Dikkat! Paranızı Alın

Dikkat! Paranızı Alın

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Temmuz 2015 11:23
Dikkat! Paranızı Alın

Bayramda çalışanlar dikkat! İş kanuna göre bu çalışmalarınız karşılığında günlük ücretinizin 2 katı ücret almalısınız...

Bayramda çalışanlar, bu çalışmaları karşılığında ne kadar ücret alacaklarını merak ediyorlar. Haksız da değiller. Çünkü herkes bayram tatili yaparken onların çalışmış olması “ne kadar ücret alacağım?” merakını doğuruyor.

Esasında mümkün olsa da hiç değilse şeker ve kurban bayramı gibi mübarek günlerde tüm çalışanlar tatil yapabilse. Ailesi, eşi, dostu ile hasret giderse ve tatilin tadını çıkartsa. Ancak bayramda da hayat devam ediyor. Bazı işler bayram da olsa, kesintisiz devam etmek zorunda. Yani bir kısım çalışanlar maalesef bayramda çalışmak zorunda. Nitekim geçtiğimiz günlerde idrak ettiğimiz bayramda çalıştılar.

BAYRAMDA ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde, söz konusu günlerde çalışılması için işverence işçinin onayının alınması gerekiyor. İşçinin genel tatil günlerinde çalışmaya onay vermemesi durumunda, işçi anılan günlerde çalıştırılamıyor. İşçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki ücretleri, çalışmadan yani bir iş karşılığı olmaksızın ödeniyor.

EĞER GÜNLÜĞÜ 70 LİRAYSA...

İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ilave olarak ödenir. Örnek: Ramazan Bayramının birinci günü çalışan işçi Ali Bey’in günlük ücreti 70 lira ise, Ali Bey’e Ramazan Bayramının birinci günü çalışması karşılığında ilave bir 70 lira daha olmak üzere toplam 140 lira ücret ödenmesi gerekiyor. Ali Bey Ramazan Bayramının 3 günü de çalışmış olursa üç günlük çalışması karşılığında toplam 420 lira bayram çalışması ücreti ödenmesi gerekiyor.

SÖZLEŞME İLE HAKLAR KALKMAZ

Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır (İş Kanunu Md. 45). Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz. Aksi halde bu tür hükümler geçersiz olur.

Kaynak : Hürriyet

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.