Devletin Merhamet Eli

Devletin Merhamet Eli

Yayınlanma:
Devletin Merhamet Eli

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, müdürlük olarak devletin kimsesizlere uzanan merhamet eli olduklarını belirterek; “Büyük Türkiye vizyonu çerçevesinde biz de muhtaç bireylere ve ailelere kaliteli hizmet anlayışıyla çalışmalarımızı artırarak devam ediyoruz” dedi. 

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, 2017 yılında yapılan hizmetlerle ilgili genel bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Dün saat 09.30’da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda İl Müdürü Yakup Kütük, İl Müdür Yardımcısı Lütfü Büyükses ve kurum çalışanları katıldı. 

2023 – 2071 projesinde yerlerini almaya, kendilerine verilen görevi en iyi şekilde yapmak için çalıştıklarını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, her geçen gün muhtaç bireylere ve ailelere kaliteli hizmet anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. 

“ENGELLİSİNDEN YAŞLISINA DEZAVANTAJLI 

GRUPLARA HİZMET VERİYORUZ” 

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü olarak toplumda sorun yaşayan ve kendilerinin ‘dezavantajlı gruplar’ olarak adlandırdıkları kesime hizmet verdiklerini vurgulayan İl Müdürü Yakup Kütük, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bilindiği gibi biz yaşlısından çocuklara kadar dezavantajlı kesime hizmet veriyoruz. Bu halimizle aslında biz devletin kimsesizlere uzanan merhamet elleriyiz. Biz sağlıklı bir toplum ve aile yapısı için her türlü hizmeti vermekte kararlıyız. Engelli bireylerinde bir yaşam için bizlerden beklentileri var. Şehit yakınlarımız ve gazilerimize bitmeyen bir sevda ile hizmet etmek zorundayız. Kimsesizlerin kimi olmak bizim önceliğimiz olmak zorunda. Kadınlarımız sosyal projeler ile hayatın içinde olmak istiyor ve bizden beklentileri var. Kısacası ‘Biz Büyük Bir Aileyiz’ sloganı ile tüm toplum kesimlerine karşı sorumluluk içindeyiz” dedi. 

“YENİ HİZMET BİNAMIZDA 

HİZMET VERİYORUZ” 

Isparta’ya son derece modern bir hizmet binası kazandırdıklarını ve taşınarak hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük,  konuşmasının devamında 2002’den 2018 yılına kadar olan süre içinde Müdürlük olarak verdikleri hizmetlerin kalitesi ve çeşitliğinden bahsederek şunları söyledi; “Yaptığımız hizmet verilerine baktığımızda 2002 yılında 2,2 milyon TL olan sosyal yardımların 2017 yılı sonu itibariyle 640 milyon TL’ye ulaştığını görüyoruz. Bu da hizmetimizin 2017 sonunda 56 kat arttığını ortaya koyuyor. Türkiye’de sosyal hizmetler bakımından kurumsallaşmasını tamamlayan tek il Isparta’dır. Bundan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. 5 ilçemizde kuruluşumuz tamamladık. Sosyal hizmetler merkezine gelmek için ilçelerimizdeki vatandaşlar artık merkeze gelmeye ihtiyaç duymuyor. Yerinde hizmetlerini alabiliyor veya ihtiyaçlarını görebiliyorlar. 

“26 ÇOCUK EVİNDE 156 

ÇOCUĞUMUZA BAKIYORUZ” 

Isparta’da eskiden yaş durumlarına göre çocuk yuvaları vardı. Şimdi biz bunlara da son verdik. Çocukları bir binaya doldurmak yerine çocuk yurtları yurt ve yuvaları kapatarak ev sistemine geçen ilk illerden biri olduk. Bu doğultuda şuanda bünyemizde hizmet veren 26 Çocuk Evi bulunuyor. Hatta, bu evleri de çocukların okullara yakınlığına göre belirledik. Şuanda 154 çocuğumuz çocuk evlerinde bakılmaktadır. Burada bir diğer önemli konu da bu çocukların bakımıdır. Ben evimde çocuğuma nasıl bakıyorsam, çocuk evlerinde de çocuklarımız öyle bakılıyor. İstediğini giymek için alıyor. Gerekirse dışarıda yemeğini yiyor. Aile sıcaklığında bakımları sağlanıyor. 

