Devlet Hastanesinden Beslenme Okulu

Obeziteyle mücadele kapsamında Isparta Devlet Hastanesinde diyetisyenler öncülüğünde beslenme okulu açılıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ocak 2014 11:50
Devlet Hastanesinden Beslenme Okulu

Her ayın son haftası düzenlenecek olan beslenme okulu programlarının ilke 30 Ocak Cuma günü Isparta Devlet Hastanesi eğitim salonunda düzenlenecek.

Konuyla ilgili, “Beslenme Okulumuz Hastanemiz Diyetisyenleri öncülüğünde hizmet vermeye başlayacaktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından obezite "Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır. Obeziteye neden olduğu bilinen çok sayıda faktör içinde, aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği en önemli nedenler olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanısıra genetik, çevresel,nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Obezite;vücut sistemleri(endokrin sistem,kardiyovasküler sistem,solunum sistemi,gastrointestinal sistem, deri, genito üriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık sorunlarına neden olmaktadır.Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur.

Dünyada obezite prevalansı 1980 ve 2008 yılları arasında neredeyse iki katına çıkmıştır. Ülke tahminlerine göre Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde 2008 yılı için kadınların ve rkeklerin%50’den fazlası fazla kiloludur ve neredeyse kadınların %23’ü, erkeklerin %20’si ise obezdir.

. Ülkemizde yetişkinlerde obezite prevalansını geniş çapta araştıran dört büyük çalışma bulunmaktadır.Türkiye'de Erişkinlerde Kalp HastalığıveRiskFaktörleriÇalışması(TEKHARF), Türkiye Obezite ve Hipertansiyon Araştırması (TOHTA), Türkiye Diyabet, Obezite ve
Hipertansiyon Epidemiyolojisi (TURDEP) Çalışması ve TOAD-Türkiye Obezite Profili Çalışmasıdır.2010 yılında Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) ülkemizde36 yıldan sonra yapılan en kapsamlı çalışma olup ülkemize ait ulusal düzeyde çok değerli veriler elde edilmiştir.TBSA 2010 verilerine göre 19 yaş üzeri tüm yetişkin bireylerde obezite görülme sıklığı %30,3 olarak saptanmıştır.

Bütün bu verilerin ışığında obezitenin giderek yaygınlaşarak halksağlığı sorunu haline gelmesi, tüm dünyada obezite ile mücadele çalışmalarının başlamasına neden olmuştur.

Sağlık Bakanlığımız Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 2014 yılı nı“Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan etmiştir. Bu kapsamda Hastanemiz koordinasyonuyla tüm halkımıza hizmet vermeyi hedeflediğimiz ‘Beslenme Okulu’ adı altında bilinçlendirme eğitimlerine başlanacaktır.Isparta Devlet Hastanesi olarak biz de halkımızın sağlığını önemsemekteyiz. Beslenme Okulunda birçok hastalığın temel sebebi olan obezitenin oluşma nedenleri,obeziteden korunmak için alınması gereken tedbirler ve diyet tedavisinin en doğru,en güncel şekilde halkımıza aktarılmasını sağlamayı hedeflemekteyiz.

Isparta Devlet Hastanesi Diyetisyenleri eşliğinde yapılacak ‘beslenme okulu’ nun ilki 30 Ocak 2014’te saat: 14:00-15:00 te hastanemiz ana binasında bulunan eğitim salonunda Dyt.Banu Doğmuş ve Dyt.Sema Sönmez tarafından gerçekleştirilecektir. Programımız her ayın son haftası tekrarlanacak olup tüm halkımız davetlidir” denildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.