Devlet Engelleri Kaldırıyor

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Resmiyet Kazanarak Yürürlüğe Giren ‘Isparta Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin Tanıtım Toplantısı Yapıldı.

Yayınlanma:
Devlet Engelleri Kaldırıyor

Vali Memduh Oğuz başkanlığında yönerge hazırlayıcısı ve Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Isparta Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, engelli dernek temsilcileri ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi temsilcilerinin katılımıyla Valilik Göl Toplantı Salonunda yapılan tanıtım toplantısında merkezin faaliyet ve işleyişi hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

Vali Oğuz; “Önceliğimiz engelli vatandaşlarımızdır”
Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Memduh Oğuz, son yıllarda devletin engellilere yönelik olarak çok önemli yasal çalışmalar yaptığını belirterek, gelişmiş devletlerin, gelişmiş milletlerin engellilerine vermiş olduğu hak ve değerle ölçüldüğünü ifade etti.

Isparta’nın 81 il içerisinde engelli koordinasyon merkezini açan 3. il konumunda olduğunu ifade eden Vali Oğuz, bunun da Isparta’da engelliye ne kadar çok önem verildiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti ve bu doğrultuda Isparta’da eksikliği hissedilen engelliler koordinasyon merkezinin hizmet vermeye başladığını kaydetti.

Vali Oğuz’un açış konuşmasından sonra Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan tarafından katılımcılara merkezin işleyişi hakkında sunum yapıldı.
Kişisel yaşantıları daha ileri bir seviyeye götürebilmek için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin son yıllarda çok büyük kanuni değişiklikler yaptığını belirten Vali Yardımcısı Dr. Canan; “Gerek engelli gerekse normal vatandaşlarımıza son yıllarda önemli haklar kazandırıldı. Bu çerçevede evlerimizde özürlülere bakım hizmetleri getirildi ve bunun için evde özürlüsüne bakan her vatandaş için 673 lira maaş ödenmeye başlandı. Bu kapsamda Isparta merkezinde 2500 aileye her ay 673 lira ödeme yapılmakta. Ayrıca 312 kişiye eğitim durumlarına 306 lira ile 550 lira sosyal ekonomik destek yardımı, 900 aileye aylık nakit ödeme yardımı, 1050 kişiye aşevinden yemek yardımı, 507 anneye,696 öğrenciye ve 281 çocuğa gebelik-sağlık-eğitim yardımları olarak şartlı nakit transfer yardımı yapılmaktadır. Eşi vefat eden 275 kadına aylık 250 lira maaş bağlanmış olup ayrıca 1500 aileye de 2 bin ton kömür yardımı yapılmıştır. Devletimiz 2500 aileye 2012 yılı Kasım ayı sonu itibariyle 3.101.482.00 lira ayni ve nakdi yardımda bulunmuştur” dedi.
Engelliler koordinasyon merkezi yönergesi hakkında açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Dr. Canan; “Bu Yönerge’nin amacı; Isparta Valiliği’ne bağlı olarak kurulan Isparta Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin kuruluş, organizasyon, yönetim ve çalışmalarına dair usul ve esasları belirlemektir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca belirlenen politikalara paralel olarak Isparta İlinde engellilere sunulacak olan ürün ve hizmetlerin standartlara uygun, ulaşılabilir, erişilebilir, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır” dedi.

Merkezin faaliyet alanlarına yönelik olarak bilgilendirmede bulunan Vali Yardımcısı Dr. Canan; “Isparta İlinde bulunan engellilere yönelik sunulacak olan ürün ve hizmetlerin standartlara uygun, ulaşılabilir, erişilebilir, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, engelli bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak ve standartlarını yükseltmek için akademik, bilimsel, eğitsel, kültürel, sanatsal, sosyal, sportif, ekonomik, sağlık ve rehabilitasyon gibi alanlardaki sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileri geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak, engellilere yönelik il genelinde sunulacak olan ürün ve hizmetleri belirlemek üzere oluşturulacak olan plân, program ve projelerin daha kapsayıcı ve ihtiyaca dönük olmasını sağlamak amacı ile engelli nüfus ve istatistiksel bilgilerini barındıran veri tabanı oluşturmaktır” dedi.

Sunum sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali Memduh Oğuz, Kurulan Engelliler Koordinasyon merkezinde Her Engel Gurubundan bir temsilcinin çalışacağını belirtti.

Vali Oğuz; “Bu gün git, yarın gel olmayacak”
Vali Oğuz konuşmasında; “Tabi başlangıçta bir kadro vaat etmiyoruz ama burada görevlendireceğimiz engelli temsilcisi arkadaşlarımıza asgari ücrete yakın bir ücret temin edeceğiz. Burada görevli olan kişilere bir çalışma yönergesi ayrıca hazırlayacağız, bunu valilik yönergesi olarak ilgili birimlere dağıtacağız ve onların taleplerini aynı gün içerisinde olumlu veya olumsuz karşılanması konusunda valilik emri yayınlayacağız. Yani bir engelli kardeşimiz bir yere müracaat ettiyse talebine aynı gün içerisinde cevap verilecek, bugün git yarın gel olmayacak” dedi.

Koordinasyon merkezinin etkin çalışacağını belirten Vali Oğuz; “Yani orası herhangi bir şekilde bir konuya el attığı zaman ihmal edildiğinde hemen karşısında ciddi bir yaptırım bulacak. Bu bakımdan bunun şekli olduğunu lütfen düşünmeyin, çok inanarak ihlaslı bir şekilde başlıyoruz. Yani bu çalışmalarımız samimi çalışmalardır, karşılığını maddi olarak beklediğimiz bir çalışma değil, karşılığını rıza makamından dileyerek yaptığımız bir çalışmadır, bizim mükâfatımız o’dur yani” dedi.

Engelli Temsilcileri; “Bu bir milattır”
Engelli Merkezi Koordinasyonunun bir milat olduğunu belirten engelli temsilcileri, ayrıca bu merkez sayesinde ‘Mekke-Medine-Kudüs Müşerref; Isparta Muvazzaf’ sloganının da altının doldurulduğunu ifade ettiler.
Hayallerini gerçekleştiren Vali Memduh Oğuz’a teşekkürlerini ileten engelli temsilcileri; “Bu merkezin kurulmasıyla engellilerin sorunlarına daha ciddi bir şekilde yaklaşım olacaktır. Bu sayede bir şeylerin başarılabileceğini hissettik. Eskiden hiçbir muhatap bulamıyorduk ve özürlü olduğumuz için utanma durumuna getiriliyorduk, çok şükür bugün bizim sorunlarımızla ilgilenecek resmi bir kurumuz var. Yıllardır özlemi çekilen merkezin kuruluşunda emeği geçen başta Sayın Valimiz olmak üzere herkesten Allah razı olsun” dediler.

Merkez; çalışmalarını Vali Memduh Oğuz’un görevlendireceği vali yardımcısının koordinatörlüğünde Özkanlar Kavşağında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün yerleşkesinde sürdürecek.

Engelliler Koordinasyon Merkezinin karar organı olan genel kurul yılda 2 kez vali başkanlığında toplanacak ve yönetim kurulunun hazırlamış olduğu çalışma programlarını ve faaliyetlerini görüşerek öneriler geliştirecek ve karara bağlayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.