Dikkat! Böyle Giderse Su Sıkıntısı Yaşayabiliriz

Dikkat! Böyle Giderse Su Sıkıntısı Yaşayabiliriz

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ocak 2021 09:39
Dikkat! Böyle Giderse Su Sıkıntısı Yaşayabiliriz

Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3'lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda. Konu bölgemiz açısından da bir hayli önemli. Burdur Gölü kuruma noktasında, Eğirdir Gölü can çekişiyor. Tam da böyle bir ortamda Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, su kullanımı ile ilgili hayati uyarılar yaptı…   

Dün Muhtarlarla bir araya gelen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, hayati uyarılarda ve değerlendirmelerde bulundu. “Önümüzdeki yıllarda su sorunu yaşanabilir” diyen Başdeğirmen, “Vatandaşlarımızı uyarmamız gerekiyor. Eğirdir Gölü’nde su seviyesinin azaldığı gözle görülebiliyor. Bizim pompaların su çektiği borular eskiden görünmezdi. Ama şimdi o borular dahi görünür duruma geldi. Böyle devam ederse ciddi bir su sorunu yaşayabiliriz. Vatandaşlarımıza su tüketimi konusunda uyarılarda bulunmalıyız. Muhtarlarımıza da bu konuda görevler düşüyor” dedi.

BU HEPİMİZİN SORUNU
Başkan Başdeğirmen, “Bu memleket bizim. Su sorunun çaresi yok. Bu hepimizin konusu. Allah yağmur verirse suyu öyle buluyoruz. Barajlarda ve göllerdeki kurumayı hep birlikte görüyoruz. Bakın Burdur Gölü neredeyse kurudu. Eğirdir’i hep konuşuyoruz. Bireysel olarak her birimiz evlerimizdeki su yönetimini uygulamamız lazım” diye konuştu. Başdeğirmen, “Her gün dua ediyorum. Diyorum ki –Allah’ım afetinden koruyarak bol bol yağmur ver, kar ver-. Her sabah kalktığımda kar var  mı diye dışarıya bakıyorum. İnşallah her birimiz evlerimizden başlayarak su yönetimiyle ilgili önemli adımlar atarız ve bu sorunu derin bir şekilde yaşamayız” ifadelerini kullandı.

SU SIKINTISI ÇEKEN ÜLKE KONUMUNDAYIZ
Şimdi bazı verileri okuyucularımızla paylaşalım… Dünya Gazetesi’nden Didem Eryar Ünlü’nün yazısına kulak verelim. “Yerküre üzerindeki erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile az. Oysa, gıda güvenliği, ekonomik büyüme, iklim değişikliği ile mücadele gibi birçok alanın temelinde, su kaynaklarının sürdürülebilirliği yer alıyor. Fakat bugün geldiğimiz noktada, su kıtlığı tüm dünyanın yaşadığı en büyük sorunlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye de, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, hatta tam tersine yılda kişi başına düşen bin 519 m3'lük su miktarı ile “su sıkıntısı çeken” bir ülke konumunda.

SU FAKİRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3'e gerileyeceği öngörülüyor. Bu öngörüler, Türkiye’nin “su fakiri” olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Bu arada, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin artması ile birlikte, kuraklık da Türkiye için çok önemli bir risk temsil ediyor”

BARAJ SEVİYELERİ ÇOK DÜŞÜK
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından paylaşılan 68 barajdaki su seviyelerinin mevcut durumuna değinerek değinen TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, “Bu verilere göre Batı Akdeniz, Batı Karadeniz, Marmara Havzalarında baraj seviyeleri yüzde 3-9 arasında olup çok düşük, Doğu Karadeniz ve Van Gölü havzalarındaki barajlarda ise düşük durumda.” Ataç’ın ifade ettiği gibi, asıl sorun İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere içme suyu sağlanan mevcut baraj doluluk oranlarının az olması. COVİD-19 salgını nedeniyle su kullanımının daha da arttığı 2020 yılında, baraj seviyeleri özellikle İstanbul ve İzmir için oldukça düşük durumda. Kış ve bahar döneminin de sonbaharda olduğu gibi kurak geçmesi, 2021 yılında ciddi bir su sıkıntısı doğabilecek.

EĞİRDİR GÖLÜ MİNUMUM KODA ÇOK YAKIN
Gelelim Eğirdir Gölü’ne Türkiye’nin yedi renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde yaşanan su kaybı her geçen gün daha da belirgin bir şekilde artış gösteriyor. Göldeki su kaybı resmi rakamlara da yansıdı. Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta içerisinde yapılan ölçümlerde su kodu 915.55 metre olarak belirlendi. Bu rakam Aralık ayında ölçülen en düşük su kodu olarak kayıtlara geçti. Gölün minimum su kodu 914.62 metre olarak bilinirken, bu seviyeye ulaşması durumunda su alımlarının tamamen durdurulması gerekiyor.

SU ÇEKİLMESİ PLAJLARDA DA HİSSEDİLİYOR
Eğirdir Gölü’nde yaşanan su kaybı ilçenin birçok noktasından görülebiliyor. Köprübaşı mevkiinde su seviyesinde yaşanan azalmayla küçük adacıklar oluşturmaya başlarken, Altınkum ve Bedre plajlarında da kumsal alan genişlemiş durumda. Su seviyesinde yaşanan azalma Altınkum plajında bulunan iskeleyi gölden ayırdı. Bedre Plajı’na yaklaşık 4 yıl önce yapılan su kaydırağının ise gölle arasındaki mesafe her geçen gün artıyor. Bu durum göl üzerinde havadan yapılan çekimlerle de ortaya çıkıyor.

“ARALIK AYINDA HİÇBİR ZAMAN BU SU KODUNA DÜŞMEMİŞTİ”
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan son ölçümde belirlenen 915.55’lik su kodu değerinin dikkat edilmesi ve düşünülmesi gereken tehlikeli bir durum olduğuna dikkat çekti. Son 60 yıllık verilere bakıldığında göldeki su seviyesinin Aralık ayında hiçbir zaman bu su koduna düşmediğini ifade eden Dr. Kesici, “Bu aşırı düşüş çok tehlikeli bir durum arz etmektedir. Bu düşüşün nedenlerini sadece küresel ısınmaya bağlamak anlamsızdır. Yağışların olmayışına da bağlamak anlamsızdır. Eğirdir Gölü’nün su tüketimiyle ilgili sorunları 30 yıldır devam etmektedir. Gölden aşırı şekilde su alınmaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum