DİKKAT! Klimalar Hastalık Yayabilir

Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimalar, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Temmuz 2012 12:23
DİKKAT! Klimalar Hastalık Yayabilir

SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, bilinçsiz klima kullanımının yol açtığı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

İnsan organizmasının, ani ısı değişikliklerinden kolayca etkilenebildiğini belirten Prof.Dr. Ahmet Akkaya, soğuk ortamın vücut direncini düşürerek, bakterilerin aktif hale geçmesine neden olduğunu söyledi. Özellikle sıcak ortamdan ani olarak soğuk ortama girişin sağlık açısından istenilen bir durum olmadığını bildiren Akkaya, “Bu nedenle, klimaların ısı derecesinin ayarlanması ve çok düşük ısılarda kullanılmaması önemlidir. Özellikle çocuklar, yaşlılar üst ve alt solunum yolu ile ilgili problemi olanlar (örneğin kronik sinüzit ve bronşiti olanlar) klima kullanımına dikkat etmelidirler. Ayrıca klimaların direkt olarak, kişinin üstüne soğuk hava üflemesi yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek ödem ve yüz felci oluşturabilir” dedi.

ALERJİSi OLANLAR DİKKAT
Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozların, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetiklediğine işaret eden Akkaya, “Öte yandan astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, alerjik bünyesi olan kişiler, ani ısı değişikliklerinden ve çok soğuk ortamlardan kaçınmalıdır. Klimalar yoluyla oluşan hastalıklardan en önemlisi, ‘legionella pnömonisi’) olarak adlandırılan zatürredir. Hastalığa neden olan, bir bakteridir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda üremekte ve buradan ortam havasına dağılmaktadır. Bebek, çocuk ve yaşlılar, şeker hastaları, kortizon tedavisi alanlar, kemoterapi görenler, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalıklarına sahip kişilerde, hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ BULGU ÖKSÜRÜK
Hastalarda, tipik zatürreden farklı olarak, akciğere ve solunum sistemine ait şikayetlerin ön planda geldiğine değinen Akkaya, “İlk 24- 28 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk vardır. Daha sonra ateş ve ilk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları olabilir. Tüm bu bulgular içinde, solunum sistemi ile ilgili olduğunu aklımıza getirecek en önemli bulgu öksürüktür” açıklamalarında bulundu.

Akkaya, bu hastalığı önlemek için filtrelerin ve nemlendiricilerin düzenli olarak dezenfektanlar ile temizlenmesini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.