Devlet Binlerce Şirkete Kıyak Geçti

Devletin sermaye artırımını içeren yeni düzenleme ile birlikte binlerce şirkete kıyak geçerek kısa yoldan kapanmalarını sağladığı ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Şubat 2014 11:08
Devlet Binlerce Şirkete Kıyak Geçti

14 Şubat 2011 tarihinde yayınlanan tebliğle yürürlüğe giren düzenleme çerçevesinde şirketlere tanınan 3 yıllık süre geçtiğimiz hafta Cuma günü yani 14 Şubat'ta sona erdi.

Türkiye'deki yaklaşık 900 bin şirketi yakından ilgilendiren tebliğe göre 14 Şubat 2014 tarihine kadar anonim şirketleri sermayelerini 50 bin TL'ye, limited şirketleri ise 10 bin TL'ye çıkarmak için gerekli evraklarla bağlı bulundukları Ticaret Sicil Müdürlüklerine giderek başvurudabulunması gerekiyordu. Bakanlıktan yapılan açıklamada söz konusu tarihe kadar artırım işleminde bulunmayan şirketlerin ise münfesih duruma düşerek ticari hayatının sonlanacağı belirtilmişti.

TASVİYE İŞLEMLERİ BAŞLADI
İşte Bakanlık tarafından tanınan bu 3 yıllık sürenin dolması ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüklerinde hummalı bir çalışma başladı. Sermaye artırımı için tanınan sürede gerekli işlemleri yapmayan şirketler bir bir tespit edilip, söz konusu şirketlerin yetkililerine posta yoluyla yakın zamanda birer ihtarname gönderilecek. Münfesih duruma düşen şirketler ayrıca ticaret sicil gazetesinde ve bağlı bulundukları odaların web sitelerinde de ilan edilecek.

Tebligatı eline ulaşanlar tebligat tarihinden itibaren geçen 2 ay, tebligat ulaşmayanlar da ilan tarihinden itibaren 3 ayın sonunda ticaret kayıt sicilleri bir daha geri dönüşü olmamak kaydıyla silinecek.

1 TEMMUZA KADAR TASFİYELER BİTECEK
Şirketlerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, 1 Temmuz 2014 tarihine kadar,6102 sayılı TTK 'da belirtilen tasfiye usulüne uyulmaksızın, 6335 sayılı Kanunun 38. maddesi (6102 sayılı TTK geçici madde 7) hükümlerine göre yapılacak.

ANKARA'DAN SONRA 3 İL DAHA GELDİ
Ticaret sicil müdürlükleri tarafından yapılan çalışmalar sonunda ilk veriler de yavaş yavaş gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde ilk olarak Ankara Ticaret Odası'nın 14 Şubat tarihi itibariyle Ankara'da bulunan 85 bin 295 şirketten 8 bin 429'nun sermayesini artırmadığını açıklamasının ardından Haber7'nin Ticaret Sicil Müdürlüklerinden aldığı bilgilere göre; İzmir, Kocaeli ve Gaziantep'te de rakamlar belli oldu.

SAYI 20 BİNE YAKLAŞTI
Yasal düzenleme çerçevesinde İzmir'de 923 şirket sermaye artırımına giderken 8 bin 660 şirket ise sermaye artırımına gitmesi gerekirken böyle bir işlemde bulunmadı. Öte taraftan Kocaeli'nde 550 şirketten 310'u, Gaziantep'te ise 641 şirket sermeye artırımı işlemini gerçekleştirmedi. Türkiye'de şirketlerin toplamının 3'te 1'nin bulunduğu İstanbul'da ise çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

SÜRE UZATILACAK MI?
Sadece 4 ilden gelen rakamlar 20 bine yaklaşınca piyasada da ''Süre uzatılacak mı?'' sorusu yükselmeye başladı. Ancak konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, 2001 yılında üst üste alınan kararların aksine bu sefer Bakan Hayati Yazıcı'nın da belirttiği üzere sürenin uzatılmayacağını vurgulayarak ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti...

DEVLET ŞİRKETLERE KIYAK GEÇİYOR!
Kesinlikle süre uzatımı diye bir şeyin söz konusu olmadığını ve 14 Şubat tarihi itibari ile artırıma gitmeyen şirketlerin fesih sürecinin başladığını belirten yetkililer Türkiye'de binlerce şirketin kapanmak istediğini ancak bir takım zorluklardan ötürü bu işlemi gerçekeştiremeyerek sadece kağıt üzerinde varlıklarını sürdürdüğünü ifade ederek bu düzenleme ile devletin bir nevi bu durumdaki şirketlere kıyak geçerek kısa yoldan kapanmalarını sağladığını vurguladı.

YÜZLERCE DOSYA ÇÖZÜME KAVUŞACAK
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz hukukçular da bakanlıktan yapılan açıklamaya destek verdi. Mahkemelerde çeşitli sebeplerden ötürü kapanamayan şirketlere ait yüzlerce dosyanın bulunduğunu vurgulayan konunun uzmanı hukukçular düzenleme ile birlikte bu tarz tüm davaların çözüme kavuşacağının altını çizdi.

KAPATMA 2 YILI BULABİLİYOR
Türkiye'de binlerce şirketin ortaklarından birinin rızası olmadığından ya da ortaklardan birinin yurtdışına veya başka bir şehre göç ederek izini kaybettirmesi veya kaçmasından ötürü bir şekilde kapanma işlemini gerçekleştiremediğini vurgulayan uzmanlar, böyle bir durumda mahkemeye başvurulması halinde ise kesin sonucun 12 ay ile 24 ay arasında alınabildiğini kaydetti.

İşte tüm bu sıkıntılardan ötürü bir çok şirketin kabuk şirket haline dönüşmüş olduğunu belirten uzmanlar yeni düzenleme ile birlikte, ticaret sicilinde kaydı olan ancak Maliye'de kaydı bulunmayan, hiçbir şekilde üzerinde herhangi bir mal kaydı olmayan ve faaliyet gerçekleştirmeyen şirketlerin ticaret sicil kayıtlarının tamamen silinerek tasfiye edileceğini ve düzenleme ile birlikte bu durumdaki şirketler için kolaylaştırılmış tasfiye işleminin gerçekleştirilmiş olacağını söylüyor.

250 BİN ŞİRKET KAYIP!
Öte taraftan Türkiye'de vergi dairesi kayıtlarına göre adresinde bulunamayan, ismi kağıt üzerinde şirket olarak görünüp ortada olmayan 200 ile 250 bin civarında şirket bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.