“İLİMİZDE 10 YAŞLI BAKIM EVİ VAR, 

22 YAŞLIMIZA EVİNDE BAKIYORUZ” 

Türkiye’de 2018 yılında yani bu yıl içerisinde ülke genelinde 15 Huzurevi ve yaşlı yaşam evi açılması planlanıyor. İlimizde ise 10 yaşlı yaşam evi var. Biz yaşlı yaşam evlerini açtığımızda Türkiye’de bu evlerin yüzde 30’u Isparta’da idi.  Aile ortamında yaşlılara bakıyoruz.  Engelliler için de 5 umut evinde ev ortamında bakım hizmeti veriyoruz. Isparta’da daha yönetmelik çıkmadan yaşlı kreşi uygulaması başlattık. Kanun çıktı. 2018’de yaygınlaştırılacak. Yaşlı kreşiyle yakınlarının yanında kalan ancak yakınları çalıştığı için evde yalnız bulunan yaşlılarımızı evlerinden alarak saat 17’00’ye kadar bakıyor ve akşam evlerine bırakıyoruz Bu şekilde 22 yaşlımızın bakımını gerçekleştiriyoruz. 

“BİZ ASLINDA 3 BİN 165 

KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYORUZ” 

İl Müdürlüğü olarak 3 bin 165 dezavantajlı grubu kendi evinde yakınlarına baktırıyoruz. Bir yaşlının  kurumda bakılmasının bedeli 4 bin lira iken,  yakınları baktığında yapılan ödeme ise sadece bin 027 lira.  Evde bakım hizmeti ile 2017 yılı sonunda toplam 195 milyon TL ödeme yapıldı. Bu haliyle biz aslında 3 bin 165 kişiyi istihdam ediyoruz. Ulaşamadığımız kişi de yok. Evde bakım uygulamasıyla da çocuğuna ekonomik sıkıntı nedeniyle bakamayan aileler ödeme yapıyoruz. Bin 112 çocuğa toplam 33 milyon lira ödeme yaptık. 

“93 ÇOCUĞUMUZ 77 

KORUYUCU AİLENİN YANINDA” 

Şuanda ilimizde 93 çocuk 77 koruyucu aile yanında kalmaktadır. Bu uygulama kapsamında 8,3 milyon lira ödenek sağlandı. Türkiye’de bu anlamda nüfusa oranlandığında çok iyi konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Koruyucu aile kapsamında sadece Türk yani bizim çocuklarımız yok. Başka ülkelerden gelen mülteci çocuklar da var. Hatta engelli bir bebeğimizi alan aile onun koruyuculuğunu üstlendi. Engelini tedavi ettirdi. Çocuk duymuyordu. Şimdi konuşmaya başladı. Tabi bu gelişmeler bizleri de son derece mutlu ediyor. 

“HER AY 120 AİLEYİ 

ZİYARET EDİYORUZ” 

9 bin 661 çocuk için 5,3 milyon lira doğum yardımı yaptık. Engelli ve yaşlıların ücretsiz toplu taşıma  hizmetlerinden yararlanması içinde otobüs başına 600 lira ödeme yapıyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmetleri kapsamında 57 milyon lira ödeme yapıldı. Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında her ay 120 haneyi ziyaret ediyoruz. Bir yıl içinde Isparta’da tüm haneleri ziyaret edip onların dert ve sorunlarını tespit ederek şehrin sosyo – ekonomik durumun ortaya çıkaracağız. Böylece tüm dezavantajlı grupların tamamına ulaşacağımızı düşünüyorum.          

“İNTİHAR VAKALARINDA 

8. SIRADA DEĞİL, 52. SIRADAYIZ” 

Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde intihar vakarında Isparta’nın 81 il içinde ilk sıralarda olduğuna dair haberler çıktı. Aslında bunlar yanlış. Zira, biz intihar vakalarında 8. Değil 52. Sıradayız. TUİK verilerine göre ilimizde kaba intihar hızı  3,53 olup bir kez daha söylüyorum Türkiye Genelinde 52. Sıradayız. 2017’de yani geçtiğimiz yıl Emniyet verilerine göre 483 kişi intihara teşebbüs etmiş 20’si ise ölümle sonuçlanmış. Söz konusu nedenlere bakıldığında bilinmeyen nedenler ilk sırada yer alıyor. Bakanlığımız, Aile Eğitim Programı kapsamında 4 bin 320 aileye Aile İçi İletişim konulu seminerler verdi.  Verilen seminerlerde; Emniyet Müdürlüğü, Müftülük, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışıldı. Isparta’da intiharı önleme adına sağlık, müftülük, emniyet ve biz çok önemli işler yapıyoruz.  

“MESAİ KAVRAMI GÖZETMEKSİZİN 

24 SAAT ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ” 

Tüm bu çalışmaların yanı sıra, madde kullanımını engellemeye yönelik politikalar geliştiriyor ve uyguluyoruz. Tüm bunlar ışığında bu risk gruplarına yani dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarımızı mesai kavramı gözetmeksizin yapıyoruz. Bu doğrultuda 24 saat esası ile çalışan tüm mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.