği ve ihracatın cazip hale getirilmesi için stopajın kaldırılıp ihracat desteğinin sürekli hale getirilmesinin önemi vurgulandı.

Antalya, Isparta ve Burdur illerini içeren Batı Akdeniz Bölgesi’nin sektörel ihtiyaç ve sorun analizini yaparak, 2014-2023 Bölge Planı hazırlık çalışmalarına sürdürmekte olan BAKA, en önemli gelişme ekseni olarak belirlenen bölgenin kırsal kalkınmasının desteklenmesi kapsamında gül ve elma sektörlerinde görüş ve önerileri rapor olarak ilgili bakanlıklara gönderdi. BAKA’nın ‘Tarımsal Desteklemelere İlişkin Yağlık Isparta Gülü ile İlgili Görüş ve Öneriler’ başlıklı raporu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne verildi. Isparta ekonomisinde yüz yılı aşkın süredir önem taşıyan Isparta Gülü’nün ülkemize ait, uluslararası alanda marka değeri bulunan nadir endüstriyel bir bitki olduğu ve Türkiye’de sadece Göller Bölgesi’nde yetiştiği belirtilen raporda, Yağlık Isparta Gülü’nün tanımı ile üretim alanları, üretim süreci, ekonomik verileri, dünya pazarındaki rakipleri ve rekabet gücü hakkında tespitler yer aldı.

Mevcut durum ve sorunların ifade edildiği raporda şu önerilerde bulunuldu: “Yağlık Isparta Gülünü, süs bitkisi olarak değil endüstriyel bitki olarak değerlendirilerek, 08.04.2013 tarih ve 28612 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, tarımsal desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 2. Maddesinde belirtilen "Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme" tablosunun I. Grubundan çıkarılarak, 3. Grupta bulunan "Yağlık Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkiler" grubuna alınması; Ayrıca, aynı Bakanlar Kurulu kararının 3. Maddesinde, "Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği" tablosunda yer alan desteğe konu ürünler içerisine "Yağlık Isparta Gülü" nün alınarak, üretilen yağlık gül çiçeğinin 60 kuruş/kg olarak desteklenmesi’, Yağlık Isparta gülü ve ürünleri üzerinden alınan KDV oranın % 1’e düşürülmesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Maliye Bakanlığı’na önerilmesi.”

GÜL RAPORU SONUÇ
Isparta ve çevresinde yaklaşık 10 bin aileye geçim kaynağı olan, 7.000 ton gül çiçeği, toplandıktan sonra, Gülbirlik başta olmak üzere, bölgede bulunan 18 özel gül yağı fabrikalarınca satın alınarak endüstriyel üretim sürecinin başladığı bilgisine yer verilen BAKA’nın raporunun sonuç bölümü şöyle:

“Isparta, Dünya gül yağı üretiminin %65’ini karşılamaktadır. Isparta gülü kozmetik, ilaç ve gıda sanayinde hammadde olarak kullanılmakta, Isparta gülünün süs ve peyzaj bitkisi olarak herhangi bir satışı yapılmamaktadır. Isparta gülü tarihi geçmişinin yanı sıra kültürel bir değerdir. Ayrıca Isparta gülü % 70’i Isparta’da olmak üzere sadece Göller Bölgesi’nde yetiştirilmesi ile Bölgenin Eko Turizm için cazibe merkezi olmasında en önemli faktördür. Başta Bulgaristan olmak üzere gül yağı pazarına giren ve girmeye çalışan diğer ülke üreticilerine göre uluslararası pazarlarda Ispartalı gül üreticilerinin rekabet gücünün arttırılması için yukarıda zikredilen öneriler doğrultusunda 2014 yılı Tarımsal Desteklemelere ilişkin kararlarda yer alacak şekilde gerekli tedbirlerin alınması kırsal kalkınma ve sürdürülebilirlik açısından önem arz etmektedir.”

ELMA ÜRETİMİNDE İHRACAAT İADESİ
BAKA, elma ihracatındaki sorun ve çözüm önerilerine yer verdiği raporunu da Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformları Genel Müdürlüğü ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Elma Raporu’nda; elma ihracatında ihracat iadesi yardımına ilişkin görüş ve öneriler sıralandı. Raporda, elma üretiminde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünya sıralamasında üçüncü durumdaki Türkiye’de üretimin yüzde 23’ünü Isparta’nın karşıladığı, Isparta ve ilçelerinde yaklaşık olarak yılda 635 bin ton civarında elma üretimi gerçekleştirildiği ve üretilen elmaların iri olanlarının dış pazarlara satıldığı, küçük olanlarının da meyve suyu fabrikalarında değerlendirildiği vurgulandı.
Elmacılık sektörünün 2011 yılı itibariyle Isparta ekonomisine 400 milyon TL’lik bir katkısı bulunduğu, elma yetiştiriciliği ve ilgili sektörlerinde direkt ya da dolaylı olarak yaklaşık 15 bin kişilik istihdam gerçekleştirildiğine dikkat çekilen raporda, ‘İhracatta Mevcut Durum ve Sorunlar’ sıralandı. Elma sektöründe elma üretiminin net miktarının, hangi ülkeye ne kadar ihracat yapıldığı konusunda net bilgilerin olmaması, Isparta firmalarının ihracat işlemleri için tescilin Antalya’da yapılmasıyla zaman kaybı ile maliyetin yükselmesi, dış pazarda fiyat nedeniyle rekabet etme şansının düşmesi, üretim ve ihracat maliyetlerinin yüksek olmasının uluslararası rekabeti zorlaştırması gibi sorunlar vurgulandı.

Ispartalı firma yetkililerinin ihracatın ekstra maliyet, zaman ve enerji kaybını cazip hale getirecek bir devlet teşvikinin olmasını beklediği ifade edilen BAKA’nın raporunda elma sektörünün sorunlarının çözümü için önerileri şöyle sıralandı: “’İhracat İadesi Yardımı elmada 100 $/ton’un altında olmamalıdır’, ‘üretimin ve depolarda saklanan elmanın kayıt içine alınması için gerekli tedbirler alınmalı ve haksız rekabetin ve vergi kaybının önüne geçilmelidir’, ‘ihracat desteği verilerek ve arttırılarak sektörün kayıt altına alınması teşvik edilmelidir’, ‘firmaların daha kolay ihracat yapabilmesi, Isparta Ticaret Borsası’nın tescilleri ve ihracatı takip edebilmesi için Isparta’da 7/24 ulaşılabilecek bir eksperin bulundurulması gerekmektedir’, ‘ihracatın cazip hale getirilmesi için stopaj kaldırılmalı ve ihracat desteği sürekli hale getirilmelidir’.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.